Борисфен Інтел

Венесуельська криза: чи наважиться США на військове вирішення проблеми?

23 лютого 2019
<p>Венесуельська криза: чи наважиться США на військове вирішення проблеми?</p>

Експерт Центру «Борисфен Інтел» Катерина Вакарчук на Українському радіо

 

Рішення президента Венесуели Ніколаса Мадуро заблокувати доставку гуманітарної допомоги з ЄС та США може призвести до переходу частини армії на сторону опозиції. Про це в ефірі Українського радіо в програмі «Сьогодні. Зранку» повідомила доцент кафедри міжнародних відносин факультету міжнародних відносин, політології і соціології Одеського національного університету ім. Мечникова, експерт Центру «Борисфен Інтел» Катерина Вакарчук.

«Я думаю, що завтра все почнеться з мирних акцій протестів і є неофіційні повідомлення, що деякі генерали ведуть переговори з Гуайдо. Також неодноразово Болтон і спецпредставник США говорили про те, що ведуться переговори і можливо частина армії перейде на бік опозиції, що спричинить хаос у військах, які вірні Мадуро», — вважає Катерина Вакарчук.

За її словами, частина венесуельського генералітету усвідомлює залежність країни від імпорту товарів широкого вжитку, зокрема, продовольства, — «Венесуела дуже урбанізована країна. 90 % населення живе в містах. Клімат, мусонні вітри, нафтовий пісок, незважаючи на те, що там тепло, не дає можливості вирощувати звичні продукти, тому Венесуела завжди імпортувала товари першого вжитку: картоплю, овочі і так далі».

Катерина Вакарчук зазначила, що на сьогоднішній день вірні Н. Мадуро сили заблокували морські порти, а також взяли під контроль кордон з Бразилією. «20 лютого Мадуро видав указ про закриття усіх портів країни. Це означає, що всі морські порти не мають права впускати будь-які судна в країну. Венесуела має великий морський кордон з Антільскими островами, це володіння Нідерландів, які входять до Європейського Союзу. Тому прикордонники перебувають у підвищеній готовності, щоб не допустити доставку гуманітарної допомоги. Також внутрішні війська Венесуели 21 лютого повністю перекрили сухопутний кордон з Бразилією. Щодо Колумбії ситуація трохи інша, адже там як такого кордону немає і люди вільно можуть переходити, тому Колумбія є плацдармом, через який може бути доставлена допомога», — повідомила Катерина Вакарчук.

Нагадаємо, 17 лютого голова національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо домовився про постачання гуманітарної допомоги в країну. Оскільки президент Венеуели Ніколас Мадуро не допускає до країни гуманітарну допомогу, Х. Гуайдо збирається перевезти її через кордон з Колумбії 23 лютого.

Венесуела перебуває у глибокій політичній та економічній кризі. Опозиція покладає на Н. Мадуро відповідальність за тяжку ситуацію в країні. Наприкінці серпня 2017 року США запровадили санкції проти Н. Мадуро, які передбачають замороження його активів, що перебувають під юрисдикцією США, а також заборону фізичним та юридичним особам із США вести бізнес з ним.

Н. Мадуро почав другий термін перебування на посаді всупереч міжнародній критиці. 10 січня ц. р. відбулася його інавгурація, він збирається очолювати Боліварську Республіку Венесуела наступні шість років — до 2025 року.

У той же час тисячі венесуельців вийшли на вулиці, щоб змусити президента піти з посади — під час акцій протесту у штатах Португалія, Барінас, Тачіра, Капітал, Амазонас, Болівар загинуло щонайменше 40 осіб.

Слухати повну версію:

hit counter web

URL сторінки http://bintel.com.ua/uk/article/print/venesuelska_kryza/