Борисфен Інтел

Китай (中国) сьогодні

24 жовтня 2017

Огляд подій (16.10–22.10.2017)

 

І. Основні події та тенденції у розвитку ситуації довкола КНР

18 жовтня ц. р. у Пекіні розпочався ХІХ з’їзд Комуністичної партії Китаю, який є головною подією у політичному житті країни за останні п’ять років. Порядок денний з’їзду включає заслуховування та ухвалення доповіді ЦК КПК 18-го скликання, звіту про роботу Центральної комісії КПК по перевірці дисципліни та поправок до статуту КПК, а також обрання Центрального комітету КПК та Центральної комісії по перевірці дисципліни 19-го скликання.

З’їзд був відкритий Головою КНР, Генеральним секретарем КПК Сі Цзіньпіном, який від імені Центрального комітету Комуністичної партії Китаю виступив з доповіддю «Добитися рішучої перемоги у повній побудові середньозаможного суспільства, отримати велику перемогу соціалізму з китайською специфікою у нову епоху». У доповіді були підведені підсумки розвитку Китаю з часу попереднього партійного форуму та поставлені завдання на наступний період.

За словами лідера Китаю, ХІХ з’їзд КПК має надзвичайно важливе значення і проходить на вирішальному етапі побудови середньозаможного суспільства та у ключовий момент вступу соціалізму з китайською специфікою до нової епохи. На основі цього передбачається реалізація подальших планів розвитку КНР, які включають: у період 2020–2035 років — завершення соціалістичної модернізації та виведення Китаю на рівень країн-лідерів інноваційного типу; протягом подальших 15 років — перетворення Китаю на багату та потужну, демократичну і цивілізовану, гармонійну та модернізовану соціалістичну державу світового рівня. За рахунок зазначеного буде досягнута головна історична мета щодо відродження китайської нації.

Виступ Генерального секретаря Комуністичної партії Китаю Сі Цзіньпіна
на ХІХ з’їзді КПК

Виходячи з особливостей сучасної ситуації в Китаї та довкола нього, Сі Цзіньпінь визначив шляхи досягнення згаданих цілей, основними з яких були названі:

  • модернізація економічної системи країни за рахунок підвищення якості та ефективності виробництва товарів і послуг, лібералізації трудових відносин, проведення структурної реформи системи споживання, більш широкого залучення інновацій, підйому села, покращання координації розвитку регіонів, а також збалансованого застосування соціалістичних та ринкових методів управління економічними процесами;
  • посилення єдності країни шляхом залучення автономних районів Сянган (Гонконг) та Аомень (Макао) до загальної схеми розвитку Китаю при збереженні широких прав місцевого самоврядування; продовження заходів з мирного повернення Тайваню до складу КНР через поглиблення діалогу сторін, розширення культурно-економічних обмінів та співробітництва в інших сферах;
  • зміцнення впевненості у власній культурі, а також стимулювання розквіту соціалістичної культури з китайською специфікою; посилення ідеологічної роботи на базі оновленого марксизму; культивування та перетворення в життя основних цінностей соціалізму; активізація ідейно-морального будівництва; сприяння розвитку літератури та мистецтв;
  • продовження політики відкритості КНР у рамках поглиблення дво- та багатосторонніх відносин; надання нового імпульсу китайській ініціативі «Пояс і шлях»; підтримка процесів глобалізації світової економіки; активізація участі Китаю у заходах ООН та інших міжнародних організацій з підвищення рівня світової і регіональної безпеки.

Підходи, визначені Сі Цзіньпіном, були в повній мірі схвалені учасниками з’їзду.

