28 січня 2013

Росія не припинить постачання газу в Україну. Бо посвариться з усією Європою

«Газпром» — не самостійна організація, як би вона не намагалася це продемонструвати. Загальновідомо, що вона всього лиш інструмент в кремлівських руках і старанно виконує волю свого господаря.

Тому потенційно нерозумне політичне рішення не постачати газ Україні (про що поширюються «страшилки») може бути продиктоване Кремлем з відчаю. І це було б подарунком і Україні, і всій Європі в цілому, який важко переоцінити.

Річ у тому, що, зважаючи на унікальність нашої ГТС, Росія не може поставляти газ європейським країнам, не поставляючи його Україні. У цьому і унікальність нашої ГТС, бо технічно не можна розділити її транзитні функції з функціями внутрішніх поставок. Свого часу Російській Федерації пропонувалося побудувати новий виключно транзитний газопровід через Україну, який у 3–5 разів був би дешевшим від Південного потоку. Але Російська Федерація вирішила вчинити по-своєму, на користь дорогого і абсурдного Південного потоку. А тепер і сама ж може потрапити у свій же газовий капкан.

З іншого боку, ніякі скоростиглі політичні рішення про непостачання газу до України не передбачаються чинним контрактом, укладеним НАК Нафтогазом України і Газпромом, про закупівлю газу в 2009–2019-му роках. Для цього потрібні підстави, зокрема, несплата з нашого боку і певний час, реально — більше місяця. Ні того, ні іншого зараз не зафіксовано. Тим більше за місяць – півтора до закінчення опалювального сезону і при заповнених підземних газосховищах.

Отже, припиняючи постачання газу в Україну, Газпром може змусити нашу державу легітимно відбирати газ із обсягів, передбачених для європейських країн за іншим контрактом — на транзит газу. І в цьому дії Нафтогазу були б цілком виправданими, а позиція України в будь-якому цивілізованому суді — досить сильною.

А фінансові втрати Газпрому за недопоставки газу у Європу були б набагато більшими, ніж політичний зиск від погроз Україні.

Крім того, у випадку перешкоджання у поставках газу до Європи, експорт російського газу в європейські країни скоротиться, а це не входить у довгострокові плани Кремля.