3 липня 2018

Китай (中国) сьогодні

Огляд подій (25.06–01.07.2018)

 

І. Основні події та тенденції у розвитку ситуації в Китаї та довкола нього

В рамках становлення Китаю як провідної держави світу він послідовно постає одним із визначальних чинників впливу на розвиток світової економіки і торгівлі. Даний факт констатований у Білій книзі «Китай та Світова організація торгівлі», яка була оприлюднена прес-канцелярією Державної ради КНР 28 червня ц. р. Книга включає чотири частини, які розкривають роль та місце країни у Світовій організації торгівлі (СОТ), а саме: «Китай прагматично і точно виконує взяті на себе зобов’язання після вступу в СОТ», «КНР твердо дотримується багатосторонньої торговельної системи», «Внесок Китаю у розвиток світу після вступу до СОТ» та «КНР активно просуває відкритість зовнішньому світу на більш високому рівні».

Згідно з Білою книгою, з 2002 року внесок Китаю у приріст світової економіки становить близько 30 %, що робить його головним двигуном світового економічного прогресу. При цьому Пекін повністю виконує свої зобов’язання перед СОТ, у т. ч. в плані відкриття китайського ринку. На сьогоднішній день КНР є головним торговельним партнером для понад 120 країн, а його частка у світовому імпорті та експорті товарів становить 10,2 % та 12,8 % відповідно.

Водночас Китай залишається привабливою країною для іноземних інвесторів. За період після вступу КНР до СОТ притік прямих зовнішніх інвестицій в економіку країни зріс з 46,88 млрд дол. США в 2001 році до 136,32 млрд дол. США в 2017 році із середнім щорічним приростом у 6,9 %. За цим показником Китай піднявся з 26-го на 3-тє місце.

28 червня ц. р. була оприлюднена Біла книга «Китай та Світова організація торгівлі»

В свою чергу, китайські інвестиції сприяли прискоренню технічного прогресу в країнах, куди вони були вкладені, розвитку їх національних економік та покращенню рівня життя місцевого населення, а також створенню значної кількості нових робочих місць.

Виходячи зі своїх стратегічних пріоритетів Китай продовжує послідовні кроки з побудови відкритої платформи для співробітництва, підтримки та розвитку світової економіки, а також підвищення глобального добробуту. Разом з тим КНР не обмежується тільки виконанням своїх зобов’язань перед СОТ і адекватно реагує на всі тенденції у розвитку світової економіки з метою вирішення існуючих проблем та досягнення взаємного виграшу.

 

ІІ. Стратегічна ініціатива КНР «Пояс і шлях» у контексті китайських та регіональних інтересів

Учасники «Поясу і шляху» докладають активних зусиль зі зміцнення багатосторонніх зв’язків у різних сферах. Зокрема, 27–29 червня ц. р. у м. Гонконг (Сянганський автономний район КНР, САР) був проведений 3-й Форум високого рівня «Поясу і шляху». Організаторами заходу стали адміністрація САР та управління по розвитку торгівлі автономного району, а у його роботі брали участь представники понад 40 країн та регіонів.

У ході форуму обговорювались перспективи подальшого розвитку китайської ініціативи в контексті поглиблення міжурядової співпраці на рівні окремих регіонів та місцевих бізнесових структур. При цьому були представлені понад 220 інвестиційних проектів у галузях логістики, будівництва, енергетики, науки, техніки та «розумних» міст.

27–29 червня ц. р. у м. Гонконг пройшов 3-й Форум високого рівня «Поясу і шляху»

Важливим напрямом співробітництва країн-членів «Поясу і шляху» є науково-технічна сфера. В середині червня ц. р. у м. Шеньян (провінція Ляонін) був створений Альянс науково-дослідних інститутів «Поясу і шляху» за участю близько 50 НДІ з 18 міст Китаю та інших країн регіону. Учасниками заходу була схвалена декларація Альянсу, а також обрані його керівні органи. Функції головуючої організації доручені китайській компанії Shenyang Surveying Geotechnical Research Institute. Альянс має стати «мозковим центром» китайської ініціативи, а також площадкою для поглиблення інтелектуальних обмінів її учасників.

