18 квітня 2019

Співпраця розвідувальних служб

Австрійська розвідка відчуває себе ізольованою на міжнародному рівні

Сергій Польовик

Популярне німецьке видання, щотижневий журнал Der Spiegel, 1 квітня ц. р. опублікувало редакційну статтю з посиланням на mfh/dpa про занепокоєність Німеччини розвитком правоекстремістських тенденцій у Австрії. Ставиться питання: чи доцільно надалі співпрацювати з деякими представниками австрійського уряду, які поділяють екстремістські та націоналістичні погляди? До попередніх претензій щодо політики Австрії додаються побоювання європейських партнерів стосовно надмірної залежності національних спецслужб сусідньої Австрії від Росії.

Der Spiegel — німецький щотижневий журнал, публікується в Гамбурзі. Заснований в 1947 році. Має один із найбільших накладів у Європі. Вважається найпопулярнішим суспільно-політичним виданням серед середнього класу Німеччини. The Economist називає Der Spiegel найвпливовішим часописом континентальної Європи.

Зокрема, німецьке видання, посилаючись на керівника Федеральної Служби захисту конституції держави, зазначає, що європейські спецслужби не сприйняли Австрію в якості повноцінного партнера. Причинами можуть бути т. зв. близькість Австрійської партії свободи (FPÖ) до Росії та до інших правих сил.

Керівник Федерального відомства захисту конституції та подолання тероризму Австрії (BVT) Петер Грідлінг та керівник кабінету Федерального міністра внутрішніх справ Австрії Райнхард Тойфель

Спеціальна служба Австрії, за словами керівника Федерального відомства захисту конституції та подолання тероризму Австрії (BVT) Петера Грідлінга, не є повноцінним партнером європейських спецслужб. Нещодавно він заявив, що його Федеральне відомство лише обмежено представлене у т. зв. Бернському клубі.

Бернський клуб (фр. Club de Berne) — організація, створена для обміну розвідданими спецслужб 28 держав Європейського Союзу, Норвегії та Швейцарії. Називається на честь м. Берн (Швейцарія). Існує з 1971 року і вважається неофіційним форумом, на якому співробітники спецслужб обмінюються даними, досвідом і поглядами, а також обговорюють актуальні питання розвідувального співтовариства. Клуб не має секретаріату і не приймає рішень, обов'язкових для виконання спецслужбами Євросоюзу.

Між тим, відомство BVT на початку весни 2018 року вийшло зі всіх робочих груп співтовариства. Повноцінне повернення до їх складу планувалося восени 2018 року, але не відбулося, оскільки на сторінках віденського видання Der Falter з’явився певний клубний документ.

Der Falter — віденське тижневе видання ліволіберального спрямування, що спеціалізується, серед іншого, на журналістських розслідуваннях, скандальних за характером.

У документі йшлося про те, що спецслужба Фінляндії звертається до партнерів з проханням про допомогу у розслідуванні, яке стосується діяльності російських спецслужб. Проте, видання Der Falter виключає Австрію з переліку країн, до яких звертається фінська спецслужба. Причиною цього можуть бути тісні стосунки члена урядової коаліції Австрії — Австрійської партії свободи з Росією.

За словами вищезгаданого П. Грідлінга, ця публікація зіграла негативну роль, чим унеможливила повноправну участь Австрії у Бернському клубі. Проте, заявляє він далі, ми, як і раніше, залишаємося членами клубу. Австрійське відомство BVT не вилучене з жодного інформаційного обігу.

 

Дорікання через некоректну поведінку

Бернський клуб складається з керівників національних спецслужб 28 країн ЄС, Норвегії та Швейцарії. Навесні 2018 року було призупинено членство BVT у клубі, оскільки були висунені звинувачення окремим працівникам через їх некоректну поведінку. Крім того, атаку на Федеральне відомство захисту конституції Австрії спричинило поширення слухів, мовляв, Федеральне міністерство внутрішніх справ Австрії, за яке відповідає Австрійська партія свободи, намагається отримати додатковий вплив у Федеральному міністерстві захисту конституції та подолання тероризму.

Опозиційний політик Петер Пільц, керівник парламентської партії «Список Jetzt» (JETZT — Liste Pilz, Jetzt — зараз, нім.), сприйняв таку ситуацію, як фактичне усунення Австрії з клубу. «Європейські партнери, — прокоментував він цей випадок, — сприймають Австрію як якийсь отвір у темі безпеки, що стосується правого екстремізму та стосунків з Росією».

JETZT — Liste Pilz є політичною партією Австрії, заснованою у липні 2017 року колишнім політиком партії Зелених Петером Пільцем. Увійшла до Національної ради Австрії з показником 4,41 % на виборах у жовтні 2017 року. Її депутати утворюють парламентський клуб Jetzt.

Від середини грудня минулого року права Австрійська партія свободи стала членом правлячої коаліції в Австрії. Відтоді все більше відчувається наближеність австрійських правопопулістів до міжнародних правоекстремістських братств та інших радикальних угруповань.

Керівник партії FPÖ Хайнц-Крістіан Штрахе розмістив на своїй сторінці у Фейсбуці дописи про ідентичність праворадикалів. Він позитивно оцінює їх «мирний акціонізм», не зважаючи при цьому на протестні акції та напади із застосуванням фарби, та охарактеризує їх як «юних активістів нелівацького, патріотичного громадянського суспільства».

Після того, як стало відомо, що терорист-нападник з новозеландської Церкви Христа пожертвував кошти для т. зв. «Руху ідентичності» в Австрії, її уряд визнав за належне заборонити діяльність цього об’єднання.

Врешті-решт, консервативні німецькі політики висловили критику на адресу австрійського Федерального міністра внутрішніх справ Херберта Кікля, який представляє Австрійську партію свободи, за його близькість до неонацистів та «ідентистів». Німецький європолітик Ельмар Брок (партія Християнських демократів Німеччини, CDU), заявив в інтерв’ю газеті Bild: — Ми мусимо запитати себе, особливо у Німеччині, якими безпековими релевантними даними можна поділитися з міністром внутрішніх справ Австрії від партії FPÖ, який гучно виступив перед правими прихильниками.

В одній із промов на правоекстремістському конгресі у 2016 році під назвою «Захисники Європи» Г. Кікль охарактеризував слухачів «однодумцями». Серед них були присутні також члени «Руху ідентичності». До того ж, експерт з внутрішніх справ Вільної демократичної партії Німеччини (FDP) Константін Куле вимагав перевірити, чи можливо у подальшому обмінюватися релевантною інформацією з австрійським міністром внутрішніх справ, який представляє Австрійську партію свободи.

* * * * *

Таким чином, у європейській спільноті, зокрема у Німеччині, як провідній країні ЄС, наростає стурбованість щодо праворадикальної позиції та проросійської орієнтації деяких сил у парламенті та в уряді формально нейтральної Австрії. Спільнота європейських спецслужб, зокрема, Бернський клуб, та провідні політики політичних партій Німеччини висловлюють сумніви чи варто продовжувати обмін важливою інформацією з Австрією.

Що стосується України, то зараз нам слід мати на увазі цей момент у двосторонніх відносинах з Республікою Австрія та у стосунках з міжнародними країнами-партнерами в рамках розвідувальних товариств Європи, НАТО, США.

Der SpiegelОригінал матеріалу:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/oesterreichs-geheimdienst-
sieht-sich-international-isoliert-a-1260732.html