Борисфен Інтел

«В об’єктивному розслідуванні справи про зникнення Джамаля Хашоггі спадкоємний принц Королівства Саудівська Аравія Мухаммед бен Сальман зацікавлений як ніхто інший»

27 лютого 2019
<p>«В об’єктивному розслідуванні справи про зникнення Джамаля Хашоггі спадкоємний принц Королівства Саудівська Аравія Мухаммед бен Сальман зацікавлений як ніхто інший»</p>

В гостях у БІНТЕЛ — Олег Березюк

Олег БерезюкБерезюк Олег Валерійович

Громадський діяч, адвокат, правозахисник.

Закінчив юридичний факультет Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка.

Голова Громадської організації «Українське юридичне товариство».

Автор багатьох публікацій з проблем теорії держави і права, конституційного права.

Протягом останніх двох років помітно зростала зовнішньополітична активність України в країнах Близького і Середнього Сходу. А Президент України Петро Порошенко за порівняно невеликий період часу встиг завітати з офіційними візитами до Саудівської Аравії, Кувейту і Катару і провести переговори з їх державним керівництвом, внаслідок яких досягнуто домовленостей про розширення політичного, економічного, культурного і науково-технічного співробітництва. Разом з тим слід зауважити, що українські позиції в цьому регіоні ще не можна назвати міцними. Очевидно, що для того, аби Україна почувалася більш впевнено, необхідно більше уваги приділяти інформаційно-аналітичній роботі, об’єктивно оцінювати власні можливості та зважати на особливості реалізації наших національних інтересів у згаданому регіоні. При цьому особливу увагу приділити специфіці системи державного управління арабських країн і особливо — країн Арабської затоки.

Оскільки провідні міжнародні інформаційні агентства останнім часом активно поширюють інформацію про причетність вищого державного керівництва Саудівської Аравії до зникнення відомого саудівського журналіста Джамаля Хашоггі, то ми звернулися по коментар до відомого українського юриста Олега Березюка як до незалежного експерта.

— Олеже Валерійовичу, у ЗМІ з’явилось багато інформації про причетність вищого державного керівництва Саудівської Аравії до вбивства Джамаля Хашоггі. І хоча зараз важко додати до цієї інформації щось нове, ми маємо право цікавитися її сприйняттям у суспільстві, особливо, так би мовити, обґрунтуванням цих тверджень. Що ви особисто вважаєте з цього приводу?

— Дійсно, сьогодні не бракує уваги ЗМІ до цієї події. Особливо часто її згадують провідні західні інформаційні агенції. Я б не поспішав стверджувати, що є достатньо обґрунтувань для таких звинувачень. Тим більше, слідчі не сказали свого останнього слова, тобто результатів розслідування ще немає. А як без цього виносити вердикт чи навіть просто оприлюднювати приватну думку? Правильним буде дочекатись-таки результатів розслідування.

— Тоді підійдемо до цієї справи з іншого боку, зважаючи при цьому на вашу юридичну освіту, і поставимо таке запитання: на вашу думку, чи довго триватиме це слідство і кому слід довірити його проведення?

— На першу частину запитання однозначної відповіді не буде. Все залежатиме від оперативності, з якою проводиться необхідна експертиза, та від того, коли закінчаться допити підозрюваних і свідків. Якщо ви цікавитеся цим фактом, то знаєте, що за основною версією слідства Джамаль Хашоггі зник, увійшовши до дипломатичної місії Саудівської Аравії у Туреччині. Знаєте також, що, згідно з нормами міжнародного права, дипломатична місія — це територія Королівства Саудівська Аравія і слідство мають право проводити її правоохоронні органи. Разом з тим дипломатична установа розташована таки на території Туреччини, і журналіст зник, перебуваючи у цій країні. Отож розслідуванням справи про його зникнення повинні займатися і турецькі правоохоронні органи. Щоправда, ситуація ускладнюється через те, що зараз відносини між Турецькою Республікою і Королівством Саудівська Аравія досить складні. Тому не впевнений, що їх правоохоронні органи можуть налагодити необхідну взаємодію, без якої не можна розраховувати на швидке розслідування цієї справи.

— Чи відомо вам щось про хід слідства?

— Правду кажучи, мало що відомо. Знаю, що прокуратура Королівства Саудівська Аравія порушила кримінальну справу і заарештувала понад два десятки людей, яких підозрює у причетності до насильницьких дій щодо Джамаля Хашоггі. Слідчі дії Саудівської Аравії ведуться досить активно. Наскільки просунулась у розслідуванні цієї справи турецька сторона — мені невідомо.

