Борисфен Інтел

Перспектива відновлення економічного розвитку США та його наслідки

26 липня 2013
<p>Перспектива відновлення економічного розвитку США та його наслідки</p>

В своїх попередніх матеріалах «Борисфен Інтел» вже порушував тему сучасного стану та перспектив економічного розвитку провідних країн світу, включно Європейського Союзу, групи БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південна Африка), а також нафтогазових монархій Близького Сходу (Об’єднаних Арабських Еміратів, Саудівської Аравії, Кувейту та Катару).

Та не меншу цікавість викликає стан економіки Сполучених Штатів Америки, які по праву вважаються найбільш розвиненою державою, що має тісні зв’язки з іншими провідними країнами та фактично визначає напрями розвитку світової економіки.

«ефект доміно»
Однією з головних причин світової фінансово-економічної кризи у 2008 році стали проблеми боргів в США, які, по суті, і спричинили так званий «ефект доміно»
http://bin.ua/

Так, за більшістю оцінок, однією з головних причин світової фінансово-економічної кризи у 2008 році стали проблеми боргів в США, які, по суті, і спричинили так званий «ефект доміно» щодо всієї світової фінансово-економічної системи. Це згодом мало низку воєнно-політичних наслідків глобального характеру, основні з яких — зміна балансу сил у світі, а також посилення нестабільності на світовому та регіональному рівнях.

Насамперед, зменшилась роль США, як світового лідера, та послабився ЄС, що вважався провідною міжнародною організацією. Завдяки цьому зміцніли позиції країн групи БРІКС, яким притаманна позитивна динаміка розвитку. Негативні наслідки світової фінансово-економічної кризи стали своєрідним каталізатором «арабської весни» в країнах Північної Африки та Близького Сходу, території яких швидко охопили соціальні заворушення та збройні конфлікти.

Та і за таких обставини економіка США залишається тим чинником, який в значній мірі формує фінансово-економічну та воєнно-політичну обстановку в світі. До того ж з початку цього року спостерігається тенденція її (економіки — авт.) поступового зміцнення.

Динаміка росту ВВП США
Динаміка росту ВВП США
http://www.vestifinance.ru/

Так, протягом першого півріччя 2013 року ВВП США підвищився приблизно на 2,5 %, що в основному було досягнуто завдяки зростанню обсягів внутрішнього споживання в країні, а також збільшенню експорту та капіталовкладень у житловій та промисловій галузях. Крім того, зменшився дефіцит зовнішньої торгівлі товарами та послугами. Зокрема, за підсумками січня-травня поточного року зовнішньоторговельний дефіцит США склав 209 млрд. дол. США, в той час, як за цей же період 2012 року він становив 236 млрд. дол. США. При цьому загальний експорт США зріс до 934 млрд. дол. США, а імпорт — до 1,143 трлн. дол. США. Основними торгівельно-економічними партнерами США залишились КНР та країни ЄС.

У травні поточного року відновлено чинність законодавчої норми про встановлення граничної межі державного боргу США (була призупинена американським Конгресом в січні ц.р.) на рівні приблизно 16,7 трлн. дол. США. За словами міністра фінансів США Дж. Лью, проблем з обслуговуванням боргу не передбачається, принаймні, до початку вересня 2013 року. До цього часу конгресмени сподіваються визначити та ухвалити нову межу державного боргу з тим, щоб не допустити технічного дефолту країни.

З огляду на зазначене, а також завдяки покращенню показників банківського капіталу та якості активів, поліпшились також і умови кредитування фізичних та юридичних осіб. Крім того, Федеральна резервна система продовжує м’яку монетарну політику у спосіб викупу державних облігацій та іпотечних цінних паперів на загальну суму щонайменше в 85 млрд. дол. США щомісяця, а також утримуючи майже нульову відсоткову ставку на федеральні фонди, що сприяє збільшенню споживчих витрат та активізує ділову діяльність в країні.

Позитивно позначитися на розвитку американської економіки можуть кадрові зміни в уряді США, коли на ключові посади призначатимуться високопрофесійні фахівці, які спрямовуватимуть свою діяльність на досягнення якісних змін у країні.

Міністром енергетики Сполучених Штатів Америки став Е. Моніз
Міністром енергетики Сполучених Штатів Америки став Е. Моніз
http://www.atomic-energy.ru/

Так, міністром енергетики Сполучених Штатів Америки став Е. Моніз — відомий вчений-фізик, який має належний досвід роботи в державних установах США на різних керівних посадах в галузі науки та сучасних технологій, а також енергетичної галузі (в т. ч. на посадах директора Офісу з питань політики в галузі науки та технологій Білого дому, заступника міністра енергетики США, члена Ради з питань науки та технологій при президентові США).

Е. Моніз виступає за подальше нарощування виробництва у США сланцевих вуглеводнів та збільшення обсягів експорту скрапленого газу, що сприятиме посиленню енергетичної незалежності країни, підвищенню рівня конкурентоспроможності американської економіки, зокрема, зростанню обсягів пропозиції газу на світовому та європейському ринках.

Торгівельним представником Сполучених Штатів Америки призначений М. Фроман
Торгівельним представником Сполучених Штатів Америки призначений М. Фроман
http://www.nytimes.com/

Торгівельним представником Сполучених Штатів Америки призначений М. Фроман — один з найбільш досвідчених фінансових фахівців США, включно з державним та приватним секторами (обіймав посади помічника президента та заступника радника з міжнародних економічних питань; виконував функції координатора політики президентської адміністрації в галузі міжнародної торгівлі, інвестицій та енергетики). Головні свої зусилля М. Фроман зосереджує на вирішенні основних економічних завдань, насамперед щодо відновлення високих темпів зростання американської економіки.

