28 вересня 2015

23.09.2015. Участь у конференції «Імплементація стандартів НАТО в Україні: здобутки та перспективи»

Експертами незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» неодноразово порушувалися питання щодо можливих шляхів вирішення проблеми європейської та євроатлантичної інтеграції України в умовах жорсткої протидії цим процесам з боку Росії. Разом з тим, цинічне продовження збройної агресії Росії проти України, а також загроза розширення масштабів вторгнення російсько-терористичних військ углиб української території вимагає від української сторони більш рішучих дій з гарантування безпеки країни і насамперед — виявлення політичної волі і прийняття політичних рішень для прискорення процесів з набуття Україною членства в НАТО і ЄС.

Цим і багатьом іншим актуальним питанням була присвячена міжнародна науково-практична конференція «Імплементація стандартів НАТО в Україні: здобутки та перспективи», що відбулася 23 вересня у Львівському національному університеті імені Івана Франка, організована Центром міжнародної безпеки і партнерства спільно з Львівською обласною державною адміністрацією за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

У роботі конференції взяли участь політики, дипломати, науковці, військовослужбовці та експерти. Вони обговорили ряд насущних (актуальних) питань безпеки України, Європи і світу в цілому, можливі шляхи їх вирішення, в т. ч. у контексті перспектив вступу України до Північноатлантичного альянсу, а також проблем, що постають перед країною на шляху до НАТО.

Конференцію відкрив директор Центру міжнародної безпеки та партнерства Надзвичайний і Повноважний Посол Маркіян Мальський. Він акцентував увагу учасників на високій актуальності та своєчасності розгляду включених до порядку денного питань. Така актуальність зумовлена ​​поглибленням політичного діалогу і необхідністю гарантування національної безпеки України в рамках коаліційної як регіональної, так і глобальної безпеки.

Виступаючи на конференції, Голова Львівської обласної ради Петро Колодій зазначив, що державна політика щодо вступу України в НАТО зазнала безліч трансформацій і тільки сьогодні, фактично перебуваючи в стані збройної агресії з боку Росії, Україна відчула потребу як у сильній армії, здатної захистити мир і спокій на українській землі, так і в необхідності входження в коаліційну систему гарантування безпеки — НАТО.

У відкритті конференції взяв участь і заступник Голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Підлісний. Він зазначив, що сьогодні Україна не просто відстоює територіальну цілісність, а знаходиться на передовій війни двох цивілізацій. Він також висловив упевненість, що разом з країнами-членами НАТО Україна стане рівноправним членом колективної системи безпеки.

У роботі конференції також взяли участь Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд, який підкреслив, що НАТО — це не тільки значний військово-політичний потенціал, але і високі стандарти демократії; радник з питань автоматизованих систем управління військами та зброєю офісу зв'язку НАТО в Україні підполковник Бела Тецелі, який акцентував увагу на посиленні захисту в інформаційній сфері; заступник командира Об'єднаної оперативної групи Збройних сил Канади майор Сінді Легарі, яка поділилася досвідом роботи Навчальної місії ЗС Канади в Україні, а також представники дипломатичних місій Республіки Польща Аркадіуш Кобеляк та Литовської Республіки Андреуш Вайвада, які поділилися досвідом імплементації стандартів НАТО в їхніх країнах.

Активну участь в обговоренні питань проблематики реальної практики впровадження стандартів НАТО в усі сфери життєдіяльності України взяли представники експертного та академічного середовища.

Так, директор Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної безпеки при Ужгородському національному університеті професор Ігор Тодоров звернув увагу на особливості взаємин України і НАТО в контексті нової редакції Стратегії національної безпеки (2015), реалізація якої не можлива без залучення міжнародної консультативної, фінансової та матеріально-технічної допомоги з боку Північноатлантичного союзу. А остаточна її імплементація можлива лише за умови набуття повноправного членства в НАТО.

Віце-президент Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» кандидат військових наук, доцент, генерал-лейтенант запасу Юрій Радковець в своїй доповіді «Рішучість на шляху до НАТО та ЄС як запорука безпеки України в умовах збройної агресії з боку Російської Федерації» розглянув шляхи вирішення європейської та євроатлантичної інтеграції України в умовах жорсткої протидії цим процесам з боку Російської Федерації. Це питання набуває значної актуальності особливо в умовах російської збройної агресії проти України.

У доповіді аргументовані висновки про те, що членство України в НАТО є лише питанням політичної волі керівництва нашої Держави і Північноатлантичного союзу, яка має бути проявлена ​​в інтересах як української (національної), так і європейської і євроатлантичної безпеки. Демонстрація рішучості, послідовності і невідворотності намірів сторін з даного питання дозволить посилити безпеку України та всього Заходу перед реальною загрозою з боку Росії, а також підтвердити авторитет НАТО як єдиної на сьогодні впливової міжнародної організації, здатної гарантовано захистити інтереси її членів і партнерів. Крім того, вступ України до НАТО і ЄС — це реальні інвестиції і у власну безпеку Західного світу.

Заступник голови громадської Ліги Україна-НАТО Олег Кокошинський у своєму виступі розглянув питання еволюції форм і механізмів співробітництва, а також суспільно-політичні аспекти партнерства Україна-НАТО та проблеми імплементації стандартів НАТО в рамках Річної національної програми співробітництва Україна-НАТО.

У ході конференції увага присутніх також зверталася на військово-технічне співробітництво України з країнами Альянсу як на двосторонньому, так і багатосторонньому рівні; обговорювалася низка питань галузевого співробітництва, економічних стандартів, зокрема у сфері гарантування енергетичної безпеки. Окремо було порушено питання мовних стандартів у Збройних Силах України як фактора поглиблення інтеграційних процесів.

Досить цікавою була і презентація Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії Сухопутних військ України, яку представив його керівник полковник Ігор Слісарчук. Про досвід проведення міжнародних навчань і тренувань на Яворівському військовому полігоні розповів полковник Володимир Ожаревський.

Підбиваючи підсумки роботи конференції, модератор доцент Олександр Кучик підкреслив, що необхідно продовжувати професійну дискусію довкола низки порушених проблем і висловив сподівання, що висновки та практичні рекомендації, зроблені як представниками дипломатичного корпусу, так і експертами, ляжуть в основу роботи певних структур, відповідальних за підготовку та реалізацію зовнішньополітичних рішень нашої держави.