20 січня 2015

Оцінка ситуації, що склалася в Сирійській Арабській Республіці, Республіці Ірак та її вплив в регіоні Близького і Середнього Сходу

Аналіз ситуації, що склалася в Сирії і Іраку, а також тих процесів, які нині спостерігаються у сфері безпеки, свідчить про подальшу структуризацію міжнародного тероризму. При цьому невирішеність проблем в «гарячих точках ісламу» (Сирія, Ірак, Лівія, Афганістан) в найближчій перспективі буде для ісламізму своєрідним каталізатором міжнародного тероризму.

На сьогодні території Сирії і Іраку є найпривабливішим театром бойових дій, куди прагнуть дістатися сотні іноземних бойовиків з різних терористичних організацій ісламістського штибу. При цьому чітко простежується стійка тенденція залучення до конфлікту громадян з не арабських і не мусульманських країн.

Так, протягом останніх двох років в системі світового джихаду спостерігається жорстке протистояння між керівництвом «Аль-Каїди» (Al Qaeda Senior Leadership (AQSL)) в Пакистані і «Ісламською Державою». У контексті боротьби за регіональне домінування в лютому 2014 року керівництво «Аль-Каїди» заявило про відокремлення від іракського відгалуження організації у зв'язку з неузгодженими діями «Ісламської Держави» в Сирії, що дотримується незалежної політики. Конфлікт з «Аль-Каїдою» спричинив загострення боротьби між «Ісламською Державою» і «Джабхат аль-Нусра» — сирійським відділенням «Аль-Каїди (Al Qaeda's Syria branch «Jabhat Al-Nusra»).

У червні минулого року «Ісламська Держава» на частині території Сирії і Іраку оголосила про створення «Ісламського халіфату» під керівництвом Абу Бакра аль-Багдаді, закликавши усі джихадистські організації на Близькому Сході скласти присягу на вірність і кинувши, таким чином, безпосередній виклик Айману Аль-Завахірі як лідерові «Аль-Каїди». Заклик аль-Багдаді взяти участь в збройній боротьбі в ім'я «Ісламської Держави» призвів до збільшення припливу іноземних найманців.

У відповідь на заяву аль-Багдаді про створення «Ісламської Держави», в липні 2014 року лідер «Джабхат аль-Нусра» Абу Мухаммад аль-Джулані заявив про свої наміри заснувати на території Альшам (Великої Сирії) «Ісламський емірат» під егідою «Аль-Каїди», і закликав функціонерів «Джабхат аль-Нусра» до боротьби з сирійською владою та «Ісламською Державою».

Сьогодні «Джабхат аль-Нусра» основні зусилля зосереджує на консолідації своїх рядів і закликає інші угрупування джихаду, що діють в Сирії, до об'єднання з метою створення «Ісламського Емірату в Альшамі».

Заява «Джабхат аль-Нусра» про створення «Емірату» є прямою відповіддю на розвиток подій в Іраку. Керівництво «Джабхат аль-Нусра» намагається скоротити витік функціонерів і волонтерів до «Ісламської Держави», продемонструвати лояльність керівництву «Аль-Каїди». В той же час, очевидно, що у лавах командирів, які воюють в Сирії з «Ісламською Державою» і вірні «Аль-Каїді», спостерігається непорозуміння і розгубленість. Більшість функціонерів «Джабхат аль-Нусра» продовжують воювати проти «Ісламської Держави», незначна частина бійців, під приводом того, що це братовбивча війна, припинила бойові дії. Сьогодні досить важко передбачити, яким чином ці події вплинуть на потенціал терористичної активності «Ісламської Держави» за кордоном. Як вважають аналітики, можна відзначити дві основні тенденції:

  1. Керівництво «Ісламської Держави», продовжуючи захищати позиції халіфату на захоплених територіях, докладатиме зусилля для його розширення в сирійсько-іракській зоні. У зв'язку з цим можна припустити, що воно намагатиметься сконцентрувати в Іраку основну частину бойового потенціалу, включно іноземних найманців.
  2. Іноземні бойовики, які билися в лавах «Ісламської Держави» на території Сирії і Іраку і які повернулися на батьківщину, становитимуть серйозну загрозу в плані проведення терористичних актів, коли широко використовуватиметься їхній накопичений бойовий досвід. Здійснений в травні 2014 року теракт в Брюсселі доводить, що така загроза вже реально існує, і в найближчий рік збільшуватиметься.

