23 березня 2019

В геополітиці безконтрольного простору немає

Президент Центру «Борисфен Інтел» Віктор Гвоздь у студії «Радіо НВ»

 

Президент Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» Віктор Гвоздь наприкінці тижня був запрошений у студію «Радіо НВ», де відповідав на питання стосовно сучасних подій, зокрема, щодо ролі розвідувальних органів у гарантуванні безпеки держави. Ведучого програми особливо цікавило, як В. Гвоздь пояснює кадрові зміни у керівництві зовнішньої розвідки України у такий непростий для нашого народу час, що він вважає за потрібне виносити на суд суспільства з того, що стосується нашої держави, коли вона відстоює свою незалежність, цікавився ефективністю проведених нашими розвідувальними органами операцій тощо.

Наводячи приклади діяльності українських розвідувальних органів, В. Гвоздь віддав належне сумлінному виконанню завдань фахівцями з розвідки, пояснюючи в межах дозволеного яких зусиль це їм вартує і на що слід звертати увагу при підготовці кадрів для такого виду роботи. Нагадав слухачам і про спецоперацію з визволення судна «Фаїна», захопленого свого часу так званими піратами біля берегів Африки, на якому переправлялася військова техніка і зброя; і про оперативну «гру» з російськими т. зв. опонентами, які прагнули всупереч офіційним домовленостям шантажувати і схиляти до співпраці наших розвідників; і про свої передбачення подальшої долі ракетного договору, дотримання якого сьогодні під питанням у США та Росії.

Не оминув В. Гвоздь у своїй розмові сучасної російсько-української війни. Відповідаючи на запитання ведучого про можливість розгортання наступу росіян на Сході України, В. Гвоздь нагадав про зміст сучасної російської воєнної доктрини, де зазначається, що великомасштабна війна можлива лише між сучасними наддержавами. І хоча існують різні погляди на подальший розвиток військових дій, але ситуація сьогодні не сприяє тому, щоб ці дії розпочинати у такому контексті, як п’ять років тому, коли російські військові були до цього готові. Інша річ, вважає В. Гвоздь, що в Україні можуть спровокувати безлад, акції протесту невдоволених підсумками прийдешніх виборів, внаслідок чого може пролитися кров і «з метою захисту мирного населення» росіяни зважаться на проведення так званої гуманітарної операції.

Необхідно виважено запобігати таким подіям, зважати на геополітичну ситуацію, що відрізняється загостренням всіх протиріч.

— Сьогодні, практично з 2010 року, ми спостерігаємо функціонування багатополярної системи міжнародних відносин, — вважає В. Гвоздь, — але Україна щодо цієї системи не може вважатися суб’єктом… У нашому українському просторі є відповідні ресурси тощо, але ми не змогли своєчасно взяти його під контроль включно з політичним. Через постійні чвари, постійні політичні проблеми, «міжсобойчики»… Другий закон геополітики твердить: якщо країна не контролює свій простір, його контролюватиме хтось інший. В геополітиці безконтрольного простору немає.

 

Виступ В. Гвоздя на «Радіо НВ» можна послухати: