Борисфен Інтел

12.11.2018. В Києві пройшла конференція Курултаю кримських татар

12 листопада 2018

Частина делегатів Курултаю кримськотатарського народу зібралися 12 листопада в Києві на конференцію делегатів Курултаю. Учасники конференції підтримали заяву про продовження повноважень Курултаю, Меджлісу і інших органів національного самоврядування кримських татар. Їх повноваження хочуть продовжити до проведення в Криму нових виборів в Курултай і обрання нових членів. Виходячи з того, що частина делегатів Курултаю не взяла участь в конференції, оскільки не змогла виїхати з окупованого Криму, їм пропонують приєднатися до цієї заяви, поставивши підпис протягом двох місяців.

Представницький орган кримських татар — Курултай збирається раз на 5 років та обирає Меджліс, який є виконавчим органом. Востаннє Курултай збирався восени 2013 року в Криму — до окупації. Відповідно, термін повноважень Меджлісу завершився. Враховуючи, що діяльність Меджлісу заборонена на території Криму, де він оголошений екстремістською організацією, зібрати Курултай на півострові неможливо так само як і обрати новий склад представницького органу. Провівши конференцію, лідери кримськотатарського народу вивезли частину делегатів Курултаю на підконтрольну територію, щоб хоча б частково забезпечити легітимність своїх дій.

Кримські татари — громадяни України, тому їхня позиція важлива для консолідації зусиль української нації щодо повернення Криму до складу України. Також позиція кримських татар важлива для України в контексті залучення Туреччини та інших мусульманських країн до процесу відновлення суверенітету України над Кримом.

URL сторінки http://bintel.com.ua/uk/article/print/news2018_13/