20 лютого 2018

Китай (中国) сьогодні

Огляд подій (12.02–18.02.2018)

 

І. Основні події та тенденції у розвитку ситуації довкола КНР

На минулому тижні головною подією у КНР стало свято Весни (Новий рік за Китайським або Місячним календарем) 16 лютого ц. р., яке відмічається на державному рівні. Виступаючи з нагоди свята, Голова КНР, Генеральний секретар ЦК КПК Сі Цзіньпін окреслив успіхи, які були досягнуті країною у минулому році та визначив завдання китайської нації на подальшу перспективу.

Насамперед серед таких завдань було названо здійснення рішучих кроків у виконанні рішень ХІХ з’їзду КПК щодо побудови соціалізму з китайською специфікою та середньозаможного суспільства в країні. Крім того, наступний рік стане початком реалізації 13-го національного п’ятирічного плану соціально-економічного розвитку КНР.

З нагоди свята Весни були проведені офіційні прийоми у представництві КНР в ООН, а також китайських посольствах в інших країнах, у т. ч. в Україні. В свою чергу, лідери провідних держав світу поздоровили зі святом керівництво та народ Китаю, а також висловили сподівання на позитивний розвиток двосторонніх стосунків.

ІІ. Стратегічна ініціатива КНР «Пояс і шлях» у контексті китайських та регіональних інтересів

За оцінками китайських експертів, однією з основних умов успішної роботи «Поясу і шляху» є спрощення процедур торгівлі між учасниками ініціативи та іншими країнами. Зокрема, це стосується узгодження митних правил та інших норм, які стосуються згаданої сфери.

З метою розгляду даного питання 9–10 лютого ц. р. у Пекіні Головним митним управлінням КНР, за підтримки Світової організації торгівлі, була проведена 1-а Всесвітня конференція представників митних органів по транскордонній електронній комерції. За підсумками заходу була ухвалена «Пекінська декларація», яка закріпила згоду країн-учасниць конференції на співпрацю в усуненні митних бар’єрів на торгівлю через мережу Інтернет.

1-а Всесвітня конференція по транскордонній електронній комерції,
Пекін, 9–10 лютого ц. р.

У ході конференції начальник Головного митного управління Китаю Юй Гуанчжоу повідомив, що у 2017 році обсяг експорту та імпорту КНР, здійснений через платформи транскордонної роздрібної онлайн-торгівлі, збільшився на 80,6 %. Було також відзначено провідну роль Китаю у розвитку цього напряму співробітництва та його «величезний внесок», зокрема через передачу свого досвіду тим країнам, які нещодавно почали впроваджувати електронні технології на митниці.

 

Важливе значення у роботі «Поясу і шляху» має розширення його транспортної складової, в т. ч. із участю країн Кавказького регіону. В цьому плані вагому роль відіграє Азербайджан, який займає ключове географічне положення на шляху між Каспійським і Чорноморським регіонами.

Міністр економіки Азербайджану Шахін Мустафаєв

13 лютого ц. р. під час прес-конференції, присвяченій китайсько-азербайджанським економічним відносинам, міністр економіки Азербайджану Ш. Мустафаєв підтвердив прагнення його країни посилити свою участь у забезпеченні транзиту китайських вантажів до Європи. За ствердженням азербайджанського урядовця, у минулому році товарообіг між двома країнами зріс на 43 % до 1,2 млрд дол. США. З огляду на це, Азербайджан розраховує перебрати на себе 10–15 % вантажопотоку з КНР до Європейського регіону і у зворотному напрямку.

Виходячи з об’єктивних обставин, реалізація наведених планів буде вигідна обом країнам: з одного боку, Азербайджан володіє необхідною інфраструктурою для підтримання китайського транзиту, а з іншого — Китай зацікавлений у використанні в своїх інтересах залізниці Баку-Тбілісі-Карс (забезпечує найкоротший вихід на європейський ринок). Тим самим проект Транскаспійського транспортного коридору повністю відповідає китайській ініціативі «Пояс і шлях».

 

Екс-президент Словенії Данило Тюрк

Успіхи у діяльності «Поясу і шляху» здійснюють позитивний вплив на розвиток економік інших регіонів, зокрема Європи. За словами екс-президента Словенії Д. Тюрка в ході китайсько-європейського форуму у Кембриджському університеті (Великобританія), участь країн ЄС у китайській ініціативі сприяє збалансованому розвитку європейських регіонів та скороченню відмінностей між ними.