На посаду міністра торгівлі США призначена П. Прітцкер
На посаду міністра торгівлі США призначена П. Прітцкер
http://www.peoples.ru/

На посаду міністра торгівлі США призначена П. Прітцкер — одна з найбагатших громадянок Сполучених Штатів Америки (сукупний капітал становить 1,9 млрд. дол. США), яка спеціалізується на інвестиціях у нерухомість та готельному бізнесі (володіє міжнародною мережею готелів «Hyatt»). Під час першої та другої президентських кампаній Б. Обами у 2008 та 2012 роках П.Прітцкер виконувала обов’язки фінансового директора передвиборчого штабу. Головним у її роботі на посаді міністра торгівлі США є реалізація президентської програми з розвитку торгівлі та зміцнення середнього класу в країні.

Динаміка росту ВВП з урахуванням паритету купівельної спроможності, на душу населення
Динаміка росту ВВП з урахуванням  паритету купівельної спроможності, на душу населення
http://woc-org.com/

Позитивне значення для економічного розвитку США має започаткування переговорного процесу щодо створення зони вільної торгівлі між Сполученими Штатами та Європейським Союзом. Перший раунд переговорів пройшов 8 липня ц.р. у Вашингтоні під егідою Офісу Торгівельного представника США. Відповідну угоду з даного питання передбачається укласти за 1,5–2 роки. На погляд експертів, ліквідація ввізних мит між Сполученими Штатами Америки та Європейським Союзом, а також уніфікація правил експорту та імпорту основних видів товарів і послуг (автомобілів, ліків, медичного обладнання, сільськогосподарської продукції, транспортних перевезень тощо) сприятиме зростанню ВВП США на 0,4 % та ВВП ЄС — на 0,5 %, що становитиме приблизно 116 млрд. дол. США за рік. Крім того, це дасть змогу створити близько 2 млн. робочих місць.

Адміністрація Сполучених Штатів Америки активізувала також переговори щодо укладання угоди про Тихоокеанське партнерство за участю країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР), в тому числі США, Японії, Австралії, Брунею, Чилі, Малайзії, Нової Зеландії, Перу, Сінгапуру, В’єтнаму, Канади та Мексики. Підписання цієї угоди сприятиме створенню зони вільної торгівлі в АТР за рахунок зниження митних бар’єрів, а також узгодженню законодавств країн-учасниць щодо торгівлі.

Зустріч Президента Сполучених Штатів Америки Б. Обами з Головою КНР, Генеральним секретарем ЦК КПК Сі Цзіньпіном Цзиньпином
Зустріч Президента Сполучених Штатів Америки Б. Обами з Головою КНР, Генеральним секретарем ЦК КПК Сі Цзіньпіном Цзиньпином
http://ru.gbtimes.com/

Важливим досягненням США стало також виведення на новий рівень стратегічного партнерства з КНР. Це стало можливим після зустрічі Президента Сполучених Штатів Америки Б. Обами з Головою КНР, Генеральним секретарем ЦК Комуністичної партії КНР Сі Цзіньпіном на початку червня ц. р. у Вашингтоні. Зокрема, передбачається покращити координацію макроекономічної політики США та КНР, що позитивно позначиться на розвиткові національних економік обох країн та сприятиме сталому і збалансованому економічному зростанню АТР та світу загалом.

П’ятий раунд переговорів між США та Китаєм в рамках Стратегічного та економічного діалогу двох країн
П’ятий раунд переговорів між США та Китаєм в рамках Стратегічного та економічного діалогу двох країн
http://www.cntv.ru/

Продовженням зазначеного процесу став п’ятий раунд переговорів між США та Китаєм в рамках Стратегічного та економічного діалогу двох країн, який відбувся 10–11 липня ц. р. у КНР. За підсумками зустрічі сторони домовились розпочати переговори про підписання угоди щодо взаємних інвестицій в усіх напрямах економічної галузі.

В цілому все це створює сприятливі умови для усунення тенденції послаблення США як провідного центру сили у світі. Наприклад, економічне зміцнення надає Сполученим Штатам Америки відповідні можливості для відновлення своїх воєнно-політичних позицій. Про це свідчить активізація політики США в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, а також інтенсифікація заходів оперативної та бойової підготовки американських збройних сил, які скорочувалися через зменшення військових видатків. Зокрема, виділення оборонному відомству США додаткових майже 300 млн. дол. в повній мірі відновило інтенсивність польотів американської бойової авіації.

Зведена таблиця за динамікою регіонального ВВП
Зведена таблиця за динамікою регіонального ВВП
http://eurodollar.com.ua/

Покращення стану справ у американській економіці позитивно позначається також і на економічному розвитку партнерів США, що розширює можливості торгівельно-економічної співпраці сторін. Так, з початку цього року спостерігається поступове покращення економіки Європейського Союзу, який вважається основним партнером США. А це зміцнює економіку ЄС, сприяє врегулюванню внутрішніх проблем організації, а також успішній реалізації основних програм Європейського Союзу, в т. ч. «Східного партнерства», у якому бере участь Україна.

Отож перспективу західного вибору України та її європейської інтеграції можна вважати позитивною. А ось твердження російської сторони щодо «кризи Заходу« та «більшої ефективності євразійських інтеграційних структур на чолі з Російською Федерацією» можна розцінювати як відверту упередженість, яка не підтверджується, окрім примарних обіцянок, жодним позитивним кроком назустріч Україні.

URL сторінки http://bintel.com.ua/uk/article/print/perspektiva-vozobnovlenija-jekonomicheskogo-razvitija-ssh/