Борисфен Інтел

Китай (中国) сьогодні

3 вересня 2018
<p>Китай (中国) сьогодні</p>

Огляд подій в Китайській Народній Республіці

 

І. Основні події та тенденції у розвитку ситуації в Китаї та довкола нього

Восени поточного року виповнюється п’ять років з часу проголошення Китаєм стратегічної ініціативи «Пояс і шлях». Важливість її успішної реалізації для КНР та загалом усього світу була підтверджена в ході спеціального семінару на вищому рівні 27 серпня ц. р. у Пекіні.

У заході взяв участь Голова КНР Сі Цзіньпін, який закликав китайських партнерів до поглиблення співпраці в рамках «Поясу і шляху», що матиме взаємну вигоду для всіх народів. За заявою лідера Китаю, ініціатива є китайським внеском у процес розширення глобальної відкритості та співробітництва, поліпшення системи світового економічного управління, а також спільного розвитку та процвітання.

Водночас Сі Цзіньпін зупинився на підсумках роботи «Поясу і шляху» за п’ять минулих років. За його словами, протягом згаданого періоду товарообіг Китаю з країнами-учасницями ініціативи досяг понад 5 трлн дол. США, а обсяг китайських інвестицій в ці країни перевищив 60 млрд доларів, що дозволило створити близько 200 тис. нових робочих місць.

27 серпня ц. р. у Пекіні відбувся семінар на вищому рівні з приводу 5-річчя проголошення Китаєм стратегічної ініціативи «Пояс і шлях»

Разом з тим, Голова КНР відкинув ствердження окремих політиків щодо використання Пекіном «Поясу і шляху» для побудови сфери свого впливу у світі. В цьому зв’язку він визначив сутність китайської ініціативи як однієї із форм добровільної співпраці зацікавлених країн в економічній сфері, а не геополітичного альянсу або військового союзу.

 

ІІ. Інші аспекти роботи «Поясу і шляху» у контексті китайських та регіональних інтересів

З огляду на позитивний характер діяльності «Поясу і шляху», країни-партнери КНР зберігають високий інтерес до участі у китайській ініціативі. За заявою віце-прем’єр-міністра Таїланду С. Тятусіпітака у ході китайсько-таїландського економічного форуму 24–25 серпня ц. р. у м. Бангкок, китайська ініціатива стала потужним стимулом поглиблення співробітництва між країнами регіону, що сприяє їх економічному розвитку та зміцнює взаємні зв’язки усього людства. З огляду на це, Бангкок бере активну участь у проектах «Поясу і шляху», зокрема, спорудженні залізниці Китай — Лаос — Таїланд. Водночас був зроблений наголос на важливості китайського досвіду для Таїланду у галузях будівництва транспортної та телекомунікаційної інфраструктури, а також проведенні економічних реформ та модернізації промисловості.

24–25 серпня ц. р. у м. Бангкок пройшов китайсько-таїландський
економічний форум

 

Прем’єр Малайзії М. Мохамад висловив наміри «заморозити» китайські проекти в його країні

Разом з тим, окремі учасники «Поясу і шляху» змінюють своє ставлення до китайської ініціативи. Так, у ході візиту до Пекіну наприкінці серпня ц. р. новий лідер Малайзії М. Мохамад висловив наміри «заморозити» китайські проекти в його країні до перегляду їх умов. Причиною такого рішення він назвав «надмірний тягар» китайських кредитів для бюджету країни. При цьому він звинуватив колишнє керівництво Малайзії у корупції та нецільовому використанні китайських коштів.

На сьогодні М. Мохамад вже призупинив реалізацію трьох китайських проектів, які передбачали спорудження високошвидкісної залізниці та двох газопроводів. На початковому етапі вартість залізничної ділянки оцінювалась у 13,6 млрд дол. США, однак внаслідок різного роду додаткових угод зросла до 16,5 млрд доларів. Більш того, з урахуванням відсотків, які Малайзія має сплатити китайському China Exim Bank, вартість будівництва збільшується до 20 млрд дол. США.

Рішення щодо призупинення проекту було прийнято керівництвом Малайзії незважаючи на його стратегічне значення для регіону. Так, малайзійська ділянка залізниці мала стати частиною трансконтинентального маршруту від Китаю до Сінгапуру через територію Південно-Східної Азії. На її спорудження вже витрачено близько 5 млрд дол. США.

 

Певні зміни у відношенні до китайської ініціативи відмічаються також у європейських країнах. За заявою міністра закордонних справ ФРН Х. Мааса під час економічної сесії німецьких дипломатів 28 серпня ц. р., «Пояс і шлях» створює нові можливості для інших країн, але і несе їм ризики. З огляду на це, він висловився за необхідність збалансування стосунків Європи з Китаєм. Важливим кроком в цьому напрямі має стати власна ініціатива ЄС «Європейська стратегія зв’язку з Азією», яку планується оприлюднити восени ц. р.

