Борисфен Інтел

Зміцнення системи оборони і збільшення військової присутності з боку України у Приазов'ї

30 жовтня 2018
<p><strong>Зміцнення системи оборони і збільшення військової присутності з боку України у Приазов'ї</strong></p>

Від 2014 року Росія збільшує військову присутність в Азовському морі. Також Кремль почав затримувати іноземні судна, які прямують в українські порти на Азовському морі, фактично блокуючи цей канал торгівлі. Зокрема, в травні 2017 року Росія через будівництво Керченського мосту в односторонньому порядку оголосила про обмеження параметрів для проходження суден, що прямують з Чорного в Азовське море і навпаки. Після введення мосту в експлуатацію кількість затримок і перевірок зросла в рази.

24 жовтня ц. р. Росія ввела в акваторію Азовського моря 2 сторожових військових кораблі «Сиктивкар» і «Кизляр». Окрім цих кораблів, Росія в Азовському морі вже має угруповання з більше 120 кораблів і катерів.

Кремль активно готується до ескалації. 24 вересня ц. р., за наказом командувача військами Південного військового округу генерал-полковника Дворнікова, раптово була піднята з навчальній тривозі 4-а армія ВПС і ППО. Вона протягом тижня проводила незаплановані навчання. Зокрема, відбулася передислокація ескадрильї тактичної авіації з Ростовської області на військові аеродроми Криму. Винищувачі Су-30 і бомбардувальники Су-34 вражали умовні цілі на морі, а також відпрацьовували «повітряний бій з авіаційним угрупуванням умовного противника чисельністю до 30 літаків». У навчаннях також були задіяні близько 10 кораблів Чорноморського флоту, понад 1 тис. військових і понад 50 літаків дальньої, тактичної та штурмової авіації.

Ситуація викликає занепокоєння у європейських партнерів Києва. 25 жовтня ц. р. Європейський парламент прийняв резолюцію, згідно якої у випадку ескалації на Азовському морі на Росію буде накладено нові санкції. Також стало відомо, що в грудні ц. р. в рамках засідання Ради Асоціації Україна-ЄС Федеріка Могеріні обговорить це питання з українським керівництвом.

Через провокаційну активність росіян Київ вживає заходів для зміцнення системи оборони і збільшення військової присутності з боку України у Приазов'ї:

  • 25 вересня завершився перехід групи суден Військово-морських сил ЗСУ в порт Маріуполь, де планують створити військову базу.
  • 10 жовтня Маріупольський загін морської охорони спільно з тактичною авіацією повітряних сил, танковими підрозділами, артилерією, механізованими ротами Збройних Сил України та іншими силовими відомствами, відпрацювали відбиття збройного нападу ворожого десанту з моря.
  • 12 жовтня президент України підписав Указ № 320/2018 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 жовтня 2018 року «Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на Півдні та Сході України, у Чорному та Азовському морях і Керченській протоці».
  • 19 жовтня у стрій вступив відремонтований корабель управління «Донбас».
  • 22 жовтня уряд повернув у державну власність Азовський судноремонтний завод.

Але попри зусилля української сторони перевага, поки, на боці Росії, і наявних сил недостатньо для захисту національних інтересів України.

Українські порти зазнали понад мільярд гривень збитків через дії Росії в Азовському морі, заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян кореспонденту телеканалу «Настоящее время» (проект Радіо Свобода та Голосу Америки).

Формально, на жаль, ніхто не може заборонити РФ перевіряти кораблі. Це закріплено в угоді про співпрацю між Україною і Росією в Азовському морі і в Керченській протоці від 2003 року. Відповідно до неї, Азовське море «історично є внутрішнім морем Росії і України», що дає двом країнам право вільно здійснювати навігацію по всій його акваторії.

 

hitcounter

URL сторінки http://bintel.com.ua/uk/article/print/trend2018_01/