Борисфен Інтел

Афганістан: повторення «іракського сценарію»?

5 червня 2015
<p>Афганістан: повторення «іракського сценарію»?</p>

Якими процесами і ключовими подіями характеризується внутрішньополітичне становище, а також безпекова обстановка в Афганістані  сьогодні? Аналіз подій в країні в травні-початку червня (див. додаток) демонструє — обстановку в Афганістані можна характеризувати як вкрай напружену, нестабільну, і перспектив щодо її кардинального поліпшення найближчим часом особливо не передбачається. Те, що подається офіційним Кабулом і його західними союзниками як розмаїта картина, зовсім не відповідає дійсності.

Інакше кажучи, у Афганістані зараз різко змінюється ситуація. Загони бойовиків «Талібан» поки що таємно, але послідовно продовжують зосереджуватися на значних просторах країни. Не виключено, що може йтися про сценарій, за яким свого часу обвалилася ситуація в Іраку — захоплення великого міста, після чого чинна влада просто почне «розсипатися». При цьому не повинно бути ніяких ілюзій щодо боєздатності афганської армії і поліції. Навіть перевершуючи талібів за чисельністю в 10 разів — 300 тисяч проти 30, — урядові сили абсолютно не спроможні їм протистояти в прямих (відкритих) бойових діях.

Загони бойовиків «Талібан» продовжують зосереджуватися на значних просторах країни
http://m.fondsk.ru/

Згаданий вище іракський сценарій в Афганістані навіть вірогідніший, ніж в самому Іраку. Цілком можливо, що станеться дзеркальне відтворення 90-х років, коли емірату талібів протистояв лише Ахмад-шах Масуд, та й те ледве. Сьогодні позиції «Талібану» мають набагато серйозніший вигляд, а перенасиченість усього регіону бойовиками, різними терористичними угрупуваннями і зброєю дасть змогу талібам дуже швидко наростити свою чисельність практично до будь-якої необхідної їм кількості.

Таким чином, сьогодні основними процесами і ключовими подіями, що визначають внутрішньополітичну, а значить і безпекову обстановку в Афганістані, є:

— продовження внутрішнього протистояння проурядових політичних сил і сил опозиції з ключових питань розвитку держави, фінансово-економічних проблем і проблем безпеки Афганістану;

— активізація (за деякими іншими даними — завершення) підготовки Руху «Талібан» до чергового (на цей раз — масованого) наступу на урядові установи в основних містах, повітах і провінціях, на військові гарнізони урядових сил, військові бази й інші об'єкти стабілізаційних сил США і НАТО на всій території країни;

— розширення присутності різних терористичних і екстремістських угрупувань на території країни, а також переорієнтація низки загонів Руху «Техрік-і-талібан» (ДТ), основу яких майже на 100 % складають пуштуни, від свого духовного лідера і майже намісника Пророка на землі — Мулли Омара, на еміра щойно проголошеної «Ісламської Держави Хоросан» (ІДХ) — Абдулрауфу Ходіму (за інформацією талібів, «…Абдулрауфа Ходіму наздогнала смерть зрадника; і це не ракета з американського БПЛА нещодавно влучила у нього, а це була справедлива страта відступника Муллою Омаром»).

Про новостворену структуру ІДХ — фактичну філію ІДІЛ («Ісламська держава Іраку і Леванта») в країнах Пакистан, Афганістан, Бангладеш і деяких регіонах Центральної Азії,  сьогодні поки що відомо дуже мало.

В той же час, більшість лідерів ДТ виказують невдоволення відкритою зрадою лідерів цих загонів (перебіжчиків), вважаючи їх відступниками від основних правил поведінки пуштунів — «пуштун валі». Наприклад, багато інших лідерів загонів талібів, а їх все ж таки збереглася більшість, в черговий раз продемонструвавши вірність своєму лідерові — Мулло Омарові, наказали своїм загонам вступати в жорстке протистояння зі зрадниками з ІДХ на усіх підконтрольних угрупуванню територіях.

Ополченці угрупування «Марг» присягнулися захищати свої землі від ворогів Афганістану зі зброєю в руках

І вони явно не самотні у своєму прагненні відкрито чинити опір бойовикам ІДІЛ. У кількох афганських провінціях пуштуни почали об'єднуватися проти можливої загрози з боку ІДХ/ІДІЛ в так звані «сили опору». Так, у північній афганській провінції Балх формуються загони ополченців під назвою «Марг» («Смерть»). Ополченці угрупування «Марг» присягнулися захищати свої землі від ворогів Афганістану зі зброєю в руках.

