8 листопада 2017

Перська затока стає ближчою

Олексій Волович

З 31 жовтня по 2 листопада президент України П. Порошенко разом з дружиною перебував з офіційним візитом у Королівстві Саудівська Аравія (КСА) і робочим візитом у Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ). У цій поїздці президента України супроводжували міністр закордонних справ П. Клімкін, міністр оборони С. Полторак, міністр інфраструктури В. Омелян, глава Адміністрації Президента І. Райнін та інші високопосадовці.

 

1 листопада президент П. Порошенко мав зустріч з королем Саудівської Аравії Сальманом бен Абдель-Азізом ас-Саудом, під час якої висловив йому подяку за підтримку ініціатив України в рамках міжнародних організацій, спрямованих на захист її суверенітету і територіальної цілісності. При цьому П. Порошенко нагадав, що у березні 2014 року Саудівська Аравія підтримала Україну і засудила незаконну анексію Криму. Президент України також висловив сподівання, що Саудівська Аравія долучиться до міжнародних зусиль, спрямованих на захист прав і національних інтересів кримськотатарського народу України, що проживає в анексованому Росією Криму.

Зі свого боку король Сальман підкреслив дружній характер відносин між двома державами і підтвердив, що королівство зацікавлене у подальшому розвитку взаємовигідного співробітництва з Україною в різних сферах. За підсумками зустрічі було досягнуто домовленості про активізацію двостороннього співробітництва в політичній, торговельно-економічній, військово-технічній, енергетичній та інвестиційній сферах. Сторони скоординували зусилля щодо забезпечення регіонального миру і безпеки, а також боротьби з міжнародним тероризмом.

Зустріч Президента України Петра Порошенка з королем Саудівської Аравії Сальманом бен Абдель-Азізом ас-Саудом

В рамках візиту глави Української держави до КСА булопідписано кілька двосторонніх документів: меморандум між урядами України та КСА про співпрацю в галузі сільського господарства, що передбачає подвоєння саудівських інвестицій в АПК України (з 2013 року саудівська компанія United Farmers Holding Company (UFHC) орендує в Україні близько 40 тис. га землі, вирощуючи для своїх потреб в основному зернові культури); угода про співпрацю з Радою співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ); угода про співпрацю між Саудівським пресовим агентством і Українським національним інформаційним агентством «Укрінформ»; програма співпраці між Дипломатичною академією України імені Г. Удовенка при МЗС України та Інститутом дипломатичних досліджень МЗС КСА імені принца Сауда аль-Фейсала. В рамках візиту обговорено і підготовлено до підписання угоду між Україною та КСА про співпрацю у сфері оборони. На даний час, зокрема опрацьовуються питання спільного серійного виробництва українського літака Ан-132Д.

В ході переговорів П. Порошенка з керуючим директором Відкритого інвестиційного фонду КСА Ясіром бен Османом ар-Румаяном обговорювалися можливості подальшого розширення інвестиційного співробітництва між Україною та Саудівською Аравією, яка виявила намір інвестувати кошти в портову інфраструктуру України, брати участь у розвитку та приватизації українських промислових, інфраструктурних та енергетичних об'єктів. Активи згаданого фонду на даний час становлять 160 млрд доларів, і найближчими роками можуть зрости до 2 трлн доларів. П. Порошенко повідомив, що Україна зацікавлена в участі Саудівської Аравії в реалізації проектів в галузі літакобудування, сільського господарства, суднобудування, оборонної промисловості, енергетики і туризму.

За підсумками візиту до Саудівської Аравії П. Порошенко повідомив, що досягнуто домовленостей про спрощення візового режиму між двома країнами. За його словами, крім активізації туризму, це також сприятиме релігійним обмінам, беручи до уваги, що в Україні проживають близько 2 млн мусульман і вони зможуть здійснити паломництво — Хадж до Мекки. Після завершення офіційних переговорів П. Порошенко нагородив короля Сальмана орденом князя Ярослава Мудрого I ступеня за визначний особистий внесок у розвиток українсько-саудівських міждержавних відносин. Зі свого боку король Сальман вручив президенту України орден короля Абдель-Азіза.

 

Під час робочого візиту до Об'єднаних Арабських Еміратів 1–2 листопада президент П. Порошенко провів зустріч з віце-президентом, прем'єр-міністром, міністром оборони ОАЕ і правителем Емірату Дубай шейхом Мохаммедом бен Рашидом аль-Мактумом. В ході переговорів П. Порошенко підкреслив традиційно дружній характер відносин між Україною та ОАЕ і висловив надію на підтримку еміратською стороною українських ініціатив в рамках міжнародних організацій, спрямованих на захист суверенітету і відновлення територіальної цілісності України та захист прав і національних інтересів кримськотатарського народу України. Шейх Мохаммед аль-Мактум підтвердив, що ОАЕ підтримують суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно-визнаних кордонах.

