22 травня 2018

Китай (中国) сьогодні

Огляд подій (14.05–20.05.2018)

 

І. Основні події та тенденції у розвитку ситуації в Китаї та довкола нього

Керівництво КНР демонструє незмінність основних принципів зовнішньої політики країни, які були визначені на ХІХ з’їзді Комуністичної партії Китаю в жовтні минулого року. Так, 15 травня ц. р. у ході першого засідання Комісії ЦК КПК по іноземних справах Генеральний секретар ЦК КПК, Голова КНР Сі Цзіньпін зробив наголос на необхідності зосередження зусиль «на відкритті нових горизонтів в дипломатії великої держави з китайською специфікою».

Серед пріоритетних напрямів таких зусиль були названі поглиблення багатовекторної дипломатії, просування китайської ініціативи «Пояс і шлях», посилення участі КНР у побудові системи глобального управління, а також захист суверенітету, безпеки та інтересів країни. За словами Сі Цзіньпіна, Китаю вдалося прокласти новий шлях своєї дипломатії та досягти історичних успіхів. В той же він відмітив факт зростання невизначеності і нестабільності у сучасному світі, що створює як виклики, так і шанси для КНР.

Виходячи з цього Сі Цзіньпін визначив роль Комісії ЦК КПК по іноземних справах як головного органу, який приймає ключові рішення у зовнішньополітичній сфері та координує і контролює заходи з їх виконання. За результатами засідання були ухвалені «Правила роботи Комісії ЦК КПК по іноземних справах» та інші документи.

 

ІІ. Стратегічна ініціатива КНР «Пояс і шлях» у контексті китайських та регіональних інтересів

Євразійський банк розвитку оприлюднив доповідь «Транспортні коридори «Шовкового шляху»: аналіз бар’єрів і рекомендації інвестиціям»

Діяльність «Поясу і шляху» викликає посилену увагу міжнародних фінансово-економічних інституцій, що пов’язано з важливим значенням китайської ініціативи та її вагомим впливом на розвиток світової економіки. На минулому тижні Євразійський банк розвитку оприлюднив доповідь Центру інтеграційних досліджень — «Транспортні коридори «Шовкового шляху»: аналіз бар’єрів і рекомендації інвестиціям».

Доповідь містить результати досліджень щодо перешкод у збільшенні обсягів транспортних потоків по лінії Китай–Євразійський економічний союз–Європейський Союз, серед яких називаються: низка нетарифних бар’єрів; недостатня уніфікація супровідних документів на вантажі та технічних регламентів; ризики відмови китайських провінцій від субсидування експортних контейнерних перевезень; недостатня пропускна потужність залізниць та пунктів пропуску на кордонах. Насамперед ця проблема стосується пункту пропуску «Брест-Малашевиче» на білорусько-польському кордоні, де сходиться більшість маршрутів із Китаю до ЄС.

Виходячи з цього робиться висновок щодо доцільності збільшення обсягів інвестицій у модернізацію існуючих залізниць та створення нових маршрутів для руху контейнерних потягів за напрямком Схід–Захід, будівництво опорних транспортно-логістичних центрів на території Росії, Казахстану і Білорусі, а також розширення міжнародних пунктів пропуску.

 

В рамках заходів з популяризації китайської ініціативи 11–15 травня ц. р. у китайському місті Сіань (адміністративний центр провінції Шенсі, Північно-Західний Китай) пройшла 3-я Міжнародна ярмарка «Шовковий шлях». У заході взяли участь делегації з 75 країн та регіонів світу, а також представники провінцій і міст КНР. Ярмарка проходила під гаслом «Нова епоха, нова архітектоніка, новий розвиток». Окрім демонстрації експозицій були проведені конференції за декількома напрямами, включаючи: діалог урядів; співробітництво підприємств; інвестиції; наука і техніка; неурядові обміни; культура.

