4 грудня 2018

Президентські вибори — ситуація на старті

28 листопада 2018 року Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав Постанову Верховної Ради про призначення виборів Президента України на 31 березня 2019 року. Згідно цього рішення парламенту президентська виборча кампанія розпочнеться 31 грудня 2018 року.

Фактично ця кампанія розпочалася щонайменше рік тому. Тоді штаби найбільших політичних сил розпочали розгортання своїх мереж і їхнє тестування в робочому режимі. Здійснювалася скуповування рекламних площ та ефірного часу.

З огляду на те, що чергові вибори народних депутатів Верховної Ради України мають пройти 27 жовтня 2019 року, представники різних політичних сил вирішили включитися в президентську виборчу кампанію у якості кандидатів в Президенти України, щоби використати її для підсилення своїх позицій напередодні парламентських виборів.

Також великою є кількість так званих «технічних» кандидатів, яких просувають з метою вирішення специфічних задач.

Ще однією причиною такої великої кількості претендентів в кандидати в Президенти України є те, що на сьогодні дуже висока невизначеність результату цих виборів, що створює гарні умови для появи так званого «чорного лебедя» — невідомого суспільству кандидата. На цю роль претендують як відомі, так і маловідомі українські політики.

За аналізом результатів соціологічних досліджень та експертних опитувань можна виділити три групи претендентів на посаду Президента України:

1-а ліга:

  • «Чорний лебідь»
  • Юлія Тимошенко
  • Петро Порошенко

2-га ліга:

  • Анатолій Гриценко
  • Юрій Бойко

3-я ліга:

  • Роман Безсмертний, Дмитро Гнап, Юрій Дерев'янко, Сергій Каплін, Юрій Касьянов, Руслан Кошулинський, Олег Ляшко, Валентин Наливайченко, Андрій Садовий, Віталій Скоцик, Святослав Стеценко, Сергій Тарута, Мішель Терещенко, Микола Томенко, Віктор Чумак та інші.

Цей список суттєво скоротиться на етапі реєстрації претендентів кандидатами на посаду Президента України через необхідність внесення високої грошової застави та через різні юридичні тонкощі, які дадуть підстави для ЦВК України не зареєструвати когось з них з тих чи інших причин.

Та ще можуть з'явитися нові претенденти, які вступлять в гру і суттєво її змінять.