Дане питання має особливу актуальність в умовах відставання «нових» членів ЄС від провідних держав Європейського Союзу, яке зберігається до теперішнього часу. За таких обставин реалізація спільних проектів у рамках «Поясу і шляху» розширює можливості взаємної торгівлі та інвестиційної діяльності, що надає поштовху у розвитку менш розвинутих країн.

Виходячи з цього Д. Тюрк виступив за необхідність більш глибокого залучення Словенії до програм «Поясу і шляху», в т. ч. із урахуванням географічного положення країни поблизу транснаціональних швидкісних магістралей та залізниць, що може перетворити її на міжнародний логістичний центр.

 

ІІІ. Інші тенденції та події, що позначаються на ситуації в Китаї та довкола нього

3.1. Політика. Розвиток міжнародного співробітництва КНР

Керівництво Китаю надає важливого значення зміцненню впливових міжнародних організацій, які відповідають його інтересам. Зокрема, триває підготовка саміту Шанхайської організації співробітництва (ШОС), який планується в червні ц. р. у китайському м. Ціньдао (східна провінція Шаньдун). За словами офіційного представника МЗС КНР Ген Шуана, у рамках підготовчих заходів Китай тісно співпрацює з усіма учасниками ШОС з метою забезпечення максимальної ефективності майбутньої зустрічі та надання нового імпульсу у розвитку організації.

 

Генеральний консул КНР в Алмати Чжан Вей

Одним із найбільш важливих партнерів Китаю у ШОС є Казахстан, який бере також активну участь у роботі «Поясі і шляху» та двосторонньому співробітництві з КНР. Так, за словами генерального консула Китаю в Алмати Чжан Вея, на сьогоднішній день рівень китайсько-казахстанських відносин є найвищим за всю їхню історію.

У 2017 році було проведено Рік туризму Китаю в Казахстані, розпочато зйомки першого спільного фільму «Композитор», а також проведено саміт ШОС та спеціальну виставку ЕКСПО-2017 в Астані. Більш того, на фоні суттєвого зростання обсягів торгівлі між Китаєм і Казахстаном розроблено 51 спільний крупний проект із загальними інвестиціями понад 2 млрд дол. США. З урахуванням цього сторони мають намір продовжити співпрацю в різних сферах, у т. ч.: культурній, торговельно-економічній, промисловій та науково-технічній, створюючи більш досконалу атмосферу взаємовигідних відносин.

 

Водночас значна увага КНР приділяється розвитку співробітництва з країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону. 13 лютого ц. р. у Манілі відбулась 2-а зустріч між Китаєм та Філіппінами в рамках механізму двосторонніх консультацій з питань Південно-Китайського моря (ПКМ). У зв’язку з перманентною напруженістю в регіоні сторони взяли зобов’язання зберігати стриманість у питаннях ПКМ та не робити кроків, що можуть ускладнити ситуацію. Виходячи з цього були підтверджені наміри сторін щодо неухильної реалізації Декларації дій у ПКМ, а також досягнута домовленість стосовно продовження консультацій з питання змісту Кодексу поведінки у Південно-Китайському морі. Крім того, учасники зустрічі схвалили план дій з поглиблення взаємодії у сфері охорони морського навколишнього середовища, рибальства, океанологічних досліджень та в нафтогазовій галузі.

2-а зустріч між Китаєм та Філіппінами в рамках механізму двосторонніх консультацій з питань Південно-Китайського моря, 13 лютого ц. р., Маніла

На цьому фоні відмічається збереження суперечностей між КНР та США, незважаючи на кроки сторін з урегулювання проблем у їх відносинах. Так, представник Міністерства комерції КНР Ван Хецзюнь висловив стурбованість стосовно посилення США протекціоністських заходів у галузі торгівлі сталевою продукцією. Зокрема, це стосується намірів США провести торговельні компенсаційні розслідування щодо зварних труб великого діаметру, які постачаються Китаєм на американський ринок.

 

3.2. Економіка. Окремі аспекти економічної ситуації в КНР

Підсумки першого місяця 2018 року засвідчують продовження позитивного розвитку китайської економіки.

