Борисфен Інтел

«Сьогодні опричники в Росії стали боярами»

14 лютого 2019
<p><strong>«Сьогодні </strong><strong>опричники в Росії стали боярами»</strong></p>

Інтерв’ю президента Центру «Борисфен Інтел» Віктора Гвоздя

 

Тема ролі розвідувальних органів у системі національної безпеки і оборони держави в умовах гібридної агресії нещодавно дістала продовження у черговому інтерв’ю президента НАЦГД «Борисфен Інтел» Віктора Гвоздя. Цього разу він відповідав на питання ведучого програми «Вечірній тепловізор» Тараса Мокляка. А тон усій розмові задало перше питання ведучого, який поцікавився ставленням до виконання завдань розвідувальних органів їхніх керівників, зокрема голови зовнішньої розвідки України Григорія Ілляшова, який обіймав цю посаду за часів президентства Януковича. За відкритою інформацією, зауважив ведучий, згаданій розвідувальній структурі в той час були притаманні певні особливості, що так чи інакше мали відношення до подій, пов’язаних з анексією Криму, бойовими діями на Донеччині. Отож сьогодні суспільству хочеться почути з уст фахівців наскільки професійною була в той час робота розвідувальних органів, чи зараз беруться до уваги допущені прорахунки, чи усувалися вони, і якщо усувалися, то як, і чи можливі такі прорахунки у подальшому?

Відповідаючи на ці та інші запитання, В. Гвоздь пояснив, що на момент свого призначення на посаду керівника зовнішньої розвідки у нас практично не було джерел на Сході з отримання необхідної інформації для доповіді державному керівництву. До того ж сама організаційна структура зовнішньої розвідки не відповідала тим завданням, які вона повинна була виконувати, потребувала серйозного покращення мобілізаційна складова. І найголовніше — слід було піднімати моральний дух особового складу. Загалом, таким був стан усієї системи, що відповідала за забезпечення національної безпеки України, в тому числі і у інших розвідувальних, контррозвідувальних структурах, збройних силах тощо…

Усувати такі недоліки, розповідає В. Гвоздь, він розпочав з першого дня свого призначення на посаду керівника зовнішньої розвідки, і займався цим постійно. Передусім важливо було здолати бюрократичну т. зв. діяльність, налагодити весь розвідувальний механізм і паралельно виконувати свої службові обов’язки з надання державному керівництву необхідної інформації для прийняття важливих рішень. Дуже скоро також з’ясувалося, що не усі готові до цього, траплялись навіть випадки, коли поважні посадовці відмовлялися виконувати свої обов’язки, не з’являлися на робочих місцях. З’ясувалося також, що й сама структура розвідки, внаслідок своєї недосконалості, потребує негайних змін. На погляд В. Гвоздя, такі негаразди стали наслідком цілеспрямованого впливу російських спецслужб. Що підтверджується, зокрема, такими фактами, як призначення до 2014 року на наші відповідальні керівні посади осіб з російським громадянством.

У своєму виступі В. Гвоздь також пояснив, як іноземні спецслужби, зокрема російські, можуть використовувати і використовували наших високопосадовців для просування своїх інтересів. Навіть незважаючи на підписаний з нами договір про не ведення один проти одного будь-яких розвідувальних дій. Для наочності навів приклад такого протистояння з російськими «опонентами», згадав своє спілкування з їхніми керівниками після того, як на нашій території запобігли російським розвідувальним діям і затримали тих, хто брав у них участь.

Щодо питання ведучого про люстрацію у наших держорганах, що проводилась незабаром після подій 2014 року на Майдані, то В. Гвоздь вважає цю ідею слушною. Але втілювалася вона, на його переконання, досить поверхово, нефахово, через що на узбіччі опинилися справжні фахівці, багато з яких брали участь у створенні наших державних структур, розвідувальних у тому числі. А хто і який з того мав зиск, і хто повинен відповідати за втрачене — неважко зрозуміти з наслідків такої люстрації. Відповідати за це колись доведеться, сказав В. Гвоздь, тим більше, що такі речі суспільство не вибачить.

Також гість програми, даючи відповіді на інші запитання, пояснив, як слід сприймати події останнього часу, що тривожать наше суспільство. Такі як нещодавня сутичка активістів біля Подільського райуправління поліції чи агітація при підготовці до виборів президента у березні поточного року. Поділився думками щодо стану державних справ у Росії, де, за його висловом, «самодержці завжди використовували опричників для гноблення народу, і де сьогодні російські опричники стали боярами».

Про що ще велась розмова під час інтерв’ю у програмі «Вечірній тепловізор», які приклади наводив В. Гвоздь з власного досвіду розвідника, пояснюючи події різних років в Україні, можна дізнатись у записі програми.

 

  Дивитися повну програму:

 

URL сторінки http://bintel.com.ua/uk/article/print/pro_robotu_rozvidky_v_umovakh_hibrydnoy_viyny/