«Пояс і шлях» створює нові можливості для інших країн, але і несе їм ризики: міністр закордонних справ ФРН Х. Маас

ІІІ. Інші тенденції та події, що позначаються на ситуації в Китаї та довкола нього

3.1. Політика. Розвиток міжнародного співробітництва КНР

3–4 вересня ц. р. у КНР проходить Форум китайсько-африканського співробітництва, який має ключове значення у розвитку відносин між Китаєм та його партнерами в Африці. В рамках підготовчих заходів 28 серпня ц. р., на запрошення Голови КНР Сі Цзіньпіна до Пекіну прибули президенти Кот-Д’Івуару А. Уаттара, Сьєрра-Леоне Д. Біо, Ботсвани М. Масісі та Буркіна-Фасо Р. Каборе. В ході дво- та багатосторонніх переговорів з представниками Китаю було розглянуте широке коло питань регіональної співпраці.

 

Водночас триває розвиток відносин Китаю з країнами Євросоюзу. 27 серпня ц. р. у Пекіні відбулась зустріч міністрів закордонних справ КНР Ван І та Греції Н. Котзіаса. Обговорювались плани поглиблення взаємодії сторін у політичній, торговельно-економічній та гуманітарній сферах. Представники Китаю та Греції дійшли згоди стосовно позитивного характеру китайсько-грецьких стосунків, що було названо прикладом мирного співіснування та взаємовигідного співробітництва між двома країнами з різними політичними системами та культурами. За результатами переговорів був підписаний меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці в рамках «Поясу і шляху».

27 серпня ц. р. у Пекіні відбулась зустріч міністрів закордонних справ КНР Ван І та Греції Н. Котзіаса

3.2. Економіка. Окремі аспекти економічної ситуації в КНР

Робота економіки Китаю засвідчує збереження позитивної динаміки у її розвитку. За даними Державного статистичного управління КНР, протягом семи місяців поточного року доходи провідних промислових підприємств країни зросли на 17,1 %. При цьому сукупний дохід підприємств обробної промисловості (займає 84,7 % у загальному обсязі доходів найбільших суб’єктів економічної діяльності) збільшився на 14,3 %; гірничодобувних підприємств — на 53,4 %; підприємств у сфері поставок електроенергії, тепла, газу та води — на 17,8 %.

Позитивні тенденції відмічаються також і у діяльності банківської сфери КНР. Так, в липні ц. р. активи китайських банків зросли на 7,5 % у порівнянні з тим же періодом минулого року до 37 трлн дол. США. З цієї суми 35 % склали активи п’яти найкрупніших банків країни, у т. ч. Промислово-торговельного банку Китаю, Сільськогосподарського банку КНР, Банку Китаю, Будівельного банку КНР та Банку «Цзяотун».

 

Вагомою складовою економічних успіхів КНР є урядова підтримка китайських виробників з боку уряду країни. 30 серпня ц. р. Державна рада Китаю прийняла рішення щодо здійснення низки нових кроків зі стимулювання реального сектора економіки. Зокрема, такі кроки включають зниження податків для фабрик, які підпадають під дію планів по скороченню виробничих потужностей, а також малих компаній, що мають проблеми з нестачею коштів.

 

Крім того, важливе значення для діяльності китайської економіки має розвиток торговельно-економічного співробітництва з іншими країнами. 24 серпня ц. р. у Пекіні була проведена 13-а конференція Спільної економічної та торговельної комісій Китаю і Великобританії. Захід проходив під спільним головуванням міністра торгівлі КНР Чжун Шаня та міністра міжнародної торгівлі Великобританії Л. Фокса. Обговорювались перспективи нарощування обсягів двосторонньої торгівлі. Окрема увага сторін приділялась проблемі торговельних війн та її наслідкам для світу.

24 серпня ц. р. у Пекіні пройшла 13-а конференція Спільної економічної та торговельної комісій Китаю і Великобританії

 

3.3. Питання безпеки та силові структури

Президент США Д. Трамп скасував візит державного секретаря М. Помпео до КНДР

Ситуація довкола Корейського півострова. Після певного прогресу у вирішенні ядерної проблеми КНДР, з кінця серпня ц. р. розвиток подій довкола даного питання набуває чергового ускладнення. Так, наприкінці серпня ц. р. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) виступило з заявою про невиконання Північною Кореєю домовленостей про її ядерне роззброєння. Крім того, згідно з повідомленнями міжнародних спостерігачів, Пхеньян припинив демонтаж ракетного полігону Сохе на заході країни.

