28 квітня 2017

27.04.2017 «Коли ми переможемо у війні?»

 

Цю книгу  Григорій Перепелиця написав і здав до  друку ще торік. Її презентація передбачалася напередодні нового, 2017 року, здається, у грудні. Але чомусь не склалося, і вийшла вона на кілька місяців пізніше. Можна було б і не надавати цьому якогось значення, якби її назва була інша, а не «Україна — Росія: війна в умовах співіснування»… Скажіть-но, шановні, чи пройшли б ви нині байдуже повз полицю книгарні, де стояла така книга? Особливо зараз, коли на нашому сході так звана АТО?  Отож бо й воно! Тобто не оминули б її ні за яких обставин! Тому-то і вчора, 27 квітня,  її перші примірники були продемонстровані поважній аудиторії, що зібралася на запрошення автора у затишній залі прес-клубу ГДІП.

 

Відразу зауважу, що випадкових людей тут не було — всі так чи інакше знайомі з Григорієм Миколайовичем чи то по роботі у дипломатичній академії, чи то по службі у Збройних силах. З деким із присутніх він проводив наукові дослідження, писав історичні статті, їздив на семінари чи симпозіуми.  І добре знаючи його, всі вони без вагань відгукнулись на його запрошення прийти на презентацію книги, бо знали, що це по-справжньому гідна наукова робота, яка дасть відповіді на багато питань, якими нині переймаються громадяни України.

 

Наведу лише витяг з надісланого Григорієм Миколайовичем запрошення, щоб майбутній читач зрозумів мету написання цієї праці.     

«Сьогодні в Україні існує нагальна необхідність у переосмисленні природи відносин України з Росією та пошуку формули розв’язання російсько-українського конфлікту. В книзі представлено комплексний аналіз російсько-українських відносин та ключових тенденцій їх розвитку з погляду конфліктологічної парадигми. Автор книги поставив за мету розкрити корені конфліктогенності, що криються в цих відносинах. До великої міри вони дають читачу можливість осмислити ті об’єктивні причини і суб’єктивні умови, які спонукали Росію розв’язати воєнну агресію проти України. Дослідження еволюції цих відносин вказує на перманентний характер їх конфліктного стану, а також подальшу перспективу такого процесу».

 

Що досліджував автор цієї книги, до яких висновків він дійшов і чи погодимося ми з цими  висновками — це стане відомо незабаром, коли ми всі зможемо ознайомитися зі змістом викладеного. Але повірте на слово: наш читач давно не тримав у руках таку змістовну і чесну працю,  у якій ідеться про минувшину і майбуття нашої Батьківщини. Іншими словами, актуальність твору жодним чином і нікому не вдасться применшити. А ось ті з присутніх на презентації, кому вже пощастило цю книгу якось почитати чи бодай погортати,  висловлювали авторові щиру подяку за змістовність виконаної роботи, за наполегливість у тій же роботі, і особливо за зроблені ним висновки.  Що я маю на увазі, коли згадую саме про  висновки? Та  Григорій Миколайович  просто  розповідає, коли і за яких обставин українці переможуть у сьогоднішній російсько-українській війні.

 

Олег Махно.

Фоторепортаж про презентацію книги  підготував
Володимир Раєвський.