11 березня 2016

Україна і Туреччина на шляху до стратегічного союзу

Олексій Волович

 

9-10 березня відбувся дводенний офіційний візит президента України П. Порошенка до Турецької Республіки. На початку першого дня візиту Президент разом із дружиною пані Мариною зустрівся з представниками української та кримськотатарської громад в Туреччині. Під час цієї зустрічі П. Порошенко зазначив, що однією з основних тем переговорів з керівництвом Туреччини буде питання захисту прав кримських татар та координація спільних дій щодо повернення суверенітету України над Кримським півостровом. Глава держави висловив вдячність кримським татарам за тверду позицію у питанні збереження суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, в тому числі за невизнання анексії Росією українського Криму.

 

Зустріч  президентів  України і Туреччини  

Під час церемонії офіційної зустрічі президентів України і Туреччини. Р. Ердоган зустрів П. Порошенка біля парадного входу в президентський палац. Прозвучали гімни двох держав і був даний залп із гармат.

Потім були проведені переговори президентів у форматі «віч-на-віч». П. Порошенко подякував турецькому керівництву «за тверду і послідовну підтримку Туреччиною суверенітету та територіальної цілісності України, які були  грубо  порушені  Росією». П. Порошенко подякував президенту Туреччини за допомогу, яка надається Україні у ці скрутні часи: надання  кредиту в 50 млн доларів, а також виділення 10 млн доларів для гуманітарних потреб; реабілітацію поранених учасників АТО на турецьких курортах; фінансування облаштування тисяч кримських татар, які були вимушені залишити Крим, передачу п’яти мобільних шпиталів для ЗС України.

Під час спільної прес-конференції з президентом Р. Ердоганом, глава Української держави повідомив про досягнення домовленості з президентом Туреччини щодо ініціювання створення нових міжнародних форматів, включаючи формат «Женева плюс» за участю гарантів Будапештського меморандуму, Туреччини і України для обговорення шляхів і засобів деокупації Криму і Донбасу.   

За словами президента України, питання окупації українського півострова Росією було одним із ключових під час переговорів. Сторони наголосили на неприйнятності того, що внаслідок тимчасової окупації Крим мілітаризовано і фактично перетворено на військову базу. Серед проблем, які обговорювали лідери двох країн, — порушення прав людини в окупованому Росією Криму та утиски як представників кримських татар, так і українських патріотів, представників інших народів. Сторони засуджують дії російської окупаційної влади, яка масово порушує фундаментальні права і свободи людини, здійснює примус до прийняття російського громадянства, проводить цілеспрямовану політику щодо зміни складу населення, витіснення з півострова етнічних українців і кримських татар, забороняє вживання української мови, чинить утиски проти української церкви.

Зі свого боку турецький лідер підкреслив, що Туреччина завжди підтримувала і надалі підтримуватиме територіальну цілісність та суверенітет України, ніколи не визнавала анексію Криму і не збирається цього робити у майбутньому.

 

П'яте засідання Стратегічної ради

Під головуванням президентів двох країн відбулося п'яте засідання Стратегічної ради високого рівня Туреччина-Україна, за результатами якого президенти України і Туреччини підписали Спільну  Декларацію, що містить 21 пункт. Сторони домовились всебічно сприяти розвитку двостороннього економічного та інвестиційного співробітництва, диверсифікації та збільшенню обсягів двосторонньої торгівлі, розвитку транспортної, телекомунікаційної та виробничої інфраструктури. Закріплена домовленість про активізацію і завершення протягом 2016 року переговорів щодо укладення угоди про зону вільної торгівлі, угоди про уникнення подвійного оподаткування і угоди про взаємний захист інвестицій.

Україна і Турецька Республіка (ТР) мають  намір  активізувати  кооперацію у сфері оборонно-промислових комплексів з метою посилення обороноздатності двох країн, а також реалізацію спільних високотехнологічних проектів у сфері космосу, авіабудування, оборонної промисловості. Україна і Туреччина зобов’язалися сприяти зміцненню механізмів регіональної безпеки в Чорному морі, нарощувати співпрацю в рамках НАТО, здійснювати спільні кроки, спрямовані на деокупацію Криму, посилити співпрацю в рамках ООН, Ради Європи, ОБСЄ з метою відновлення суверенітету України над півостровом, захисту прав громадян України, в тому числі кримських татар. 

Україна і Туреччина мають намір поглибити співробітництво у дво- та багатосторонніх проектах в енергетичній сфері, зокрема в сфері постачання природного газу шляхом використання газотранспортної інфраструктури України і залучення Сторін до проектів із постачання природного газу з Каспійського басейну в Європу. Досягнуто також домовленостей про розвиток співпраці в питаннях обміну інформацією з метою використання атомної енергії в мирних цілях, а також освіти у сфері атомної енергетики та реагування на надзвичайні ситуації в ядерній сфері. 

Сторони домовились розширити співробітництво у сфері міжнародних комбінованих контейнерних перевезень між ТР та Україною, посилити співробітництво у туристичній галузі, зокрема шляхом збільшення кількості туристичних проектів, надання підтримки українським туроператорам. Значна увага під час засідання  Стратегічної  ради була приділена співпраці двох країн у гуманітарній сфері, зокрема досягнуто домовленості щодо посилення співпраці в освітній сфері, у виділенні додаткових квот для кримськотатарської молоді в турецьких начальних закладах, популяризації культур двох країн, створенні додаткових умов для вивчення турецької мови і літератури в Україні та української мови і літератури в Туреччині. Найближчим часом планується відкрити у Києві Центр турецької культури ім. Юнуса Емре. Досягнуто домовленості про розвиток співпраці в інформаційній сфері з метою посилення контактів та координації між засобами масової інформації двох країн.

