Борисфен Інтел

«Україна — геополітичний центр, на якому перехрещується багато інтересів…»

7 лютого 2019
<p><strong>«Україна — геополітичний центр, на якому перехрещується багато інтересів…»<br /></strong></p>

Віктор Гвоздь у «Воєнному кабінеті» студії Чорноморської телерадіокомпанії

 

Запрошений до розмови у програмі «Воєнний кабінет» Чорноморської телерадіокомпанії президент Центру «Борисфен Інтел» Віктор Гвоздь відповідав на запитання ведучого Олександра Янковського, що стосувалися важливої (і не лише сьогодні) для України теми — професійної діяльності її розвідувальних органів.

Як досвідчений фахівець-розвідник, якому випало свого часу керувати двома розвідувальними структурами незалежної України — воєнною розвідкою і службою зовнішньої розвідки, – В. Гвоздь поділився з ведучим програми і зі слухачами своїм баченням сучасного процесу оборонного реформування та оборонної політики України, торкнувся основних напрямків діяльності українських розвідувальних служб та, зокрема, спецслужб, яким випало сьогодні протидіяти чи запобігати диверсіям російської агентури на українських теренах. Пояснив також, чому вирішив приділити увагу геополітиці, створивши для цього центр геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» і залучивши до роботи у ньому досвідчених фахівців, з якими свого часу випало служити чи працювати у поважних державних структурах.

Сьогодні Україна розташована у геополітичному центрі світу, вона є геополітичним центром, у якому зійшлися інтереси таких наших сусідів як Росія чи Євросоюз, — пояснює В. Гвоздь, — але Україну не можна поки що вважати геополітичним гравцем, вона не має своєї геополітики.

Що для цього необхідно зробити? Відповідаючи на таке запитання, В. Гвоздь зауважив, що однією декларацією про обрання Україною європейського та євроатлантичного курсу поставленого перед суспільством завдання не виконаєш. Необхідні конкретні кроки з виконання запланованого, а не лише гасла. Якщо ми прагнемо у своєму житті досягти європейських стандартів, то слід відмовлятися від наших старих життєвих принципів — від корупції, від неефективної діяльності наших державних установ, від неефективної економіки тощо. Європа терпляче чекає на наше переналаштування, яке ми повинні виконувати самотужки.

Торкаючись теми щодо геополітичних планів Росії, В. Гвоздь зауважив, що наша сусідка «прагне стати з колін», але намагається вона це зробити вже у звичний для себе спосіб, Тобто, за допомогою військової сили нав’язувати опонентам свої життєві цінності, використовувати будь-яку ситуацію у своїх інтересах, повернути сусідів до зони свого впливу. Інакше кажучи, Росія прагне стати основним геополітичним центром. А її президент Путін намагається досягти поставленої мети, відверто нехтуючи міжнародним правом.

Також В. Гвоздь розповідає про виконання своїх обов’язків відразу після призначення на посаду очільника зовнішньої розвідки у 2014 році. Ситуація була досить гострою, бо виконання обов’язків керівника розпочиналося, як мовиться, за складних умов, «з коліс», коли було необхідно практично корегувати діяльність фахівців розвідки, налагоджувати певні взаємостосунки і визначати завдання.

Відповідаючи на запитання про використання здобутої розвідкою інформації, В. Гвоздь пояснив що саме і як це має відбуватися, кому і яка здобута інформація надається, як вона береться до уваги при визначенні важливих рішень державним керівництвом. Ясна річ, це визначається відповідними, не для широкого вжитку документами, можливість користуватися якими надається відповідним посадовцям, керівникам відомств чи установ.

Також В. Гвоздь розповів про цілеспрямовану підготовку Росії до анексії Криму. Адже така робота проводилася протягом тривалого часу, практично з 1991 року, про що українська розвідка повідомляла своєму керівництву. Що ж до російської агентури і її діяльності в Україні, про що також поцікавився ведучий програми, то В. Гвоздь повідомив, що вона існує, і її діяльність не менш активна, ніж деінде у світі.

На які ще запитання ведучого відповідав В. Гвоздь, що саме він передбачає стосовно подій у найближчій перспективі і що випаде на долю українців, а також про сучасні проблеми у воєнних питаннях, — про все це можна дізнатися, ознайомившись зі змістом програми «Воєнного кабінету» Чорноморської телерадіокомпанії:

 Дивитися повну програму:

URL сторінки http://bintel.com.ua/uk/article/print/voennyi_kabinet/