Фактично, нині ми є свідками нового протистояння, що почалося між терористичним світом, що знову зароджується, — «Ісламська Держава Хоросан» і пуштунськими загонами «Техрік-і-талібан» (що залишилися вірними Мулло Омарові). Чи  буде таке протистояння активним — визначать завдання, які поставлять перед численними польовими командирами фінансові спонсори «всесвітнього джихаду» (Саудівська Аравія, Катар, ОАЕ та інші). Судячи з того, що внутрішня ситуація в Афганістані продовжує нестримно змінюватися, можна казати, що наслідків від серйозних дій з обох боків чекати залишилося недовго.

Проте неможливо не помітити і появи нової тенденції. Молоді таліби все далі й далі відходять від т. зв. кодексу «пуштун валі» і тепер для них фінансова і матеріальна складові означають значно більше, ніж заповіти предків.

—  збереження скороченої військової присутності США і НАТО в Афганістані після закінчення навчання місцевої армії і сил безпеки інструкторами Альянсу.

Нині в Афганістані знаходиться 10-тисячний корпус американських військ

Нині в Афганістані знаходиться 10-тисячний корпус американських військ, а також 3 тисячі військовослужбовців країн НАТО. За планами США, до кінця 2015 року в країні повинні залишитися 5 тисяч американських військовослужбовців, а до кінця 2016-го з Афганістану повинні були піти усі іноземні війська. В той же час командувач силами коаліції в Афганістані американський генерал Джон Кемпбелл, повідомив, що країни-учасниці НАТО планують створити в Кабулі військову базу на постійній основі.

При цьому президент Афганістану Ашраф Гані в березні 2015 року підтримав продовження терміну присутності в країні американських військовослужбовців. За його словами, більшість громадян країни потребують подальшої присутності військ США і НАТО, а заяви про те, що афганці виступають проти цього, не відповідають дійсності.

Для довідки: Війська країн західної коаліції знаходяться в Афганістані з 2001 року. За різною інформацією, за цей час там загинуло до 3,5 тисяч іноземних військових, включно до 2,2 тисячі американців.

—  припинення військового транзиту до Афганістану/з Афганістану через територію Російської Федерації, відповідно до недавнього рішення Росії припинити транзит зброї і військової техніки США/НАТО до Афганістану і у зворотному напрямку.

Згідно  недавньої заяви представника Пентагону: «…ані  працюючі з нами за контрактом комерційні перевізники, ані військові літаки нині не слідують транзитом через Росію і не здійснюють перельоти через її повітряний простір». За його словами, США здійснюють тилову підтримку військових операцій в Афганістані, використовуючи низку інших транспортних маршрутів, включно наземні шляхи через Пакистан, а також й інші, комбіновані варіанти. В той же час він уточнив, що так звана «Північна розподільна мережа» «…залишається діючим транспортним варіантом», вона охоплює багато різних маршрутів, у тому числі й ті, які не проходять через Росію.

Для довідки: Наприкінці 2014 року США завершили бойову місію в Афганістані і вивели звідти основну частину свого військового контингенту. Його чисельність сягала в 2011 році до 101 тисячі чоловік. Зараз в Афганістані дислокуються менше 10 тисяч американських військовослужбовців.

Згідно з раніше діючими домовленостями, в Афганістан і у зворотному напрямку через російський повітряний простір здійснювалося перекидання особового складу американських збройних сил і їх вантажів. Крім того, Росія надавала США можливість транспортувати військові вантажі по своїй території наземними видами транспорту.

15 травня ц. р. прем'єр-міністр РФ Д. Мєдвєдєв підписав постанову Уряду Росії, за якою втратила силу низка колишніх нормативно-правових актів, за якими організовувався транзит до Афганістану і у зворотному напрямі.

Військовий транзит до Афганістану/з Афганістану через територію Російської Федерації

 

— загрозливе посилення тенденції зі значного збільшення (розширення) посівних площ опіумного маку в Афганістані.

Афганська наркоекспансія загрожує політичною дестабілізацією  багатьом пострадянським державам, у тому числі республікам Центральноазіатського регіону. Такий висновок зробили учасники міжнародної конференції,  присвяченої запобіганню наркотичним загрозам, що пройшла в Душанбе 27 травня ц. р. На день раніше в столиці Таджикистану відбулася зустріч керівників відомств по боротьбі з наркотиками країн-учасниць Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Афганська наркоекспансія загрожує політичною дестабілізацією  багатьом державам

 

Для довідки: За останні 14 років посівні площі опійного маку в Афганістані збільшилися майже на третину. Як зазначають міжнародні експерти, сьогодні макові плантації в Афганістані охоплюють 224 тисячі гектарів. Як наслідок, наркокартелі почали в більшому об'ємі отримувати сировину для виробництва героїну. Наслідком збільшення масштабів вирощування опійного маку є підвищення врожайності цієї культури майже на 20 %, у зв'язку з чим експерти б'ють на сполох.

