19 березня 2015

Російська телевізійна весна — 2015

У рамках нової рубрики «Інформаційна безпека» Незалежний аналітичний центр геополітичних досліджень «Борисфен-Інтел» пропонує уважніше розглянути особливості засобів і методів російського телебачення і його адаптацію під цілі нинішньої масованої інформаційної кампанії, спрямованої як на внутрішню російську аудиторію, так і проти країн Заходу і України.

Функціонування інформаційного поля сьогоднішньої Росії — це, на перший погляд, досить хаотичний, але, в той же час, досить цікавий і цілеспрямований процес, що розвивається по висхідній кривій і зараз знаходиться на її верхній позначці. Фактично — в апогеї.

Спектр інструментарію інформаційно-пропагандистського поля Росії досить широкий. Сьогодні він включає: телебачення, радіо, друкарські засоби масової інформації, книги, кіно і, звичайно ж, електронні засоби масової інформації (Інтернет, соціальні мережі, чати, блоги і т. д. і т. п.). І це далеко не повний список.

Головною особливістю функціонування інформаційно-пропагандистських засобів Росії сьогодні є те, що вони в повному об'ємі задіяні в державній масовій інформаційній кампанії і спрямовані на керівництво, політичні сили і населення країн Заходу, України і також, власне, на населення Росії. Основні завдання цієї кампанії наступні: виправдати анексію Криму Росією (показовим в цьому плані є документальний фільм «Крим. Шлях на Батьківщину»); «довести», що російська сторона не має нічого спільного з військовою агресією на південному сході України («відпускники», «свідомі добровольці», що «загубилися і заблукали на навчаннях», «зброя, куплена у військторгах»); переконати, що міжнародні політико-економічні санкції проти Росії неефективні і завдають шкоди самим країнам Заходу; протиставити інтереси США і Європи, зіштовхнувши їх позиції, а також всебічно і цинічно дискредитувати Україну, її державність, керівництво країни, зовнішню і внутрішню політику.

Кожен інструмент інформаційно-пропагандистського поля Росії — телебачення, друкарські чи електронні засоби масової інформації — мають свої «аудиторії», механізми налаштування і дії, а також моделі функціонування і розповсюдження.

***

Національне російське телебачення зараз практично трансформувалося в основний інструмент інформаційно-пропагандистської кампанії Росії, що використовується в боротьбі за свідомість населення як країн Заходу і України, так і РФ.

Якщо ще два-три роки тому усі новини про життя країни могли розміститися в телепередачах «Новости» і «Вести», то зараз це цілісна і, головне, — керована індустрія. Нещодавно в Росії була також своя Телевізійна служба новин (ТСН), яка щогодини оповідала про те, що відбувається в країні і навколо неї. Незабаром необхідність в такій службі відпала. А навіщо вона? Навіщо людям знати те, що насправді відбувається в країні і світі? Досить лише однієї о 9 годині вечора програми «Час», в якій будуть відшліфовані усі слова і усі пропозиції потрібних «новин», а будь-який щонайменший вільний вдих чи видих будуть попросту «вирізані».

Таким чином, можна констатувати, що з приходом В. Путіна до влади в Росії розпочалася підготовка і успішне створення поки що не досить відомої і випробуваної, але фактично досить ефективної телевізійній мережі гарантованого зомбування населення країни.

Першою «ластівкою» в цьому сенсі став канал RT (Russia Today). Транслюючи спочатку англійською мовою (це потім вже «додали» російську), канал вже з самого початку брав на приціл не лише аудиторію Росії. Трохи пізніше з'явилися нові версії того ж таки каналу Russia Today, де робота ведеться за принципом: ось він, я — Путін, я завжди тут, я завжди з вами, у нас усе гаразд. Не вірите??? Хвилиночку, товаришу зомбі, зараз перекладемо, підправимо, замінимо, посилимо… І ось вже Russia Today на більш ніж 10 доступних супутниках транслює «свої новини» на російській, англійській, французькій, німецькій, іспанській, арабській і інших мовах. Механізм же функціонування на Russia Today досить простий: працюйте тихо, послідовно і спокійно, упевнено кажіть про хороше, коли будете потрібні — вас повідомлять.

Потім з'являється (за підтримки ВДТРК) російська версія EuroNews. Її з готовністю включають до кабельної мережі майже всі оператори Росії. Ну та й що? У нас все гуд! Ми не проти, кажіть про нас — у нас є газ, а що є у вас? Не звертаймо уваги на той факт, що в російській версії ЄвроНьюс переклад не завжди відповідав оригіналу; головне — перекладали «грамотно» і швидко, але тільки те, що було вигідно Кремлю.

Далі розпочинається щось загадкове. У єдиного опозиційного ТК Росії «Дождь» несподівано забирають ліцензію. Навіть перечитуючи кілька разів рішення суду, не відразу второпаєш: за що? Лише потім стає зрозумілим: таке рішення суду було викликане тим, що ТК «Дождь» — єдиний російський телеканал, що неупереджено висвітлював усі події на Майдані, включно з прямою трансляцією найжахливіших його днів (18-20 лютого 2014 року). Ну і, знову ж таки, рішення суду було, як завжди, — вночі. У підсумку ТК «Дождь» з телевізійних мереж випровадили. З Інтернету поки що ні (хоча такі спроби були і тривають сьогодні), але тут вже буде складно.

