4 грудня 2018

Що стоїть за провокацією Росії в Азовському морі?

Верховна Рада України схвалила Указ Президента України про введення воєнного стану у зв'язку з захопленням Росією трьох українських кораблів в нейтральних водах.

Хронологія подій:

  • Зранку 25 листопада два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» Військово-Морських Сил ЗС України всупереч міжнародним угодам були атаковані прикордонними кораблями Росії Зокрема, російський корабель здійснив декілька таранів українського рейдового буксиру. Одночасно російські сили перекрили судноплавство в Керченській протоці.
  • Українські кораблі прийняли рішення про повернення до українського порту Одеса, звідки вони вийшли. Сили РФ у складі групи військових кораблів та авіації розпочали переслідування, а після виходу з 12-мильної зони відкрили вогонь по корабельній групі ВМС України. Внаслідок цих дій було пошкоджено малий броньований артилерійський катер «Бердянськ». За останніми даними, внаслідок цих дій були поранені 6 українських військовослужбовців.
  • Згодом катери «Бердянськ», «Нікополь» та буксир «Яни Капу» були захоплені російським спецназом.
  • У ФСБ Росії заявили, що українські кораблі порушили кордон і на «законні вимоги» росіян про негайне зупинення вони «не реагували, здійснюючи небезпечне маневрування».
  • З приводу інциденту Президент України скликав засідання Ради національної безпеки і оборони України на якому було піднято питання про введення воєнного стану. Президент України підписав відповідний указ, а Верховна Рада України його затвердила.

Дії Росії носять відверто ворожий характер і суперечать Конвенції ООН з морського права та договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки. Напад на українські кораблі є неприкритим актом агресії щодо України зі сторони Росії.

При оцінці подій та їхньому аналізі також потрібно враховувати те, що Росією сьогодні керують представники спецслужб, специфічним стилем яких було ставити завдання досягти кількох цілей водночас при плануванні і реалізації тих чи інших спеціальних операцій.

З огляду на це, дії Росії можуть бути продиктовані:

  • прагненням заблокувати українські порти на Азовському морі: Бердянськ та Маріуполь, що суттєво обмежить експорт зі східних областей України та призведе до економічного придушення цього регіону;
  • намаганням сконцентрувати на собі ключові транспортні потоки в регіоні та забезпечити безпеку транспортно-енергетичних коридорів між РФ та Південною Європою;
  • прагненням підготувати умови для здійснення наступальної операції на приазовському напрямку і створення сухопутного коридору в окупований Крим;
  • намаганням Москви підняти ставки напередодні надання українській православній церкві Томосу про автокефалію;
  • бажанням черговий раз перевірити реакцію світової громадськості (в першу чергу, США та країн ЄС) на ескалацію російсько-українського воєнного конфлікту, особливо напередодні саміту G20 в Аргентині.