 (Теракт був здійснений в Єврейському музеї м. Брюссель
Махді Намушем, функціонером «Ісламської Держави»,
який має сирійський бойовий досвід).

 Зміцнення позицій «Ісламської Держави», поширення її впливу в іраксько-сирійській зоні, захоплення джерел фінансування (банки, нафтові резерви) вивело її на рівень найбагатшої організації світового джихаду, що має в розпорядженні великі ресурси та здатної утримувати своїх бійців і фінансувати теракти як усередині регіону, так і далеко за його межами. Наявність великих грошових ресурсів забезпечила організації масовий приплив бойовиків з інших партій і організацій ісламського ґатунку. Сьогодні на сирійсько-іракській території ІД є ведучою як за чисельністю іноземних бойовиків (близько 70 %), що перебувають в її рядах, так і з точки зору кількості озброєнь і фінансових ресурсів.

Потік іноземних бойовиків до Сирії
http://www.washingtonpost.com/

 

За оцінками західних аналітиків, подальше посилення позицій «Ісламської Держави» сприятиме розширенню кордонів джихаду в регіоні і збільшенню загрози терору. При цьому необхідно враховувати наступні чинники:

  • додаткове розмежування кордонів між сирійською і іракською зоною активності джихаду, створення великих територій, контрольованих силами джихаду, дозволяють нарощувати потужність і забезпечують відносно сприятливі умови і зручне середовище для підготовки терактів;
  • організація «Ісламська Держава» звільнила з іракських в'язниць велику кількість ув'язнених, збільшивши таким чином свої можливості і чисельний склад своїх функціонерів;
  • з метою закріпити і стабілізувати свою діяльність на завойованих територіях, організація зосереджує свої зусилля на подіях, що відбуваються усередині Іраку;
  • набутий бойовий досвід в Сирії і перенесення основної активності до Іраку спричине посилений приплив іноземних бойовиків в цю країну. Також не виключено, що простежуватиметься тенденція прибуття іноземних активістів безпосередньо на територію Іраку, контрольовану джихадистами. У цих умовах вважається можливим, що Сирія і Ірак залишатимуться плацдармом експансії міжнародного тероризму і радикального ісламізму, ідеї якого будуть перенесені за межі регіону до країн ЄС, СНД підготовленими, спеціально навченими, з багатим бойовим досвідом терористами.

Нині Сирія, фактично, розділена на дві зони впливу: густонаселені райони в центрі і на заході Сирії (включно територія Алеппо) контролюються силами офіційного режиму, в східних районах домінує «Ісламська Держава». При цьому північно-східні райони Сирії, як і раніше, контролюються курдами, а території області Ідліб і райони на півдні країни — силами опозиції.

На сьогодні транснаціональний характер міжнародного тероризму вимагає від урядів і силових структур тісної координації дій в боротьбі з новими загрозами. Можливими формами такої співпраці на міждержавному рівні можуть бути:

  • створення об'єднаних антитерористичних (розвідувальних) центрів для обміну інформацією про розвиток оперативної ситуації в різних регіонах світу, в т. ч. про нові тенденції у сфері протидії міжнародному тероризму;
  • розробка і проведення спільних операцій по лінії протидії міжнародному тероризму і релігійному екстремізму, припиненню діяльності виявлених каналів інфільтрації бойовиків;
  • проведення регулярних робочих зустрічей на рівні експертів силових відомств з цих тематик.

Таким чином, створення «Ісламського Халіфату» і «Ісламських Еміратів» на суміжних територіях яскраво свідчить про наявність конфлікту між «Джабхат аль-Нусра» і «Ісламською Державою», що відкриває шлях до нового витка насильства в протистоянні цих двох структур на території Сирії. Слід зауважити, що хоча найближчим часом дії бійців «Ісламської Держави» будуть зосереджені в Іраку, в середньостроковій перспективі численні найманці, велика кількість озброєння і значні фінансові кошти, що потрапили до рук функціонерів цієї організації, будуть спрямовані до Сирії, що викличе додаткові серйозні загрози в регіоні.