Зустріч Президента України Петра Порошенка з шейхом Мохаммедом бен Рашидом аль-Мактумом

Співрозмовники відзначили наявність значного потенціалу для активізації взаємодії між двома країнами по ряду стратегічних напрямків співпраці, таких як енергетика, авіабудування, космічні дослідження, військово-технічне співробітництво і сільське господарство. За підсумками переговорів було підписано меморандум про співпрацю між Державним космічним агентством України та Космічним агентством ОАЕ у сфері дослідження космосу, який передбачає розвиток взаємного промислового і науково-технічного обміну в галузі дослідження космічного простору.

Під час зустрічі обговорювалися також питання підготовки чергового засідання Міжурядової українсько-еміратської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, яке планується провести незабаром у Києві. Сторони позитивно оцінили досягнуту домовленість про взаємне скасування візових вимог для громадян України та ОАЕ, розпочинаючи з грудня ц. р. Українським туристам тепер не доведеться купувати еміратську в'їзну візу вартістю 85–100 доларів. До речі, у 2016 році 112 тис. українців відвідали ОАЕ. Президент України наголосив на актуальності подальшого поліпшення авіаційного сполучення між двома країнами і запросив шейха Мохаммеда аль-Мактума відвідати Україну з офіційним візитом.

В рамках робочого візиту до ОАЕ П. Порошенко зустрівся з керівником одного з найбільших у світі портових операторів — компанії DP World — Султаном Ахмедом бен Сулайємом, який підтвердив наміри його компанії інвестувати кошти в портову галузь України і висловив сподівання на подальшу успішну реалізацію проектів DP World в Україні. Слід зазначити, що компанія DP World управляє 78 терміналами в 43 країнах світу. П. Порошенко подякував Султана Ахмеда бен Сулайєма за його згоду увійти до складу Національної інвестиційної ради при Президентові України.

 

В рамках візиту до ОАЕ П. Порошенко зустрівся 2 листопада в Абу-Дабі з главою Білорусі О. Лукашенком, який також перебував в ОАЕ з робочим візитом. Глави України та Білорусі висловили задоволення станом виконання домовленостей за підсумками офіційного візиту президента Білорусі до Києва у липні ц. р.

У 2016 році товарообіг між Україною і Білоруссю склав 3,8 млрд доларів, а в поточному може перевищити 4 млрд доларів. За обсягом товарообігу Україна посідає друге місце серед всіх зовнішньоекономічних партнерів Білорусі. Лідери двох країн обговорили стан підготовки до економічного форуму регіонів України і Білорусі, проведення якого планується в Гомелі. П. Порошенко та О. Лукашенко обмінялися також думками з приводу підготовки до саміту «Східного партнерства», який має відбутися 24 листопада в Брюсселі.

Президент України Петро Порошенко із Президентом Білорусі Олександром Лукашенко в Абу-Дабі

Під час бесіди О. Лукашенко підкреслив, що в політичній взаємодії між Києвом і Мінськом «взагалі проблем немає, і ми абсолютно рухаємося тим курсом, за яким домовилися йти». До речі, в цей же день і в цьому ж дусі пролунав і коментар першого білоруського державного телеканалу: «Економіку офіційні Мінськ і Київ будують на міцному політичному фундаменті. У цій площині немає розбіжностей, тільки гранично довірчий і відкритий діалог...»

У ці ж дні на протилежному березі Перської затоки — в Тегерані — з офіційним візитом перебував президент РФ В. Путін, який всіляко намагається перешкодити Україні співпрацювати не тільки з пострадянськими та європейськими, а й з іншими країнами світу, включно з близькосхідними. Однак ці зусилля «кремлівського мрійника» приречені. Навіть «найближчі союзники і партнери» В. Путіна — О. Лукашенко і Р. Ердоган — відкидають підступні антиукраїнські задуми Кремля і регулярно зустрічаються з П. Порошенком. І про це, зокрема, свідчать результати успішних візитів президента України в КСА і ОАЕ, його знакова зустріч з президентом Білорусі в Абу-Дабі і візит президента Туреччини Р. Ердогана до України 9 жовтня ц. р. При цьому слід зазначити, що майже все, що Росія пропонує арабам, туркам та іранцям, Україна і Білорусь можуть забезпечити без всяких політичних умов на засадах рівноправного і взаємовигідного співробітництва.