21 жовтня 2016

До чого домовились лідери «Нормандської четвірки»

20 жовтня 2016 року о 23:00 у прямому ефірі на телеканалі «1+1» телевізійної програми «Право на владу», на запрошення телеканалу, брав участь військово-політичний експерт — віце-президент Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел», кандидат військових наук, доцент, генерал-лейтенант запасу Радковець Юрій Іванович.

Тема програми «Право на владу» — Київ-Берлін-Донбас — головним чином стосувалася результатів домовленостей останньої зустрічі лідерів «Нормандської четвірки» 19 жовтня ц. р. у Берліні.

Найбільш гостру дискусію учасників ток-шоу викликали питання щодо розробки засад так званої «дорожньої карти» з імплементації Мінських домовленостей, а також введення на Донбас поліцейської (озброєної) місії ОБСЄ з новими функціями.

У своїх коментарях і оцінках в рамках обговорення цих питань Юрій Радковець наголосив на відсутності будь-якого підсумкового документу за результатами останніх переговорів у «нормандському форматі», що дозволятиме по-різному трактувати зміст і послідовність виконання досягнутих «домовленостей», але не дозволятиме контролювати їх хід виконання. Крім того, експерт привернув увагу учасників ток-шоу до того, що ще за підсумками домовленостей «Мінська-1» (вересень 2014 р.) були прийняті рішення стосовно встановлення лінії розмежування сторін (з відповідними координатами на той час), а також стосовно обов’язковості відновлення контролю Україною над неконтрольованою ділянкою державного кордону. Як перше, так і друге питання в ході останніх переговорів у «нормандському форматі» з незрозумілих причин вже не враховується. Натомість приймаються все нові й нові рішення.

Разом з тим, на думку Юрія Радковця, ніякої альтернативи «нормандському формату» переговорів на сьогоднішній день не існує, а Мінські домовленості є поки що єдиною основою для мирного вирішення ситуації у Донбасі.

До речі, найвищий індекс довіри репрезентативної аудиторії ток-шоу цього дня мав Юрій Радковець — 97 %.

 

 

www.reliablecounter.com