11–15 травня ц. р. у китайському місті Сіань пройшла 3-я Міжнародна ярмарка «Шовковий шлях»

ІІІ. Інші тенденції та події, що позначаються на ситуації в Китаї та довкола нього

3.1. Політика. Розвиток міжнародного співробітництва КНР

Стратегічний характер взаємних інтересів США та КНР обумовлює позитивні зрушення у врегулюванні американо-китайських суперечностей в торговельно-економічній сфері. Так, 17 травня ц. р. за результатами переговорів у Вашингтоні між президентом США Д. Трампом та спеціальним представником Голови КНР, членом Політбюро ЦК КПК, заступником прем’єра Державної ради Китаю Лю Хе була досягнута домовленість щодо відмови сторін від введення загороджувальних бар’єрів на їх ринках. Крім того, були узгоджені китайські пропозиції щодо пакету заходів зі скорочення торговельного дефіциту у двосторонній торгівлі на 200 млрд дол. За рік. Пропозиції передбачають активізацію співробітництва між двома країнами у високотехнологічний галузях виробництва (в т. ч. літакобудуванні), а також фінансах, енергетиці, сільському господарстві та охороні здоров’я.

17 травня ц. р. у Вашингтоні президент США Д. Трамп зустрівся із спеціальним представником Голови КНР Лю Хе

З метою пошуку можливостей вирішення суперечностей між Китаєм та США у торговельно-економічній сфері 15–16 травня ц. р. у Пекіні був проведений 10-й раунд китайсько-американського діалогу за участю представників торговельно-промислових кіл та колишніх високопосадових чиновників. Обговорювалися шляхи урегулювання проблем у відносинах сторін, а також перспективи поглиблення співробітництва двох країн. При цьому була підтверджена тісна взаємопов’язаність економік КНР та США, що обумовлює суттєві негативні наслідки американсько-китайських торговельних війн. В той же час сторони продемонстрували збереження взаємних претензій стосовно застосування ними протекціоністських заходів на своїх ринках.

15–16 травня ц. р. у Пекіні був проведений 10-й раунд
китайсько-американського діалогу

Водночас триває активна діяльність Китаю в рамках Шанхайської організації співробітництва. 15 травня ц. р. у Пекіні був проведений Діалог громадських організацій країн ШОС та 3-й форум співпраці КНР і Центральної Азії. Заходи були організовані Китайською народною спілкою дружби з закордонням, Китайською спілкою дружби з країнами Центральної Азії та Китайським фондом дружби, миру та розвитку.

Під час Діалогу порушувалися питання участі громадських організацій у зміцненні зв’язків між народами країн ШОС у політичній, економічній та гуманітарній сферах, у т. ч. за напрямами освіти та благодійності. В цьому зв’язку було відмічено важливе значення ШОС як впливової міжнародної організації, яка вносить значний вклад у забезпечення миру та стабільності в регіоні, а також сприяє побудові багатополярного світу та демократизації міжнародних відносин.

15 травня ц. р. у Пекіні був проведений Діалог громадських організацій країн ШОС та 3-й форум співпраці КНР і Центральної Азії

3.2. Економіка. Окремі аспекти економічної ситуації в КНР

Незважаючи на заходи уряду Китаю зі структурної перебудови економіки країни, що передбачає певне зниження темпів її розвитку, економічна ситуація в країні залишається стабільною.

Так, за даними Державного статистичного управління КНР, в квітні ц. р. промислове виробництво в країні зросло на 7 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (в березні ц. р. даний показник становив 6 %). В цілому, за підсумками перших чотирьох місяців поточного року промислове виробництво в країні зросло на 6,9 %.

Зберігалася також тенденція росту інших макроекономічних показників. Зокрема: індекс виробництва сфери послуг зріс на 8 %; роздрібний товарообіг — на 9,7 %; сукупний обсяг інвестицій в основні фонди країни — на 7 %; обсяг зовнішнього торговельного обороту — на 7,2 %. При цьому рівень безробіття знизився на 0,2 %.