 

Активізується також і взаємодія між учасниками «Поясу і шляху» в галузі сільського господарства. 22 червня ц. р. понад 70 китайських та іноземних вищих учбових навчальних закладів заснували в Пекіні Лігу сільськогосподарських утворень та науково-технічних інновацій у форматі «Поясу і шляху». Головним завданням нового об’єднання визначено створення платформи для розвитку сільськогосподарської освіти та просування науково-технічного прогресу за цим напрямом.

 

ІІІ. Інші тенденції та події, що позначаються на ситуації в Китаї та довкола нього

3.1. Політика. Розвиток міжнародного співробітництва КНР

Головним напрямом дій КНР з побудови сфери свого впливу у світі є зміцнення зв’язків з країнами, що розвиваються, у рамках різного роду дво- та багатосторонніх об’єднань і ініціатив. Зокрема, триває підготовка Форуму китайсько-африканського співробітництва на вищому рівні, який планується у вересні ц. р. і має стати одним із основних міжнародних заходів у КНР в 2018 році.

26 червня ц. р. у Пекіні відкрився 1-й Китайсько-африканський форум по обороні та безпеці. Двотижневий захід організований Міністерством оборони КНР, а у його роботі беруть участь понад 50 представників Африканського союзу та інших країн регіону. Під час форуму порушувалися питання участі Китаю у підвищенні можливостей Африканського союзу у забезпеченні безпеки в регіоні. Зокрема, передбачається сприяння КНР у розбудові збройних сил африканських країн, в т. ч. надання допомоги у підготовці військовослужбовців, а також постачання озброєння та військової техніки. З метою демонстрації таких можливостей учасники форуму будуть ознайомлені з потенціалами Сухопутних військ, Військово-повітряних та Військово-морських сил Китаю.

26 червня ц. р. у Пекіні відкрився 1-й Китайсько-африканський форум по обороні та безпеці

Також 26 червня ц. р. у Пекіні був проведений 4-й Форум китайсько-африканського співробітництва в сфері ЗМІ. Форум відкрив заступник завідувача Відділу пропаганди ЦК КПК, керівник Головного державного управління Китаю у справах радіомовлення та телебачення Не Ченьсі. Він зробив наголос на важливості поглиблення взаємодії між китайськими та африканськими засобами масової інформації, що створює підґрунтя для розвитку відносин сторін також і у всіх інших сферах. У свою чергу, це сприяє економічному зростанню Китаю та Африки, а також побудові єдиного людського суспільства зі спільною долею. За результатами форуму представники китайських та африканських засобів масової інформації підписали 12 угод про взаємодію, а також прийняли спільну декларацію про подальше поглиблення обмінів та співпраці.

26 червня ц. р. у Пекіні був проведений 4-й Форум китайсько-африканського співробітництва в сфері ЗМІ

Водночас КНР будує партнерські відносини зі США та провідними країнами Європейського Союзу.

На фоні загострення торговельно-економічних суперечностей між Китаєм і США сторони продовжують тісну взаємодію у безпековій сфері. Свідченням цього стали результати переговорів у Пекіні 27 червня ц. р. між Головою КНР Сі Цзіньпіном та міністром оборони США Дж. Меттісом. Сторони обмінялись поглядами щодо міжнародної та регіональної ситуації, міжармійських відносин, Корейського півострова, Тайваню та безпеки на морі. Виходячи зі спільних інтересів Китаю і США були досягнуті домовленості стосовно підвищення взаємної довіри з питань безпеки у світі та в АТР, поглиблення співробітництва між збройними силами двох країн, а також продовження спільних зусиль з денуклеаризації Корейського півострова, боротьби з тероризмом та протидії іншим викликам і загрозам.

В той же час була підтверджена низка розбіжностей у китайсько-американських інтересах, зокрема, щодо військової активності в АТР, ставлення до Тайваню, а також спірних островів у Південно-Китайському та Східно-Китайському морях. Незважаючи на це, за словами Сі Цзіньпіна, можливості двостороннього співробітництва КНР і США значно переважають проблеми у їх відносинах.

Зустріч Голови КНР Сі Цзіньпіна із міністром оборони США Джеймсом Меттісом у Пекіні, 27 червня ц. р.

