29 липня 2013

Зимова олімпіада в Сочі: можливі загрози і запобіжні заходи безпеки

З 7 по 23 лютого 2014 року в Сочі (Російська Федерація) проходитимуть ХХІІ Зимові олімпійські ігри. Росія надає великого значення цьому заходу. Бо окрім захоплюючих спортивних змагань, він, за задумом організаторів, має продемонструвати гідний рівень розвитку російської держави, зокрема, її спроможність гарантувати безпеку на своїй території, що поруч з північнокавказькими районами терористичної активності. Зрештою, успішне проведення олімпіади позитивно позначиться і на престижі Росії, і, зрозуміло, на авторитеті президента країни В. Путіна як лідера нації. І це, природно, розуміють і в самій Росії, і за її межами.

Рівень забезпечення безпеки на Олімпіаді в Сочі в 2014 році не зрівняти з аналогічним рівнем під час бостонських змагань
Рівень забезпечення безпеки на Олімпіаді в Сочі в 2014 році не зрівняти з аналогічним рівнем під час бостонських змагань, повідомив глава МВС Росії Володимир Колокольцев
http://oficery.ru/

До речі, чи не цим пояснюється той факт, що сочинська Зимова олімпіада вже встановила свій перший світовий рекорд з… дорожнечі щодо підготовки місця для її проведення, перевершивши в цій справі навіть найбільш витратні Літні олімпійські ігри в Пекіні? За офіційними даними російського уряду, підготовка до цієї олімпіади оцінюється в 1,5 трильйони рублів (майже 50 млрд. доларів США). Подорожчання первинного кошторису будівництва спортивних споруд відповідальні особи пояснюють його масштабністю, необхідністю складної реконструкції, непростим рельєфом і кліматичними умовами місцевості, інфляцією.

За безпеку гостей, уболівальників і учасників олімпіади безпосередньо відповідають силові структури Росії. Для них це одне з найбільш пріоритетних і складних завдань. Передусім, через географічні і демографічні аспекти проведення заходу, а також через його безпосередню близькість до зони дій північнокавказького терористично-ісламського підпілля.

Лідер «Імарату Кавказ» Доку Умаров заявив про необхідність зриву Олімпіади-2014 в Сочі і скасував мораторій на проведення терактів на території Росії
Лідер «Імарату Кавказ» Доку Умаров заявив про необхідність зриву Олімпіади-2014 в Сочі і скасував мораторій на проведення терактів на території Росії
http://www.kavkaz-uzel.ru/

У рамках підготовки до олімпіади 2014 року керівники силових структур Російської Федерації, вивчивши ситуацію, що склалася у сфері безпеки, визначили найбільш загрозливі чинники. Передусім, є вірогідність проведення суспільних акцій протесту проти правлячого режиму (особливо черкеськими радикальними рухами); не виключаються також терористичні атаки і етнічні конфлікти (активізація виступів чеченських сепаратистських і ісламськихугрупувань).

Виходячи з цього, російське керівництво визначає першочергові заходи для нейтралізації згаданих загроз і своєчасного запобігання прояву нестабільності, як в місцевості, де проходитимуть олімпійські змагання, так і у країні в цілому.

Тому, дбаючи про ефективну (і що важливо — у рамках закону) протидію опозиційним силам і радикальним рухам, російські силовики в 2012 році, зокрема, ініціювали ухвалення закону, що регулює діяльність тих політично активних неурядових організацій, що фінансуються з-за кордону . З недавнього часу в РФ також збільшений до 20 років максимально допустимий термін ув'язнення за «зраду», розширений юридичний термін «зрада» (будь-яка особа, яка співпрацює з іноземними організаціями, може підозрюватися в наданні інформації про РФ, навіть якщо ця особа не має офіційного доступу до таємної інформації).Підвищені і штрафи за несанкціоновані мітинги і порушення громадського порядку (понад 9 тис. дол. США — для учасників, і понад 18 тис. дол. США - для організаторів), заборонено будь-кому використовувати ресурс мережі Інтернет для пропаганди наркотиків, самогубства, педофілії.

Охороняти Олімпіаду в Сочі будуть бойові роботи «Пластун», призначені для патрулювання і швидкого виявлення підозрілих об'єктів і людей
Охороняти Олімпіаду в Сочі будуть бойові роботи «Пластун», призначені для патрулювання і швидкого виявлення підозрілих об'єктів і людей
http://tech.onliner.by/

Постійно аналізуючи терористичні акти, що почастішали на Північному Кавказі, а також трагічні випадки на міжнародних спортивних форумах (теракт в Бостоні (США) під час марафонського забігу), керівництво Росії вжило певних заходів для запобігання протиправним (терористичним) виступам під час проведення сочинської олімпіади. Передусім, оновлена база, що включає відомості про усіх місцевих жителів регіону; передбачені спеціальні обмеження на продаж вогнепальної і травматичної зброї, особливо в регіоні проведення Олімпіади; встановлені камери відеоспостереження на основних об'єктах спортивної і муніципальної інфраструктури; змонтовані комплекси перевірки багажу в місцевих аеропортах і на залізничних вокзалах.