Президент П. Порошенко наголосив, що через увесь текст підписаної Спільної Декларації за результатами п'ятого засідання Стратегічної ради високого рівня «…червоною ниткою проходить поглиблення стратегічного союзництва між Україною і Туреччиною». Глава держави зазначив, що найближчим часом до двосторонньої співпраці України і Туреччини може приєднатися і ряд інших країн. На думку деяких аналітиків, мова може йти про створення Балто-Чорноморського альянсу у складі Швеції, Польщі, Литви, України, Грузії, Азербайджану і Туреччини, до якого згодом можуть приєднатися й інші східноєвропейські країни.   

 

Зустрічі  високого  рівня

У  перший день  візиту президента  України до Туреччини  відбувся також ряд важливих зустрічей високого рівня. П. Порошенко провів зустріч із головою Великих національних зборів Туреччини Ісмаїлом Кахраманом. Глава Української держави висловив зацікавленість української сторони в поглибленні міжпарламентської взаємодії з Турецькою Республікою як на двосторонньому рівні, так і в рамках міжнародних організацій. Президент України подякував Туреччині за підтримку в питанні протистояння порушенням прав людини в окупованому Криму. Глава турецького парламенту підтвердив невизнання анексії Криму та наголосив на підтримці суверенітету і територіальної цілісності України. І. Кахраман поінформував П. Порошенка про створення групи дружби з Україною у турецькому парламенті.

Під час зустрічі президента України з прем’єр-міністром Турецької Республіки Ахметом Давутоглу основна увага  була приділена перспективам співпраці між двома країнами у торговельно-економічній сфері, а також сферах інвестицій, енергетики та транспорту. Глава Української держави наголосив на важливості прискорення переговорного процесу щодо укладення Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною. Співрозмовники домовилися налагоджувати тіснішу взаємодію з питань спільної участі у розвитку енергетичної інфраструктури та реалізації міжнародних енергетичних коридорів. Сторони відзначили важливість забезпечення використання транзитного потенціалу України та Туреччини у повному обсязі.

Другий день офіційного візиту президента України до Туреччини також був наповнений важливими подіями і зустрічами. Президент України мав зустріч із представниками провідних турецьких ділових кіл, в ході якої поінформував турецьких бізнесменів про можливості економічної та інвестиційної співпраці в Україні, зокрема участь у приватизації українських промислових і агропромислових об’єктів, створення спільних підприємств.

Президент П. Порошенко відвідав флагман Військово-морських сил України фрегат «Гетьман Сагайдачний», який бере участь у спільних навчаннях з ВМС Туреччини у Мармуровому морі. Командир морського походу капітан 2-го рангу Дмитро Глухов та командир фрегата «Гетьман Сагайдачний» капітан 2-го рангу Денис Іванін ознайомили Главу держави з переданим турецькою стороною обмундируванням та мобільним військовим шпиталем.

У рамках офіційного візиту до Турецької Республіки, Президент України і його дружина пані Марина зустрілися з Архієпископом Константинополя – Нового Риму та Вселенським Патріархом Варфоломієм І, якому П. Порошенко висловив вдячність за моральну допомогу українському народу в часи тяжких випробувань. Під час бесіди йшлося про майбутнє України, про мир, про єдину Помісну Православну Церкву, якої прагне і чекає український народ. Зі свого боку Вселенський Патріарх Варфоломій І наголосив що церква Константинополя є материнською церквою української нації. Нещодавно у Стамбулі біля Константинопольського патріархату відкрилась церква Миколи Чудотворця, в якій збирається українська громада. 

В інтерв'ю турецькому телеканалу TRT World П. Порошенко зазначив, що Україна протягом року поверне мирним шляхом під свій контроль окуповані території Донецької і Луганської областей. Зокрема Президент сказав: «Я ненавиджу воювати з Росією, але як головнокомандувач я повинен захищати Україну». Відповідаючи на запитання про політичну кризу в Україні, П. Порошенко відкинув можливість оголошення ним позачергових виборів до Верховної Ради і зазначив, що готовий співпрацювати з будь-яким прем'єр-міністром. При цьому він наголосив, що парламентські політичні сили мають знайти вихід із ситуації, що склалася, і заявив про готовність прийняти будь-який вибір парламенту. Відповідаючи на запитання про своє відношення до прем'єр-міністра А. Яценюка, П. Порошенко сказав: «У мене фантастичні особисті взаємини з прем'єр-міністром. Я вважаю, що він  — реформатор і що він робить відмінну роботу».

 

За кілька останніх місяців Україна і Туреччина зробили більше для поглиблення своїх стратегічних партнерських відносин ніж це було зроблено протягом останніх років.

Офіційний візит Президента України до Туреччини став надзвичайно важливою подією у двосторонніх українсько-турецьких відносинах на шляху їх трансформування із партнерських в союзницькі, що сприятиме зміцненню суверенітету і підвищенню авторитету нашої країни на міжнародній арені.