Крім того, 25 червня ц. р. у Пекіні відбулась зустріч Голови КНР Сі Цзіньпіна з прем’єр-міністром Франції Е. Філіппом. У ході переговорів була підтверджена висока зацікавленість двох країн у зміцненні взаємовигідних зв’язків в економічній сфері, а також у вирішенні ключових міжнародних проблем. При цьому Сі Цзіньпін привітав готовність Франції до участі у проектах «Поясу і шляху», а також сприяння поєднанню стратегій розвитку китайської ініціативи та Європейського Союзу. У свою чергу Е. Філіпп висловив рішучість намірів французької сторони щодо виконання всіх домовленостей, які були досягнуті під час переговорів Сі Цзіньпіна та президента Франції Е. Макрона на початку поточного року.

25 червня ц. р. у Пекіні відбулась зустріч Голови КНР Сі Цзіньпіна з прем’єр-міністром Франції Е. Філіппом

У рамках візиту Е. Філіппа до Китаю була проведена зустріч китайських та французьких підприємців у виробничій, енергетичній і фінансовій галузях. Керівники понад 30 компаній з КНР та Франції обговорили перспективи двосторонньої торгівлі та інвестицій. Глави урядів КНР і Франції, які були присутні на зустрічі, впевнили бізнесменів у твердості намірів Пекіну та Парижу щодо продовження державної підтримки підприємницької діяльності, в т. ч. за рахунок посилення відкритості китайського та французького ринків, покращання інвестиційного клімату, а також забезпечення прав інтелектуальної власності.

3.2. Економіка. Окремі аспекти економічної ситуації в КНР

Зростання валового внутрішнього продукту КНР
з 1978 по 2017 рр.

У 2018 році виповнюється рівно 40 років з початку реалізації урядом Китаю політики реформ та відкритості країни. З цього приводу китайські експерти підводять підсумки економічних успіхів країни, які були досягнуті протягом згаданого періоду. Насамперед у наведеному контексті відмічається відновлення світового значення КНР, а також подолання бідності в країні.

Згідно з офіційними даними китайських статистичних органів, з 1978 по 2017 роки середньорічне зростання економіки Китаю становило 9,7 %, що більше, ніж у будь-якій іншій країні. Зокрема, у США цей показник знаходився на рівні 2,7 %, Канади — 2,5 %, Великобританії — 2,3 %, Японії — 2,2 %. У 2017 році валовий внутрішній продукт КНР склав 12 трлн дол. США, що майже в два рази більше сукупного ВВП всіх інших країн групи БРІКС, у т. ч. Бразилії (2 трлн дол. США), Росії (1,5 трлн), Індії (2,6 трлн) та Південно-Африканської Республіки (350 млрд). При цьому розвиток економіки Китаю дозволив вивести із бідності 700 млн осіб.

Разом з тим у КНР зберігається низка суттєвих економічних проблем, які потребують вирішення. Так, у 2017 році ВВП КНР на душу населення становив 8116 дол. США. За цим показником Китай зайняв 70-е місце у світі на рівні з Росією (8900 доларів) та Бразилією (8700 доларів), однак обійшов ПАР (5316 доларів) та Індію (1749 доларів). Для порівняння — ВВП США на душу населення становить 57 тис. доларів, що майже в сім разів більше, ніж у КНР.

 

Зростанню економіки КНР сприяє активний розвиток зовнішньоекономічних зв’язків КНР.

25 червня ц. р. у Пекіні відбувся 7-й торговельно-економічний діалог Китай-ЄС на вищому рівні. Делегації сторін очолювали член Політбюро ЦК КПК, віце-прем’єр Державної ради КНР Лю Хе та заступник голови Європейської комісії Ю. Катайнен. Зустріч проводилась на тему «Підтримка і просування глобалізації, поглиблення та розширення співробітництва між Китаєм і Європейським Союзом».

Обговорювались питання вдосконалення системи управління глобальною економікою, можливості сприяння лібералізації та спрощення міжнародної торгівлі та інвестицій, а також посилення співпраці у таких галузях як цифрова економіка, електронна комерція, екологія, протидія глобальним кліматичним змінам, сільське господарство та фінанси. За результатами зустрічі була досягнута домовленість щодо спільної протидії протекціонізму у міжнародних торговельно-економічних відносинах.

25 червня ц. р. у Пекіні відбувся 7-й торговельно-економічний діалог Китай-ЄС на вищому рівні

Під час окремих переговорів із Ю. Катайненом прем’єр Державної ради КНР Лі Кецян підтвердив зацікавленість КНР у поглибленні співробітництва з ЄС у всіх сферах на принципах взаємної довіри та вигоди. Водночас він рішуче підтримав процес європейської інтеграції, а також висловив сподівання на збереження єдності та стабільності Європейського Союзу і його економічне процвітання.