Відповідним чином в квітні ц. р. збільшились і надходження до державного бюджету Китаю — до 293 млрд дол. США з приростом 11 %. В цілому протягом перших чотирьох місяців фінансові доходи країни склали 1,1 трлн дол. США з ростом 12,9 %. В свою чергу, в першому кварталі ц. р. чистий дохід комерційних банків КНР зріс на 5,9 % до близько 82,2 млрд дол. США.

 

3.3. Питання безпеки та силові структури

Ситуація довкола Корейського півострова. Після певного періоду покращання обстановки в регіоні відмічаються ознаки можливості чергового ускладнення відносин між Північною Кореєю та США і Південною Кореєю. Так, керівництво КНРД засудило дії США та Південної Кореї з проведення спільних військових навчань Max Thunder і назвало їх провокацією проти Північної Кореї. Крім того, Пхеньян звинуватив Вашингтон та Сеул у здійсненні тиску на КНДР з метою примушення її в односторонньому порядку відмовитись від ядерної зброї. З огляду на це, північнокорейська сторона призупинила переговори з Південною Кореєю та поставила під сумнів можливість зустрічі лідерів КНДР та США.

Незважаючи на це, Державний департамент США підтвердив продовження підготовки переговорів між Д. Трампом та Кім Чен Ином. Більш того, Д. Трамп висловив готовність США надати гарантії безпеки КНДР у випадку її денуклеаризації. Разом з тим, був зроблений наголос на можливості зняття США санкцій з КНДР лише за умов припинення Пхеньяном його ядерної програми.

 

Основні події в регіоні у військовій сфері

КНР. Керівництво Китаю докладає зусиль зі зміцнення збройних сил країни за рахунок їх реформування та прийняття на озброєння нових видів військової техніки. На минулому тижні ВМС НВАК завершили ходові випробування першого авіаносця власної розробки та виробництва — «Тип 001А». Новий корабель має довжину 315 метрів, ширину 75 метрів, водотоннажність до 70 тис. тонн та крейсерську швидкість 31 морський вузол. Авіаносець приводиться до руху паровими турбінами та оснащений новітньою системою радарів. На борту можуть базуватися 36 винищувачів J-15. Вартість корабля становить 4,5 млрд дол. США.

ВМС НВАК завершили ходові випробування першого авіаносця власної розробки та виробництва — «Тип 001А»

На сьогодні на озброєнні ВМС НВАК знаходиться один авіаносець «Ляонін», який був добудований Китаєм на базі колишнього радянського авіаносного крейсера «Варяг», придбаного у України у 1990-х роках. З урахуванням цього, отримання Китаєм нового авіаносця дозволить йому зміцнити свої військово-морські позиції в АТР та інших регіонах світу, що стане важливим кроком у реалізації програми перетворення КНР на «велику морську державу» (була прийнята на ХVIII з’їзді Комуністичної партії Китаю у 2012 році).

Водночас КНР продовжує здійснювати заходи з демонстрації військової сили у проблемних та важливих для нього районах АТР. Зокрема, 11 травня ц. р. літаки ВПС НВАК зі складу Східної та Південної зон бойового командування здійснили демонстративний обліт острова Тайвань. До заходу залучались винищувачі Су-35, J-11, бомбардувальники Н-6К та літаки дальнього радіолокаційного виявлення і наведення KJ-2000.

11 травня ц. р. літаки ВПС НВАК здійснили демонстративний обліт острова Тайвань

3.4. Наука та технології

КНР підтверджує роль провідної держави світу в галузі інтелектуальних технологій. 16–18 травня ц. р. у китайському місті Тяньцзінь (Північний Китай) відбувся 2-й Всесвітній інтелектуальний конгрес (WIC 2018) за участю представників китайських та іноземних підприємств індустрії штучного інтелекту. В рамках конгресу проведено понад 20 форумів, ділових діалогів та виставок, а також чотири міжнародні змагання по водінню «інтелектуальних автомобілів», гонок дронів тощо. Захід був організований Державним комітетом у справах розвитку та реформ, Міністерством науки та технологій, Міністерством промисловості та інформатизації, Державною канцелярією інтернет-інформації та Академією наук Китаю.