Так, набуває активізації внутрішня інвестиційна діяльність в країні. У січні ц. р. загальний обсяг кредитів, виданих Народним банком Китаю, склав 2,9 трлн юанів (460 млрд дол. США), що на 867 млрд юанів (137 млрд дол. США) більше, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому обсяг кредитування підприємств та організацій нефінансового сектору склав 1,78 трлн юанів, а домогосподарств (в основному по іпотеці) — 591 млрд юанів. В цілому, в січні поточного року сума виданих юаневих кредитів досягла історичного максимуму.

За інформацією Міністерства комерції КНР, збільшився також і обсяг прямих іноземних інвестиції у китайську економіку на 0,3 % — до близько 12,67 млрд дол. США. В грудні минулого року цей показник склав 11,55 млрд дол. США. Загальний минулорічний обсяг прямих іноземних інвестицій в країну досяг 137,12 млрд дол. США, що на 7,9 % більше у порівнянні з попереднім роком.

 

З метою закріплення наведених тенденцій керівництво КНР посилює увагу до питань підтримки приватного бізнесу як однієї з вагомих складових китайської економічної системи. Так, за словами віце-прем’єра Держради КНР Ван Яна у ході зустрічі з підприємцями 9 лютого ц. р., уряд країни і надалі продовжуватиме заходи з удосконалення умов для ведення бізнесу та захищатиме права і інтереси приватних компаній на основі їх інтересів.

Віце-прем’єр Державної ради КНР Ван Ян на зустрічі з підприємцями,
Пекін, 9 лютого ц. р.

Результатом такої політики є послідовне зростання приватного сектора країни. Зокрема, за станом на кінець 2017 року, у КНР нараховувалося 65,8 млн суб’єктів підприємницької діяльності з індивідуальною власністю та 27,3 млн приватних підприємств, де працювало 341 млн осіб. При цьому, за останні 5 років у Китаї зареєстровано понад 21,6 млн нових підприємств.

Незважаючи на збереження низки проблем, у т. ч. перешкод у доступі до ринку та складнощів у підприємницькій діяльності, протягом 2017 року обсяг роздрібної онлайн-торгівлі в КНР зріс на 25 %, а операцій через експрес-доставку — на 30 %.

За оцінкою Державного промислово-торговельного адміністративного управління КНР, приватний бізнес країни є потужним драйвером її економічного розвитку.

 

3.3. Питання безпеки та силові структури

Ситуація довкола Корейського півострова. Відновлення діалогу між КНДР та Південною Кореєю сприяло певному зниженню напруженості в регіоні. Згідно з попередніми домовленостями, на минулому тижні відбувся перший за останні вісім років офіційний візит до Сеулу північнокорейської делегації високого рівня на чолі з головою Постійної ради Верховних народних зборів КНДР Кім Йон Намом. Візит був приурочений до Зимових олімпійських ігор у Південній Кореї, що стало приводом для початку переговорів сторін.

Так, у Сеулі була проведена зустріч президента Південної Кореї Мун Чже Іна та Кім Йон Нама, яка мала суто символічний характер, однак показала можливість контактів між двома країнами. При цьому представник Північної Кореї передав Мун Чже Іну запрошення лідера КНДР відвідати його країну. Мун Чже Ін запрошення прийняв.

Результати візиту делегації КНДР до Сеулу були позитивно оцінені керівництвом Північної Кореї. За заявою лідера КНДР Кім Чен Ина, Пхеньян продовжить роботу над створенням атмосфери примирення і діалогу на Корейському півострові та задля примноження позитивних результатів на цьому напрямі. Водночас лідер КНДР висловив впевненість у можливості примирення між двома частинами колишньої єдиної Кореї.

Візит до Сеулу делегації на чолі з головою Постійної ради Верховних народних зборів КНДР Кім Йон Намом

У свою чергу, керівництво Китаю також надало позитивну оцінку початку діалогу між КНДР та Південною Корею, що сприяє підвищенню стабільності та безпеки в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. В той же час, офіційний представник МЗС КНР Ген Шуан відмітив збереження суттєвих проблем у ситуації довкола Корейського півострова. Основною з них він назвав загострення суперечностей між США та Північною Кореєю, які знаходяться на критичному рівні. З огляду на це, Ген Шуан закликав США перейти від політики санаційного тиску на КНДР до переговорів з нею. Водночас представник МЗС КНР висловив готовність Пекіну стати модератором у налагодженні таких переговорів між Вашингтоном та Пхеньяном.