 

3.3. Питання безпеки та силові структури

Ситуація довкола Корейського півострова. США продовжують тиск на КНДР з питань виконання нею угод щодо ядерного роззброєння. Так, Міністерство оборони та Державний департамент США здійснюють розробку плану перевірки виконання Північною Кореєю своїх зобов’язань щодо ліквідації ядерної зброї. Виходячи з результатів такого моніторингу будуть прийматися рішення щодо продовження або поетапного зняття санкцій з КНДР.

Тривають також переговори між КНДР та Південною Кореєю щодо врегулювання двосторонніх відносин. Зокрема, досягнуті домовленості стосовно найскорішого відновлення лінії військового зв’язку між двома країнами. Крім того, розглядається питання щодо з’єднання автомобільних та залізничних шляхів КНДР та Південної Кореї, а також їх модернізації.

На цьому фоні привертають увагу повідомлення ЗМІ щодо порушення Північною Кореєю домовленостей зі США, а саме — здійснення заходів з удосконалення науково-дослідного ядерного центру в м. Йонбен. Такий висновок був зроблений виходячи з аналізу супутникових знімків, які засвідчують якісні зміни в інфраструктурі центру. Тривають також роботи на заводі зі збагачення урану.

 

Основні події в регіоні у військовій сфері. Одним із основних напрямів підвищення бойового потенціалу збройних сил Китаю є прийняття на озброєння нових ракетних систем, у т. ч. стратегічного призначення. В червні ц. р. у ракетних військах НВАК КНР було проведено випробування модернізованих крилатих ракет наземного базування DF-10A з дальністю стрільби 1,5–2,5 тис. км. Було випущено шість ракет з різними боєголовками по різним цілям. DF-10A має чотири модифікації, в т. ч.: з роздільною головною частиною (для підвищення можливостей прориву системи ППО); касетною бойовою частиною (БЧ); бетонобійною БЧ для знищення бункерів; звичайною фугасною БЧ. Точність ураження цілей становить до 5 метрів.

 

3.4. Наука та технології

Згідно з програмою космічних досліджень КНР, 27 червня ц. р. були виведені на орбіту два супутники, призначені для тестування нових технологій космічного зв’язку та моніторингу земної поверхні. На їх базі планується створення мережі космічних засобів зі згаданими функціями, об’єднаних в єдину систему з комп’ютерним управлінням.

Крім того, Дослідницьким інститутом ракетної техніки Китайської академії космічних технологій здійснюється розробка серії нових ракетоносіїв «Чанчжен». Особливістю ракети «Чанчжен-8» стане можливість повторного використання її другої ступені. У свою чергу, «Чанчжен-9» буде відноситись до надважкого класу та зможе виводити у космос потужні супутники, в т. ч. сонячні електростанції для космічних станцій. «Чанчжен-11» стане ракетоносієм «швидкого реагування», призначеним для екстреного запуску космічних апаратів у випадку виникнення такої необхідності. В цілому до 2030 року Китай матиме широкий спектр ракетоносіїв нового покоління малої, середньої та великої потужності.

 

ІV. Стан та перспективи співробітництва між КНР і Україною

Китай демонструє готовність передавати Україні свій досвід побудови інтелектуальних систем управління життєдіяльністю міст та брати участь у їх практичному введенні в дію. Так, розглядається питання щодо участі китайської компанії Huawei у реалізації проекту створення системи «безпечного міста» у Харкові. Основою такої системи стане ситуаційний центр з функціями координації та розподілу викликів і заяв громадян за напрямами комунальних служб, поліції, МНС та швидкої медичної допомоги.

 

Крім того, Україна набуває все більшого значення у роботі транспортних шляхів у рамках «Поясу і шляху». В червні ц. р. був запущений т. зв. Транскаспійський маршрут, який проходить по території Польщі, України, Грузії, Азербайджану та Казахстану (з поромними переправами через Чорне та Каспійське моря). На минулому тижні польською залізничною компанією PKP LHS, при сприянні австрійської компанії Far East Land Bridge, за згаданим маршрутом був запущений перший контейнерний потяг.

Польська залізнична компанія PKP LHS запустила перший контейнерний потяг за Транскаспійським маршрутом