22 травня 2013

«Той, хто контролюватиме постачання газу, контролюватиме українську економіку»

Експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський :

Росія зараз націлилася на повний контроль української економіки, який вона намагається отримати, заволодівши ГТС. Для цього Москві і потрібний двосторонній консорціум. Думаю, Москва своєї мети досягне, а Європа, як завжди, відійде "в сторону".

Що стосується заяви Зурабова, то на сьогодні Україна заробляє на існуючих об'ємах прокачування газу максимум 1,5 млрд дол. за рік. А прогнозований "газовий" баланс на 2013 рік в об'ємі 60 млрд кубометрів — менше 1 млрд дол., якщо його ще розділити на двох — Росію і Україну, то виходить ще менше. Краще просто транзитувати газ і займатися внутрішніми постачаннями, ніж його прокачуванням на тих умовах, які нам пропонує Росія (двосторонній консорціум — ред.).

Відносно законопроекту про приватизацію "Нафтогазу", то він може стати передостаннім кроком перед розвалом держави. Дивно, що чинна влада цього не розуміє, як і те, що вона, в цілому, і кожен з її представників, зокрема, будуть зайві за нових обставин.

ГТС УкраїниУнікальність нашої ГТС полягає в тому, що в ній поєднані функції і внутрішнього постачання, і транзиту російського газу. Розділити їх РФ і не планує, при цьому не планує гарантувати і об'єми транзиту. Для чого ж "Газпрому" вкладати кошти за межами своєї держави? Тим більше тоді, коли гігантські необгрунтовані видатки йдуть в трубопроводи в обхід України. А російська ГТС знаходиться в гіршому технічному стані, ніж українська.

Зрештою, на транзиті російського газу "Нафтогаз" заробляє приблизно 1,5 млрд доларів за рік, що не є вирішальною сумою для України. Переплата ж за газ складає 6-7 млрд доларів, які можна заощадити за рахунок реформування економіки. На жаль, реформи "гальмуються".

Головне наступне: той, хто контролюватиме постачання газу, контролюватиме українську економіку. І тут Кремль за ціною не постоїть, якими б хитрими не були "приватизатори". Не дивно, що "5-а колона" внесла законопроект саме перед святами, сподіваючись, що суспільство "проспить". Це може бути лише додатковим підтвердженням того, що влада боїться власного народу.

(Коментар в матеріалі «Аренда ГТС: «замануха» для Росії і ЄС, або крок до розвалу країни». Н.Чорна, 30.04 2013 р. УНІАН), http://economics.unian.net/rus/news/167107-arenda-gts-zamanuha-dlya-rossii-i-es-ili-shag-k-razvalu-stranyi.html