16–18 травня ц. р. у китайському місті Тяньцзінь відбувся 2-й Всесвітній інтелектуальний конгрес (WIC 2018)

Показовий характер світового рівня мають також китайські програми космічних досліджень. У 15 травня ц. р. в Китаї був завершений експеримент по імітації життя на Місяці, який тривав 370 діб. Експеримент став світовим рекордом по тривалості перебування людей в ізольованій капсулі. В лабораторії «Юегун-1» («Місячний палац-1») було створене замкнуте приміщення — імітація Місячної бази, з повним циклом життєзабезпечення. Експеримент проводився у Китайському державному технічному університеті Бейхан. Попередній рекорд перебування людей в аналогічних умовах належав колишньому СРСР. У 1970-х роках група з трьох осіб провела 180 діб (майже вдвічі менше, ніж китайські експериментатори) в ізольованому приміщенні, яке імітувало інопланетну базу.

У 15 травня ц. р. в китайській лабораторії «Юегун-1» був завершений експеримент по імітації життя на Місяці, який тривав 370 діб

ІV. Стан та перспективи співробітництва між КНР і Україною

Поглиблення співпраці між Китаєм та Україною в галузі сільського господарства та транспортної інфраструктури супроводжується розвитком взаємодії сторін у промисловій сфері, зокрема суднобудуванні. В травні ц. р. суднобудівний завод у Миколаєві завершив ремонт і спустив на воду судно технічного флоту Darun 66 китайської компанії China Harbour Engineering Co. Ltd. Миколаївські суднобудівники здійснили заміну корпусного металу, відремонтували гвинто-рульову групу та виконали фарбувальні роботи. Це вже друге китайське судно технічного флоту, відремонтоване з початку поточного року на Миколаївській верфі. Першим став плавучий кран Darun 27, який застосовувався для проведення днопоглиблювальних робіт в акваторії морського порту «Південний».

На Миколаївській верфі завершено ремонт технічного судна Darun 66 китайської компанії China Harbour Engineering Co. Ltd

Триває також і розвиток китайсько-українського співробітництва на регіональному рівні. 14 травня ц. р. був підписаний меморандум про співпрацю між українським містом Житомир та китайським містом Хулун-Буір (Автономний округ Внутрішня Монголія) в економічній, громадській та гуманітарній сферах. На території округу знаходиться вісім торговельних хабів державного значення та два аеропорти. Меморандум передбачає співпрацю та обмін в економічній, громадській та гуманітарній сферах.

14 травня ц. р. був підписаний меморандум про взаємодію між українським містом Житомир та китайським містом Хулун-Буір

V. Інші події та тенденції, які стосуються КНР

На фоні активного розвитку співробітництва між Китаєм та Росією відмічається поглиблення існуючих та виникнення нових проблем у відносинах сторін.

Компанія Rosneft Vietnam B.V. розпочала буріння в спірному районі Південно-Китайського моря

Так, новим чинником суперечностей між Пекіном та Москвою став початок реалізації Росією та В’єтнамом спільного проекту з освоєння нафтогазового родовища Lan Do в одному зі спірних районів Південно-Китайського моря. 17 травня ц. р. МЗС КНР засудило такі дії російської і в’єтнамської сторін та закликало їх припинити геологорозвідувальні роботи на територіях, які знаходяться під китайським суверенітетом.

Водночас в травні ц. р. різко загострився конфлікт між місцевими жителями Республіки Бурятія та владою регіону з приводу проекту передачі в оренду китайській компанії «МТК-Дженькей» 226 тис. гектарів лісових угідь в районі озера Байкал терміном на 49 років. Протягом останнього часу в м. Улан-Уде та інших населених пунктах Забайкалля набули активізації акції протестів громадян проти вирубки китайцями лісу, які жорстко придушуються поліцією. При цьому, всупереч інтересам збереження екології, а отже і майбутнього регіону, керівництво Бурятії, за підтримки Москви, відкрито виступає на стороні Китаю.