Ефективність контролю відвідувачів спортивних заходів буде підвищена використанням металодетекторів при перевірці квитків. Передбачена і видача уболівальникам спеціальних пропусків для відвідування розташованих в зоні змагань олімпійських об'єктів і місць культурного відпочинку (театрів, музеїв і тощо).

Для забезпечення безпеки Олімпіади-2014 в Сочі авіація МВС замовить комплекс повітряної розвідки з безпілотними вертольотами «Горизонт Ейр S-100»
Для забезпечення безпеки Олімпіади-2014
в Сочі авіація МВС замовить комплекс повітряної розвідки з безпілотними вертольотами «Горизонт Ейр S-100»

http://lenta.ru/

Навіть більше, російські силовики під час проведення змагань вирішили використовувати для ведення спостереження безпілотні літальні апарати і розвідувальні системи.

Окрема тема — особовий склад, що охороняє місцевість олімпійських змагань. Вирішено сформувати «Оперативну групу Сочі» у складі двох діючих бригад і однієї резервної загальною чисельністю понад 10 тис. військовослужбовців. Буде залучатися також особовий склад, що має досвід бойових дій в гірській місцевості і антитерористичних операцій. До групи увійдуть авіаційні підрозділи винищувачів Су-25СМ і ударних вертольотів.

58-а армія ЗС РФ (штаб в м. Владикавказ) в посиленому режимі забезпечуватиме охорону кордону з Грузією.

Топографічна служба північнокавказьких бойовиків презентувала карту «Імарату Кавказ»
Топографічна служба північнокавказьких бойовиків презентувала карту «Імарату Кавказ»
http://el-murid.livejournal.com/

Російські експерти припускають, що з наближенням 2014 року активізується діяльність незаконних збройних формувань на Північному Кавказі і в інших районах Російської Федерації. Основна загроза надходитиме від радикальних груп ісламізму, що виступають під егідою «Імарат Кавказ». Вони активно вдаються до тактики тероризму і диверсій. Терористичні акти, проведені цими ісламістами раніше, можуть бути своєрідним етапом підготовки незаконних збройних формувань і певним чином демонструють їх можливості. Керівники російських силових структур також не виключають, що з початком Олімпійських ігор в Сочі активізуються і міжнародні терористичні організації.

Виходячи з наявних фактів, можна зробити висновок, що успіх Зимової олімпіади в Сочі залежатиме не лише від гідної підготовки спортсменів, що змагатимуться, але і в не меншій мірі від надійних заходів безпеки, вжитих силовиками. Відповідно, украй важливо організувати цю систему безпеки, запобігати активності терористичних угрупувань, виявити і знешкодити їх мережі. З цією метою силові структури регіону проводять комплексні організаційно-структурні заходи, антитерористичні навчання і тренування, розробляють системи контролю і спостереження.

Основні завдання з безпеки будуть покладені на МВС, ФСБ і МНС Російської Федерації. У комплексі таких заходів особливе місце відводиться частинам і підрозділам збройних сил РФ, завдання яких - знешкодження терористичних загроз. До цих заходів передбачається залучити сили і засоби Чорноморського флоту Росії.

Голова Радбезу РФ Микола Патрушев: Безпеку на Олімпіаді забезпечать спецслужби багатьох країн
Голова Радбезу РФ Микола Патрушев: Безпеку на Олімпіаді забезпечать спецслужби багатьох країн
http://www.privetsochi.ru/

Не менш цікавий сам перелік сочинських об'єктів, які уряд Росії визначив для посиленої охорони. Він складається з двох частин. У першу включено 95 об'єктів. До їх охорони приступили 1 червня 2013 року. Це, зокрема, олімпійські об'єкти, аміачно-холодильні установки, нафтобази, склади хлору, міські площі, парки відпочинку, кіноконцертний зал, ГЭС, ТЭС, мости і тунелі, морський торговельний порт, залізнична станція і вокзал, аеропорт і інші. У другу частину входять 523 об'єкти, заходи з їх посиленої охорони запроваджуються з 1 вересня 2013 року. У цей список включені місця масового скупчення людей.

З урахуванням системи безпеки, що запроваджується в районі Сочі, бойовикам буде максимальне складно проводити підривну діяльність або організовувати терористичні акти під час олімпійських змагань. Але, з іншого боку, саме терористична загроза змусила уряд виділити безпрецедентно великі кошти і ресурси для гарантування безпеки такого важливого для Росії спортивного заходу. За попередніми даними, саме на ці цілі буде витрачено близько 2 млрд. доларів США, а у разі загострення обстановки видатки можуть збільшитися.

Але звернімо увагу на таку деталь: успішне проведення олімпійських ігор, як ми вже згадували вище, не лише підвищить престиж Росії в очах світової громадськості, але і, що важливо, приверне населення до занять спортом, розвине інфраструктуру міста Сочі, його курортний і туристичний потенціал.

А ось потужні і резонансні теракти на олімпійських об'єктах, безпосередньо поруч з районом, де проводяться ігри, на інших ділянках Північного Кавказу чи в якомусь великому російському місті, дає можливість терористам продемонструвати свою силу і потенціал, привернувши тим самим до себе увагу іноземних спонсорів.