 

ІІ. Стратегічна ініціатива КНР «Пояс і шлях» у контексті китайських та регіональних інтересів

Незважаючи на загальне уповільнення темпів зростання обсягів китайських інвестицій в іноземні країни, Китай залишається основним «гравцем» на інвестиційних ринках учасників «Поясу і шляху». За даними Державного управління валютного контролю КНР, протягом першого півріччя поточного року китайські підприємці інвестували в економіки 47 країн вздовж «Поясу і шляху» 6,6 млрд дол. США, що на 6 % більше, ніж за аналогічний період минулого року. Крім того, за підсумками 2016 року обсяг транскордонних розрахунків між країнами «Поясу і шляху» та найбільш розвинутими районами Китаю (Пекін, Шанхай, провінції Гуандун, Цзянсу та Чжецзян) досяг 761,6 млрд дол. США, що становило 60 % від загального обсягу даного показника для КНР.

Водночас керівництво КНР продовжує докладати зусиль зі створення єдиного інформаційного простору «Поясу і шляху». 16 жовтня ц. р. у Пекіні був проведений семінар представників ЗМІ від 27 країн-учасниць китайської ініціативи. У ході заходу обговорювались питання поглиблення взаємодії сторін у галузі інформаційного супроводження проектів «Поясу і шляху», в т. ч. за рахунок створення спільних медіа-каналів. Учасники семінару були ознайомлені з останніми досягненнями Китаю у сфері розробки новітніх інформаційних технологій.

Важливе значення надається також розвитку транспортної інфраструктури вздовж «Поясу і шляху». 17–19 жовтня ц. р. у м. Чженчжоу (столиця провінції Хенань) відбулось перше засідання Спільної робочої групи по перевезенням у рамках залізничних маршрутів «Китай-Європа». У заході взяли участь понад 70 представників різних залізничних компаній з КНР та інших країн. Розглядалися можливості покращання взаємодії при організації транспортування вантажів за даним маршрутом.

Свідченням глобального значення «Поясу і шляху» є підтримка китайської ініціативи з боку провідних міжнародних інституцій світового рівня. 12 жовтня ц. р. на полях щорічної сесії Міжнародного валютного фонду (МВФ) та Всесвітнього банку (ВБ) був організований семінар високого рівня «Пояс та шлях — Поєднуючи Європу і Азію», за участю високопосадових державних діячів, політиків та бізнесменів. Під час семінару заступник міністра фінансів Китаю Ши Яобінь відмітив важливість «Поясу і шляху» як відкритої та інклюзивної платформи, що сприяє спільному використанню китайського досвіду в сфері розвитку і ефективного поглиблення міжнародного ділового співробітництва, а також розвитку процесів глобалізації світової економіки. У наведеному контексті був зроблений наголос на ключовій ролі МВФ та ВБ у підтримці згаданих процесів за рахунок кредитування та інвестування проектів «Поясу і шляху».

Семінар високого рівня «Пояс та шлях — Поєднуючи Європу і Азію»

ІІІ. Інші тенденції та події, що позначаються на ситуації в Китаї та довкола нього

3.1. Політика. Розвиток міжнародного співробітництва КНР

З’їзд Комуністичної партії Китаю супроводжується продовженням активних заходів з розвитку міжнародного співробітництва країни. 17–18 жовтня ц. р. у столиці Чилі м. Сантьяго відбувся 1-й Науковий форум на вищому рівні Китаю та Спільноти країн Латинської Америки і Карибського басейну (CELAC). Обговорювались пропозиції та плани щодо стимулювання співпраці між КНР та країнами згаданих регіонів у різних сферах, у т. ч. в рамках «Поясу і шляху». При цьому було відмічено зростання значення Китаю для країн Латинської Америки та Карибського басейну як одного з найбільших торговельно-економічних партнерів.

1-й Науковий форум на вищому рівні Китаю та Спільноти країн
Латинської Америки і Карибського басейну (CELAC)

Крім того, делегація КНР на чолі з заступником голови Всекитайських зборів народних представників Чжан Піном взяла участь у 137-й Асамблеї Міжпарламентського союзу (неформальна фундація ООН) 14–18 жовтня ц. р. у Санкт-Петербурзі. В ході свого виступу Чжан Пін виступив за необхідність дотримання принципу культурного плюралізму та відмітив важливість його значення у мирному співіснуванні між різними народами. За словами Чжан Піна, такий підхід є одним із основних елементів китайської ініціативи щодо створення людського суспільства з єдиною долею. В рамках її реалізації Китай готовий об’єднатися з іншими країнами для створення відкритої та всеохоплюючої людської цивілізації і багатогранної світової культури.

На полях асамблеї Чжан Пін зустрівся з главами делегацій інших країн, зокрема Білорусі, Росії, В’єтнаму, Пакистану та Бразилії. Обговорювались питання зміцнення дво- та багатосторонніх стосунків.

Заступник Постійного представника Китаю
при ООН У Хайтао на відкритті «Тижня Африки»
в ООН

Триває також активна робота КНР в ООН. Так, під час церемонії відкриття «Тижня Африки» в ООН, заступник Постійного представника Китаю при Організації Об’єднаних Націй У Хайтао закликав світову спільноту посилити увагу до вирішення соціально-економічних проблем африканських країн. В цьому плані він висловився за необхідність збільшення обсягів капіталовкладень в економіку країн регіону, а також надання допомоги у підвищенні можливостей їх самостійного розвитку. Як відмітив У Хайтао, насамперед зазначене потребує успішної реалізації рішень ООН щодо Порядку денного по Цілям стійкого розвитку Африки на період до 2030 року та повістки «Африка-2063», які передбачають сприяння розвитку інфраструктурних галузей, а також модернізації сільського господарства, паливо-енергетичних комплексів та транспортної системи в Африці.

Поряд з цим, згідно з рішенням уряду КНР, через Всесвітню продовольчу програму ООН планується надання екстреної продовольчої програми Афганістану на суму 1 млн дол. США. Зазначене є практичним внеском Китаю у стабілізацію обстановки на афганській території, а також побудову спільного справедливого світу.

 

3.2. Економіка. Окремі аспекти економічної ситуації в КНР

Економічні досягнення КНР після ХVIII з’їзду Комуністичної партії Китаю

Економіка КНР продовжує демонструвати стійку тенденцію позитивного розвитку. Згідно з повідомленням Головного митного управління КНР, протягом дев’яти місяців поточного року загальний обсяг зовнішньої торгівлі Китаю досяг 3,08 трлн дол. США з приростом 16,6 % у порівнянні з тим же періодом минулого року. При цьому експорт збільшився на 12,4 % до 1,7 трлн дол. США, імпорт — на 22,3 % до 1,4 трлн дол. США. В рамках зазначених процесів повністю відновлені масштаби торгівлі Китаю з основними партнерами країни. Зокрема, показники китайського експорту до ЄС зросли на 16,4 %, США — на 18,7 %, Японії — на 14,9 %.

На цьому фоні привертає увагу факт переорієнтації на КНР частки експорту сільськогосподарської продукції ЄС, яка раніше постачалася на ринок Російської Федерації до введення нею контрсанкцій проти європейських країн. Так, за даними Європейської комісії, у досанкційному 2013 році експорт даного виду продукції з ЄС до Росії становив 12 млрд євро, а до Китаю — 7 млрд євро. У 2016 році на КНР приходилося вже 11,4 млрд євро, а на Росію — лише 5,6 млрд євро. Тим самим, незважаючи на декларування стратегічного партнерства з Російською Федерацією, Китай фактично нівелює її спроби тиску на ЄС.

Водночас за інформацією Міністерства комерції КНР, у вересні ц. р. обсяги прямих іноземних інвестицій у китайську економіку збільшились на 17,3 % у порівнянні з тим же місяцем 2016 року — до 10,7 млрд дол. США. У серпні ц. р. зазначений показник становив 9,1 %. В цілому з урахуванням певного спаду в першій половині поточного року, за перші дев’ять місяців ц. р. приток прямих іноземних до КНР зріс на 1,6 %.

Економічні досягнення Китаю обумовлюють підвищення життєвого рівня населення країни. За результатами соціологічних досліджень, які були проведені газетою «Женьмінь жибао», 82 % громадян КНР визнають покращання якості їх життя, а 86 % — відмічають зниження рівня бідності в країні протягом останніх п’яти років. Підтвердженням цього є збільшення реальних доходів жителів Китаю за перші три квартали поточного року на 7,5 %, що перевищує приріст ВВП (становив 6,9 %).