— Що, на вашу думку, насправді могло статися і чому у ЗМІ постійно згадується про причетність спадкоємного принца Королівства Саудівська Аравія Мухаммеда бен Сальмана до вбивства Джамаля Хашоггі?

— Ну ось знову запитуєте, що сталося насправді… Про це ми зможемо дізнатися лише тоді, коли будуть оприлюднені результати офіційного розслідування! Але остаточно можна зробити висновок про причетність чи непричетність тих чи інших осіб до зникнення Хашоггі лише після вироку суду.

Чому ЗМІ так цікавляться зникненням Хашоггі? По-перше, він був відомим у світі журналістом, тому спрацьовує міжнародна корпоративна солідарність. По-друге, він особисто конфліктував з Мухаммедом бен Сальманом. І це ніяк не можуть залишити поза своєю увагою охочі до сенсацій працівники засобів масової інформації.

Але до того ж є ще й політичні фактори, якими не можна нехтувати. Саудівська Аравія — серйозний політичний гравець з великим впливом не лише у регіоні, а й в усьому арабському світі. Безперечно, мало хто з політичних гравців як регіонального, так і глобального масштабу зможе утриматись від того, щоб не скористатися цією ситуацією на свою користь. Очевидно, що багато хто з них прагне мати додаткові важелі впливу на вище державне керівництво цієї країни. З огляду на це можна висунути кілька цілком обґрунтованих версій того, що сталося. Крім вже оприлюднених у ЗМІ, можна вести мову і про ексцес виконавця (такий виникає тоді, коли особа вчиняє дії, про які її ніхто не просив), і про сплановану та проведену в інтересах третіх осіб провокацію. Хто ці треті особи? Відповідь: як конкуренти у боротьбі за владу всередині країни, так і представники іноземних спецслужб.

Відомо, що Саудівська Аравія змагається за лідерство у регіоні. Очевидно, що її конкуренти цього не бажають. І тому очевидно, що їх спецслужби намагатимуться її дискредитувати, щоб зменшити її політичний вплив.

— Ви не виключаєте, що така конкуренція може бути і всередині самої країни? Наприклад, за владу?

— Не заперечуватиму можливості такого факту. В дискредитації особистості спадкоємного принца Мухаммеда бен Сальмана можуть бути зацікавлені особи, які вважають себе гідними бути при владі у цій країні. Це досить поважний мотив. Не можна виключати і мотивів особистої помсти. Відомо, що зі вступом на посаду Мухаммед бен Сальман почав активно проводити соціально-політичні реформи, і особливо — у сфері боротьби з корупцією. Те, що він наказав арештувати більше десятка членів королівської родини, яких підозрюють у корупції і незаконному збагаченні, може бути більш ніж достатньою підставою для помсти. Особливо, коли є відповідні кошти для організації подібної провокації.

Та у будь-якому разі, все те, що я назвав — це лише версії. Кожну з них необхідно ретельно перевірити і або підтвердити, або спростувати.

— Ну а яке ваше відчуття чи передчуття?

— Якщо бажаєте знати мою особисту думку, то я сумніваюся в тому, що спадкоємний принц Мухаммед бен Сальман міг наказати вбити відомого журналіста, бо його державна посада — висока і він несе відповідальність не лише за свої вчинки, а й за долю усієї країни. Тобто в нього не лише права, він має ще й обов’язки. Посадова особа такого рівня не ухвалює серйозних рішень одноосібно. Їй допомагають радники, міністри, керівники спецслужб. Всі вони не можуть не розуміти негативних наслідків як для країни в цілому, так і для них особисто, якщо на вищому державному рівні ухвалюватимуться хибні рішення, не кажучи вже про ті, що містять ознаки злочину.

Аналізуючи інформацію, що у відкритому доступі, не можна відкидати жодної зі згаданих версій. Як я вже казав, найбільш проста з таких — ексцес виконавця. У моїй юридичній практиці такі випадки траплялися досить часто… Але стосовно цієї ситуації потрібно відпрацювати всі версії, оскільки від об’єктивної інформації про те, що сталося з Джамалем Хашоггі, може залежати не лише доля спадкоємного принца Мухаммеда бен Сальмана, а й майбуття всієї країни. І тут очевидно, що в об’єктивному розслідуванні справи про зникнення Джамаля Хашоггі спадкоємний принц Королівства Саудівська Аравія Мухаммед бен Сальман зацікавлений як ніхто інший.

URL сторінки http://bintel.com.ua/uk/article/print/v_hostyakh_u_bintel_oleh_berezyuk/