В той же час, директор Агенції з контролю за наркотиками при президенті Таджикистану Р. Назарзода підкреслює також й інші моменти: «Нас тривожить поява в провінціях Кандагар і Гильменд нових сортів насіння опійного маку — стійкіших до посухи, які швидкостиглі і  збільшують урожай». Крім того, він відзначив, що зростання нарковиробництва в Афганістані безпосередньо пов'язане з військово-політичною обстановкою, що погіршується. Причому, напруженість зростає біля території країн Центральної Азії (ЦА). А це вже створює умови для злочинних угрупувань, що організовують свої склади і лабораторії біля лінії кордону.

Збільшення нарковиробництва в Афганістані сприяє розвитку мережі перерозподілу опіатів до кінцевих споживачів. Через країни Центральної Азії проходить так званий «північний маршрут» афганського наркотрафіку. Він йде з Афганістану до країн Центральної Азії, а звідти — до міст Росії, зазначають представники російської Федеральної служби з контролю за оборотом наркотиків.

Усі супротивники мають на озброєнні засоби боротьби з повітряними цілями

Нестабільною і небезпечною зберігається обстановка і в районах основних аеродромів і міжнародних аеропортів Афганістану — Кабул, Герат, Мазарі-Шариф, Кандагар та інших. Окрім здійснення терактів проти сил США і НАТО, це пояснюється посиленням уваги загонів бойовиків «Талібану» й інших терористичних угрупувань до здійснення контролю за ними як з метою організації транспортування через них наркотичних речовин, так і забезпечення постачання своїх загонів з початком майбутнього силового протистояння. Слід зазначити, що усі супротивники мають на озброєнні засоби боротьби з повітряними цілями, а саме: зенітні і зенітно-кулеметні установки, а також широкий спектр переносних зенітно-ракетних комплексів як західного, а також іранського і китайського, так і російського (колишнього радянського) виробництва.

У зв'язку з останніми подіями в Афганістані, на особливу увагу заслуговують питання можливої дестабілізації обстановки в Центральній Азії і, передусім, на кордонах Афганістану з Туркменією, Таджикистаном і Узбекистаном.

За оцінками спецпредставника президента РФ по Афганістану З. Кабулова, екстремістські угрупування, що скупчуються в північній частині Афганістану, можуть спробувати прорватися на територію сусідніх країн. Він також повідомив про формування в кількох північних афганських провінціях центрів підготовки бойовиків і два джерела особливо підвищеної активності повстанських сил, перше з яких, за його словами, знаходиться в районі провінцій Бадахшан і Кундуз, другий, — західніше, в провінціях Бадгіс і Фар’яб.

Так, дестабілізація ситуації в афганській провінції Фар’яб, що граничить з Туркменістаном, пов'язана, передусім, зі спробою охолодити запал туркменської влади, яка захотіла скласти конкуренцію катарському газу (Катар фінансує тутешні угрупування бойовиків суто з особливостей його комерційних проектів в цьому регіоні).

Якщо казати про ситуацію на кордоні з Узбекистаном, то останнім часом ніяких серйозних пересувань загонів бойовиків помічено не було, нових загонів бойовиків не спостерігалося.

Що стосується Таджикистану, то там кордон довший і важкодоступний, тому і упевнено стверджувати про концентрацію або відсутність бойовиків не випадає. Але точно відомо, що інтерес у бойовиків на боці Афганістану зберігається досить стійкий лише щодо транспортування наркотиків. В цьому випадку відзначається переміщення окремих угрупувань бойовиків як уздовж кордону, так і їх перехід у Таджикистан при супроводженні наркокараванів. При цьому вони виконують дещо інші завдання.

В цілому ж, за оцінками міжнародних експертів, формування бойовиків на території Афганістану за своїм складом залишаються вкрай різнорідними. До числа етнічних груп, до яких належать бойовики Талібану, ІДІЛ і деяких інших угрупувань, входять таджики, киргизи, узбеки, а також араби, вихідці з Північного Кавказу і уйгури.

До числа етнічних груп, до яких належать бойовики Талібану, ІДІЛ і деяких інших угрупувань,
входять таджики, киргизи, узбеки, а також араби, вихідці з Північного Кавказу і уйгури

 

Таким чином, сьогодні внутрішньополітична і безпекова обстановка в Афганістані характеризується як украй напружена, нестабільна, ледь контрольована, і перспективи її кардинального поліпшення найближчим часом не передбачається. Не виключено, що подальший розвиток ситуації в країні може піти за «іракським» сценарієм, після якого чинна влада просто почне «розсипатися».