 

3.3. Питання безпеки та силові структури

Ситуація довкола Корейського півострова. Протягом минулого тижня ситуація в регіоні набула чергового загострення, що стало наслідком різко негативної реакції КНДР на спільні військові навчання США та Південної Кореї. У навчанні взяли участь корабельна ударна авіаносна група (КУАГ) ВМС США на чолі з авіаносцем «Ronald Reagan» та корабельний загін ВМС Південної Кореї, загалом близько 40 бойових кораблів різних класів, а також винищувачі і вертольоти. Крім того, до акваторії Японського моря увійшли атомні підводні човни ВМС США «Tucson» та «Michigan» з крилатими ракетами морського базування (КРМБ) «Tomahawk» на борту.

Корабельна ударна авіаносна група ВМС США на чолі з авіаносцем
«Ronald Reagan» в Японському морі

Дії США та Південної Кореї були засуджені керівництвом КНДР, яке назвало їх «прямою загрозою безпеці на Корейському півострові». Зокрема, за заявою заступника Постійного представника КНДР при ООН Кім Ін Рена, «…ядерна війна в регіоні може розпочатися у будь-яку хвилину». Виходячи з цього він підкреслив наявність у Північної Кореї права на самооборону, а також наголосив на здатності КНДР «нанести ракетні удари по США» та «помститися іншим країнам, які підтримують Сполучені Штати Америки». За словами Кім Ін Рена, у 2017 році КНДР «пройшла фінальний рубіж у формуванні ядерних сил» і на сьогодні має у своєму розпорядженні різні засоби доставки ядерної зброї, в т. ч. міжконтинентальні балістичні ракети.

Заступник Постійного представника КНДР при ООН Кім Ін Рен

Здатність Північної Кореї нанести ракетно-ядерний удар по американській території була підтверджена директором ЦРУ США М. Помпео. Згідно з його оцінкою, вже через декілька місяців у КНДР будуть завершені заходи з монтажу ядерної боєголовки на балістичну ракету. Крім того, американська розвідка виявила будівництво у КНДР нового підводного човна, здатного нести балістичні ракети.

На цьому фоні 22 жовтня ц. р. президент США Д. Трамп виступив з показовою заявою щодо можливості застосування Вашингтоном любих, у т. ч. «шокуючих» варіантів дій для стримування Північної Кореї. Водночас він надав позитивну оцінку заходам Китаю зі здійснення впливу на КНДР.

На підтвердження рішучості позицій США із захисту безпеки країни були розпочаті кроки з переведення літаків стратегічної авіації у вищі ступені бойової готовності. За словами начальника штаба ВПС США генерала Д. Голдфейна, причиною цього є підвищення загроз Сполученим Штатам Америки з боку країн, які мають ядерну зброю.

З огляду на продовження Пхеньяном його ракетно-ядерної програми провідні країни світу та міжнародні організації продовжують тиск на Північну Корею. Зокрема, 16 жовтня ц. р. Європейський Союз увалив рішення щодо введення повної заборони на інвестиції з ЄС до КНДР, а також продаж Північній Кореї сирої нафти та очищених нафтопродуктів. Крім того, скорочений максимальний рівень приватних грошових переказів до КНДР з 15 до 9 тис. євро.

 

У свою чергу, Росія продовжує проведення «подвійної політики» у відношенні Північної Кореї. Так, в рамках демонстрації підтримки позиції ООН стосовно КНДР, 14 жовтня ц. р. президент РФ В. Путін підписав указ про введення санкцій проти Північної Кореї, які були ухвалені Радою Безпеки ООН ще рік тому — 30 листопада 2016 року і мають обмежений характер. Разом з тим, керівництво Російської Федерації поки що утримується від введення санкцій проти КНДР, що були прийняті РБ ООН у вересні поточного року і є дійсно критичними для Північної Кореї.