У світлі подій, спровокованих Росією навколо Криму і України, а також у зв'язку з відходом з Росії ЄвроНьюс і CNN, щоб зомбі і надалі перебували в потрібному для Путіна стані, необхідно було терміново щось зробити. І на російській телевізійній сцені «спалахує зірка» LifeNews. Ну а як же, Ньюс — є, а ось ЄвроНьюс чи ЛайфНьюс — народові не так вже і важливо. Він звик витріщатися на «ньюс»! І Путін знову на коні!

Як наслідок, створюється «своя» телевізійна мережа, і нібито в незалежному телевізійному (інформаційному) полі. Але ознайомившись з новинами на одному каналі, переходиш на другий, третій, четвертий.., і бачиш того самого журналіста, з тими ж новинами. Таке враження, що новини подаються за принципом «одне для всіх». І іншої думки немає. Її і бути не може. Не повинно бути! Адже якщо кожен почне мислити самостійно, послідовно і логічно, тобто, як годиться Homo sapiens, то навіщо потрібні вони, ці «новини»?

Сьогодні в «спілку телевізійних друзів В. Путіна», окрім Першого каналу (ОРТ), мережі ВДТРК (канали Росія 1, Росія 2, Росія 24), «Звезды», влилися, звичайно ж, НТВ («Газпром»),РенТВ, ТНТ, ТБ Центр. Ну, загалом, перелік досить поважний. Там всі державні і майже всі приватні телевізійні канали Росії.

Окремо треба згадати про телевізійний канал «МИР», заявлений при його створенні як телеканал Співдружності незалежних держав (СНД). Цей канал «дивно» висвітлював, як українці ріжуть і нищать дітей. Причому, ТК «МИР» віщає з Білорусі і на цьому тлі дуже незвично виглядає пан Лукашенко — сусід, друг і майже брат Українського народу. Дивно, що він, майже «свій хлопець» і «батька», при цьому забороняє в країні національне демократичне телебачення. А єдиний незалежний телеканал Білорусі «БелСат» веде своє мовлення з Польщі!!!

Безпардонна, неприкрито цинічна і відверто антиукраїнська російська пропаганда присутня практично скрізь і усюди. Чи то на російських телеканалах, чи на телеканалах країн-сателітів Росії, що тупо дублюють російські «новини». Тобто, Путін може бути задоволений діями своїх «телевізійних шакалів».

У хвилини, коли переглядаєш вищезгадані телеканали, так і хочеться розвернути супутникову антену ну хоча б куди-небудь, ну хоча б на Astra. Але там тільки німці і австрійці з RTL і ARD. Усе по-німецьки (по-європейськи!). Знову ж таки, мовою ж не володіємо. Нам тільки російську подавайте, хоча ми — українці і європейці! Повертаємо антену на Hot Bird, а там, як завжди, знайомі Russia Today і Перший... з кремлівськими новинами. Дістало!

Ситуація унікальна — сьогодні усі в світі знають всю правду і всі хором і окремо волають, що Москва бреше, і в той же час самі ж допомагають поширювати російську пропаганду, безпардонну брехню, викривлене уявлення про реальну ситуацію навколо Криму, зокрема, і України — загалом. А чому так і не інакше? Та тому, що з усіма контракти укладено і всім за все заплачено криваво-нафтовими доларами і євро. Заплачено Росією за зухвале зґвалтування України, за смерть і кров українців, за те, що українці — єдині, хто не пропускає зараз путінських рашистів-бандитів до демократичної Європи, «постійно заклопотаної подіями навколо України».

Невже на Заході не усвідомлюють, що в недалекому майбутньому може статися і так, що Європі буде фактично пізно реагувати на інформаційну експансію Росії. Адже до черги на «гібридну війну» після України Росія вже поставила Молдову, Грузію, країни Балтії, Польщу. Ну, а щодо країн СНД, то наступними будуть Азербайджан, Казахстан і (так-так!) Білорусь з її «батьком» на чолі. Амбітний Путін не забуде і ніколи не пробачить йому висловлювання і образи останніх років на свою адресу! І сміх, і гріх! Ну чисто тобі бандитські розборки між «союзниками»!

Тож де ми тут бачимо Співдружність незалежних держав? Ну хоч яка-небудь з усіх цих «незалежних держав», що входять до СНД, розповіла на своїх телеканалах про те, що відбувається навколо України насправді? А може «співдружність» запропонувала обговорити це питання на якому-небудь саміті (нараді, засіданні, зустрічі, круглому столі) країн СНД, поставила на розгляд країн-членів СНД питання про роль і місце Росії в збройному захопленні і злодійському приєднанні до себе Криму чи про братовбивчу війну проти України на Донбасі? Щось ми про це ані на телевізійному каналі «МИР», ані хоч би від якої-небудь країни СНД або від усієї «співдружності» нічого не чули! Усі побоюються Путіна, усі віддано заглядають йому до рота і готові жадібно лизати його руки.

Ну, а як висновки наведених оцінок і прогнозів, є необхідність і доцільність в цих умовах запропонувати супутниковим провайдерам припинити ретрансляцію телевізійного російського контенту, що за правилами транскордонного (міжнародного) телемовлення, порушує відразу кілька пунктів, а саме:

  • заборона надавати/поширювати інформацію, яка призводить до міжнаціонального розбрату, що підтверджується двома або більше ЗМІ;
  • заборона надавати/поширювати свідомо помилкову (неправдиву) інформацію широкому колу аудиторії;
  • заборона надавати/поширювати інформацію, що сприяє організації і здійсненню терористичної діяльності.

Як вважають фахівці, навіть цих трьох пунктів вистачить, щоб західні оператори/орендарі супутникових частот припинили телемовлення усього того, що так хоче бачити і чути Путін і Ко.