Загрозливе загострення обстановки в країні ускладнюється розширенням масштабів присутності і протистояння різних терористичних і екстремістських угрупувань на території країни і, передусім, «Ісламської Держави Хоросан» — фактично філії ІДІЛ, яка перебуває в силовому протистоянні як з армією і силами безпеки країни, так і загонами бойовиків Руху «Талібан».

Збереження навіть невеликої військової присутності США і НАТО в Афганістані є на сьогодні стабілізуючим чинником як для уряду країни, так і щодо кордонів Афганістану з Туркменією, Таджикистаном і Узбекистаном.

 

 

Додаток

Великі терористичні акти і операції на території Афганістану в період 13.05-02.06.2015 року

Увечері 13 травня бойовики «Талібан» атакували в Кабулі популярний серед іноземців готель «Парк Палас». Серед загиблих іноземців — сім жінок і двоє чоловіків, в тому числі громадяни США, Індії і Італії, а також п'ять громадян Афганістану. Представник «Талібану» в електронному листі, направленому представникам ЗМІ, підтвердив, що бойовики Руху «Талібан» взяли на себе відповідальність за цей напад.

17 травня в Кабулі в районі міжнародного аеропорту прогримів потужний вибух. Внаслідок теракту загинули три людини, у тому числі один іноземець, не менше 20 чоловік дістали поранення. Терорист-смертник на замінованому автомобілі протаранив конвой сил НАТО і спрямував автомобіль, начинений вибухівкою, в автомобіль поліцейської місії ЄС в Афганістані. Вибух стався за 200 метрів від входу до головного аеропорту Кабула. Відповідальність за вибух взяли на себе бойовики «Талібан».

25 травня сотні бойовиків «Талібану» атакували військову базу Афганської національної армії в повіті Навзад (південна провінція Гильменд) і кілька поліцейських КПП. Тільки за офіційними даними, силовики втратили 26 чоловік убитими (19 поліцейських і 7 військовослужбовців). Таліби вилучили на захоплених контрольних пунктах зброю і боєприпаси і перекрили дороги, що ведуть до повіту Навзад.

27 травня в Кабулі бойовики захопили готель в дипломатичному кварталі. Група бойовиків увірвалася в пансіон в районі Вазір Акбар Хан. Цей район є місцем проживання і роботи заможних людей афганської столиці та іноземців. Там також розташовані урядові будівлі, посольства і міжнародний аеропорт Кабула.

31 травня-1 червня велися інтенсивні бої між бойовиками «Талібан» і ІДІЛ в афганських провінціях Фарах і Нангархар. Обидві сторони зазнали втрат, але оголошують про свої перемоги. Місцева влада підтверджує, що в повіті Хаки-Сафед провінції Фарах таліби дійсно вчинили серію атак проти позицій ІД і фактично витіснили їх до сусіднього повіту Анардара. Під час бойових дій бойовики ІДІЛ втратили 13 чоловік убитими і 12 важко пораненими. Частина радикальних ісламістів здалася талібам, понад 30 «покаялися» і повернулися в ряди «Талібану» (значна частина прибічників «Ісламської держави» в Афганістані є колишніми талібами, що спрощує контакт між ними).

Бої між бойовиками "Талібан" і ІДІЛ.
Червоним позначені ті провінції Афганістану, де зафіксовані збройні сутички з ІДІЛ

 

31 травня-1 червня ЗС Афганістану провели спецоперації  в провінціях Кандагар, Забуль, Урузган, Кундуз, Бадгіс і Бадахшан. У рамках спецоперацій було ліквідовано 61 бойовика, щонайменше, 72 поранені. Військовим також вдалося знешкодити дев'ять різних саморобних вибухових пристроїв.

Пізно увечері 1 червня на території північної афганської провінції Балх групою бойовиків було вбито 9 співробітників неурядової гуманітарної організації і  2 охоронців, які співпрацювали з нею. Трагедія сталася на території повіту Зарі. Метою нападу загону бойовиків була будівля підрозділу чеської НГО «People in Need», що спеціалізується на сприянні проектам розвитку, передусім в сільськогосподарській галузі. Застреливши охоронців, бойовики зайшли до будівлі, де розправилися зі співробітниками організації.

2 червня Афганська національна поліція за підтримки інших правоохоронних відомств провела серію зачисток на території провінцій Тахар, Кундуз, Бадахшан, Балх, Фарах, Кунар, Баглан, Кандагар і Пактика. За підсумками операцій правоохоронними органами було вбито 43 бойовика, також конфісковано певну кількість боєприпасів для різних видів легкої і важкої зброї. Крім того, вартою порядку були виявлені і знешкоджені 10 вибухових пристроїв, встановлених бойовиками в провінціях Кунар, Балх, Урузган, Вардак, Фарах, Німроз і Гельманд.

URL сторінки http://bintel.com.ua/uk/article/print/af2015/