З урахуванням наведених обставин, президент США Д. Трамп скасував візит до КНДР державного секретаря М. Помпео. Водночас США звинуватили Китай у створенні перешкод денуклеаризації Північної Кореї, що ніби то здійснюється у відповідь на введення Вашингтоном додаткових мит на китайські товари. На цьому фоні США та Південна Корея оголосили про відновлення спільних військових навчань.

Дії США викликали негативну реакцію як КНДР, так і Китаю. Зокрема, через державні ЗМІ керівництво Північної Кореї засудило політику США як таку, що містить односторонні вимоги до КНДР, однак не гарантує її безпеку. У свою чергу, Китай відкинув всі звинувачення США та висловив готовність до продовження співпраці з усіх питань, що стосуються Північної Кореї.

 

У КНР розпочаті випробування першого авіаносця проекту 001А

Основні події в регіоні у військовій сфері. В рамках реалізації програми модернізації та нарощування бойових можливостей ВМС НВАК у КНР розпочаті випробування першого авіаносця проекту 001А власної розробки та виробництва. У ході випробувань будуть здійснені перевірка двигунів корабля, систем зв’язку та навігації, а також іншого електронного та механічного обладнання.

Крім того, КНР продовжує кроки з розширення своєї військової присутності за кордоном. Так, у рамках поглиблення співробітництва з Афганістаном у сфері боротьби з тероризмом Китай розпочав будівництво військово-тренувальної бази в афганській провінції Бадахшан. На базі буде дислокуватись батальйон НВАК з озброєнням та обладнанням для підготовки афганських військовослужбовців.

 

3.4. Наука та технології

Найбільший в світі літак-амфібія AG600
власної китайської розробки

Китай демонструє нові успіхи у роботі високотехнологічних галузей національної економіки. Зокрема, наприкінці серпня ц. р. були завершені наземні льотні випробування найбільшого в світі літака-амфібії AG600 власної китайської розробки. Наступний етап передбачає здійснення руління на воді та зліт з водної поверхні.

Літак призначений для проведення рятувальних операцій на воді, морського моніторингу та боротьби з лісовими пожежами. Дальність польоту AG600 становить до 4,5 тис. км із крейсерською швидкість до 500 км/год. При цьому він може сідати та злітати при висоті хвиль до 2 метрів. Початок експлуатації літака планується в 2022 році.

Створення AG600 є частиною програми, яка була прийнята у 2006 році і передбачала реалізацію трьох крупних авіаційних проектів. Згідно з програмою, у 2016 році на озброєння ВПС КНР був прийнятий новий військово-транспортний літак Y-20, а у 2017 році були розпочаті льотні випробування першого пасажирського реактивного лайнера C919.

 

Проект ракети Zhuque-1, створеної приватною компанією LandSpace

Водночас КНР продовжує реалізацію комплексної програми освоєння космічного простору. 25 серпня ц. р. ракетою-носієм «Чанчжен-3Б» були виведені на орбіту два навігаційних супутника «Бейдоу-3». За рахунок цього її супутникове угруповання було збільшено до 12 одиниць.

Наприкінці поточного року у КНР планується запуск першої твердопаливної ракети-носія Zhuque-1, створеної приватною компанією. Розробником ракети є аерокосмічна компанія LandSpace зі штаб-квартирою в Пекіні. Ракета має три ступені, висоту 19 метрів, діаметр 1,3 метри та масу 27 тонн. Старт ракети планується з космодрому Цзюцюань на північному-заході Китаю. Вона має вивести на орбіту супутник Future, призначений для проведення космічних досліджень та дистанційного зондування Землі.

 

ІV. Стан та перспективи співробітництва між КНР і Україною

Керівництво КНР демонструє повагу до України як рівноправного учасника міжнародних відносин та одного з китайських партнерів. Так, 24 серпня ц. р. Голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін надіслав керівництву нашої держави офіційне привітання з нагоди Дня незалежності України. У посланні відмічається тенденція до економічного зростання України, а також зміцнення її позицій та впливу на міжнародній арені. Водночас висловлюється готовність КНР до посилення традиційної дружби з Україною та поглиблення китайсько-українських відносин у всіх сферах.

 

План високошвидкісної залізничної магістралі з Китаю до Європи через Україну

Однією з таких сфер є участь України у транспортних проектах «Поясу і шляху». Зокрема, китайськими та українськими фахівцями розглядаються плани створення високошвидкісної залізничної магістралі з Китаю до Європи через Казахстан, Узбекистан, Туркменістан, Азербайджан, Грузію Україну та Польщу. Довжина магістралі 5100 км (без урахування морських відрізків), що на 200 км коротше Євразійського сухопутного моста (Китай — Казахстан, Росія — Білорусь — Польща), яким на сьогодні транспортуються контейнери з Китаю до Європейського Союзу.

 

 

 

 

URL сторінки http://bintel.com.ua/uk/article/print/china75/