 

Коментуючи наведене питання, віце-президент США М. Пенс не виключив можливості започаткування діалогу Сполучених Штатів Америки з КНДР. Разом з тим, за його словами, США продовжать тиск на Північну Корею за всіма напрямами до того часу, поки вона не припинить реалізацію своєї ракетно-ядерної програми.

 

3.4. Наука та технології

Головною запорукою успіхів КНР у науково-технічній сфері є цілеспрямована державна підтримка її розвитку. У 2017 році витрати уряду Китаю на наукові дослідження та розробки (НДР) склали 278 млрд дол. США або 2,12 % від ВВП, що на 11,6 % більше, ніж у попередньому році. З них, 1,5 млрд дол. США пішли на фундаментальні дослідження, що склало 5,3 % від загального обсягу фінансування НДР (у 2016 році — 5,2 %).

Суттєву підтримку НДР здійснюють також і підприємницькі структури. Так, протягом минулого року вони вклали у згадану сферу 217 трлн юанів, що на 13,1 % перевищує аналогічний показник попереднього року. Двозначні темпи росту відмічаються другий рік поспіль.

Разом з тим, між Китаєм та такими інноваційними державами як Ізраїль, Південна Корея та Японія, все ще зберігається досить значний розрив по витратах на НДР у відсотках до ВВП. З огляду на це, уряд КНР планує подальше збільшення обсягів витрат на вітчизняну науку.

 

Всебічне забезпечення НДР сприяє успішній реалізації Китаєм комплексу науково-технічних програм у різних сферах. 12 лютого ц. р. у КНР ракетою-носієм «Чанчжен-3Б» з космодрому Січан (південно-західна провінція Сичуань) були виведені на орбіту два супутники «Бейдоу-3» космічної радіонавігаційної системи. Це п’ятий та шостий супутник, які увійшли до її складу. Коефіцієнт успішних запусків складає 100 %.

Запуск супутників «Бейдоу-3» ракетою-носієм «Чанчжен-3Б» з космодрому Січан, 12 лютого ц. р.

Значна увага керівництва КНР приділяється освоєнню нових джерел енергії. Зокрема, китайська державна ядерна компанія China General Nuclear Power Group (CGN) та університет Цінхува здійснюють заходи з реалізації першого в країні пілотного проекту по ядерному опаленню. В січні ц. р. технічне обґрунтування проекту було ухвалено Державним управлінням у справах енергетики Китаю.

Проект передбачає створення на півночі КНР об’єкта теплопостачання із застосуванням технологій низькотемпературного ядерного реактора NHR200-II. Тепловиробництво об’єкта становитиме 100 МВт. За оцінками китайських експертів, згадані технології відрізняються високим рівнем безпеки, є екологічно чистими та мають широкі перспективи застосування як для опалення житлових будинків, так і для теплового забезпечення промислових парків.

Перший в Китаї пілотний проект по ядерному опаленню

ІV. Плани та перспективи співробітництва між КНР і Україною

Китай та Україна продовжують активну взаємодію за різними напрямами. Зокрема, у Програмі інвестиційного співробітництва між двома країнами в агропромисловому комплексі зафіксовані основні напрями та ключові механізми і інструменти взаємодії сторін у згаданій сфері. Рамкова міжурядова угода має надати поштовху активізації бізнесових контактів КНР і України при реалізації спільних торговельно-економічних проектів.

При цьому широкі можливості для взаємодії сторін відкриває китайська ініціатива «Пояс і шлях». Насамперед це стосується транспорту і логістики, виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, а також виробництва різних видів техніки. Так, на сьогоднішній день Китай вже став основним ринком українського борошна, соняшникової олії та кукурудзи. Тільки протягом січня 2018 року Україна експортувала до КНР 255,4 тис. тонн борошна, що на 45 тис. тонн більше, ніж за аналогічний період минулого року.

 

Поглиблення відносин між Україною та Китаєм супроводжується посиленням інтересу китайського суспільства до нашої держави. Протягом минулого року Україну відвідали 30,4 тис. громадян КНР, що на 51,4 % більше, ніж у попередньому році. В цьому зв’язку позитивне значення мала лібералізація Україною візового режиму з Китаєм. Зокрема, у 2016 році в київському аеропорту «Бориспіль» та «Одеса» був запроваджений спрощений порядок в’їзду на українську територію для китайських бізнесменів і туристів.

 

www.reliablecounter.com