20 листопада 2018

Вибори-2019: трансформація колишньої «Партії регіонів»

На початку листопада ц. р. частина проросійського табору українського політикуму проявила тенденцію до об'єднання з метою спільних дій на президентських та парламентських виборах.

9 листопада лідер партії «За життя» Вадим Рабинович та співголова фракції Опозиційного блоку в парламенті Юрій Бойко підписали угоду про створення «Опозиційної платформи — За життя». Перемовини про утворення об'єднаної політсили тривали з середини вересня. Окрім Медведчука, Фірташа та Льовочкіна до них також був залучений Рінат Ахметов, на якого орієнтується половина парламентської фракції Опозиційного блоку.

Партію «За життя» пов'язують з олігархом Віктором Медведчуком, який довгий час її фінансував, а наприкінці липня ц. р. офіційно вступив у цю політичну силу.

Юрій Бойко є давнім партнером Сергія Льовочкіна (в 2010–2014 рр. був главою Адміністрації Президента України В. Януковича) та олігарха Дмитра Фірташа.

15 листопада нова політична сила визначилися з кандидатом в Президенти України. На прес-конференції В. Рабинович заявив, що знімає свою кандидатуру на користь Ю. Бойка. Того ж дня про своє приєднання до «Опозиційної платформи — За життя» оголосила «Партія розвитку України» на чолі з Юрієм Мірошниченком — ще одна політична сила, що виникла на базі колишньої Партії регіонів. Зазначимо, що Ю. Мірошниченко в 2010–2014 рр. був представником Президента України у Верховній Раді.

Союз Фірташа, Льовочкіна та Медведчука дозволяє об'єднати їх фінансові та медіа-активи: холдинг Inter Media Group, який зокрема включає телеканал «Інтер», та телеканали «112 Україна» і «News One», що контролюються Медведчуком.

Разом з тим, проблемою для нової політичної сили залишається позиція Р. Ахметова, який не тільки контролює половину фракції Опозиційного блоку, а й більшість місцевих осередків партії в індустріальних містах Півдня та Сходу України.

Невдовзі після створення «Опозиційної платформи — За життя» у підконтрольних Р. Ахметову ЗМІ з'явилася інформація, що він та його оточення вже прийняли остаточне рішення не приєднуватися до об’єднаного проекту груп Медведчука, Фірташа та Льовочкіна, і найближчим часом виключити останніх двох з парламентської фракції, та перейменувати її в «Сильні регіони».

Ці події свідчать, що основні політичні гравці розпочали підготовку до парламентських виборів. Вони використовують президентську кампанію, сподіваючись сформувати свої фракції в майбутньому парламенті (який, на наш погляд, буде сильно фрагментованим), для посилення своїх позицій в переговорах з майбутнім Президентом України.