Водночас, в умовах посилення міжнародної ізоляції КНДР, керівництво РФ надає їй широкі інформаційні можливості для виправдання своєї політики перед світовою спільнотою. Зокрема, прикладом цього стало прийом в Посольстві КНДР в Росії з приводу 69-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між двома країнами 12 жовтня ц. р. Під час заходу посол Північної Кореї у РФ Кім Хен Чжун виступив з публічними звинуваченнями США в «ескалації ядерних загроз на Корейському півострові», а також розцінив нарощування американський військ у регіоні як «шантаж Північної Кореї». Водночас він наголосив на «готовності КНДР знищити всіх її противників із застосуванням потужної зброї». Заява аналогічного змісту була зроблена заступником голови парламенту Північної Кореї Ан Дон Чхуном під час церемонії відкриття 137-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу у Санкт-Петербурзі.

 

3.4. Наука та технології

На фоні успішного економічного розвитку країни КНР демонструє нові досягнення в сфері розробки та освоєння передових технологій. 18 жовтня ц. р. китайська компанія Siasun Robot & Automation (провідний виробник роботехніки) відкрила новий індустріальний парк в адміністративному центрі провінції Ляонін (північно-східний Китай) м. Шеньян. На території парку знаходяться офісна будівля, центр демонстрації роботів, центр досліджень та розробок, а також фабрика з виробництва роботів та іншого обладнання. Потужність фабрики передбачає випуск до 10 тис. роботів та різних цифрових систем за рік.

Поряд з цим тривають заходи з розгортання китайської національної супутникової навігаційної системи «BeiDou» («Північний ківш»). 10–14 жовтня ц. р. в аеропорту м. Дуньін у провінції Шаньдун (східний Китай) були проведені успішні випробування можливості застосування згаданої системи для забезпечення польотів регіонального цивільного літака національного виробництва ARJ21-700. Випробування засвідчило фактичну відповідність характеристик китайської системи «BeiDou» американській системі GPS.

Випробування навігаційної системи «BeiDou» для літака ARJ21-700

ІV. Плани і перспективи співробітництва між КНР та Україною

Китай продовжує активне співробітництво з Україною як на загальнодержавному, так і на регіональному рівнях, а також у рамках реалізації окремих спільних проектів. Зокрема, на минулому тижні відбулась зустріч першого віце-прем’єр-міністра України — міністра економічного розвитку та торгівлі С. Кубіва з делегацією китайських інвесторів у ході якої обговорювались плани будівництва гілки київського метро з Троєщини до аеропорту «Київ» (Жуляни). Попередня вартість проекту оцінюється в суму 2 млрд дол. США, з яких 85 % забезпечить китайська сторона (кредит на 20 років під 2 % річних), а 15 % — Київська міська державна адміністрація.

18 жовтня ц. р. відбувся візит до Львова делегації науковців з Академії суспільних наук КНР. Китайські представники ознайомились з досягненнями Львівщини в економічній, освітній, туристично-рекреаційній та суспільно-політичній сферах. При цьому основна увага була приділена розвитку альтернативної енергетики, розбудові інфраструктури, а також логістичним сполученням регіону з Європою. За підсумками візиту планується підготовка відповідних рекомендацій для китайських інвесторів.

Поряд з цим Китай демонструє інтерес до Дніпропетровської області України. За словами генерального секретаря Китайської асоціації з розвитку підприємництва за кордоном Хе Чженьвея, Китай зацікавлений у налагодженні більш глибоких зв’язків з Дніпропетровщиною в економічній сфері. При цьому він визнав важливість регіону, що, як і вся Україна, знаходиться на маршруті «Поясу і шляху».

На сьогоднішній день близько 40 % загальноукраїнського експорту до КНР приходиться саме на Дніпропетровську область. Насамперед, це продукти агропромислового та гірничодобувного комплексів. Загалом, за результатами 2016 року, обсяг товарообігу Дніпропетровщини з Китаєм склав більше 1 млрд дол. США.

 

3d Printer

URL сторінки http://bintel.com.ua/uk/article/print/china34/