4 лютого 2013

Ісламська Республіка Іран. Президентські вибори: відлік розпочався?

У Ісламській Республіці Іран розпочалася підготовка до 11-х президентських виборів, призначених на 14 червня 2013 року. Однією з особливостей виборів є те, що в цей же день обиратимуться міські органи влади.

 

 

 

 

 

Шостий президент Ірану М. Ахмадінежад
newsgroper.com

У шостого президента Ірану Махмуда Ахмадінежада закінчується другий термін перебування на цій посаді, і за Конституцією ІРІ його вже не можна переобирати. Офіційно кандидатів в президенти реєструватимуть у період з 7 по 11 травня 2013 року, а згодом їх затверджуватиме Рада спостерігачів.

У жовтні 2012 року до Закону про вибори президента Ісламської Республіки Іран були внесені зміни, зокрема, кандидат у президенти не може бути молодшим за 45-ти і не старшим 75-ти років. У нього має бути вища освіта (не нижче ступеня магістра) — світська чи традиційна релігійна, з обов‘язковою рекомендацією ста визнаних політичних діячів. 2 грудня 2012 року Меджліс (Парламент) ІРІ без заперечень затвердив такі зміни до Закону.

Перед початком президентських перегонів кожного кандидата мають схвалити 25 експертів, підтверджуючи, що він — людина релігійна, і сто членів Парламенту, які засвідчують його активність у політичному житті країни.

Необхідно зазначити, що за Конституцією Ісламської Республіки не Президент є Главою держави, а довічно обраний Рахбар (Верховний лідер). Нині це аятола Сайєд Алі Хаменеї.

Згідно з законодавством Ірану, в грудні 2012 року Голова Центральної виконавчої ради президентських виборів ІРІ оприлюднив прізвища членів Ради, які відповідатимуть за планування і організацію виборів, а саме:

  1. Аятола Ахмад Джаннаті — Голова Ради.
  2. Аятола Мохаммад Тагі Месбах Язді — клірик, член Асамблеї експертів ІРІ.
  3. Ходжат-оль-еслам Саїд Ібрагім Раїсі — член Ради експертів.
  4. Мохаммад Алізаде — віце-голова Судової ради, юрист Ради спостерігачів.
  5. Аббас Алі Кадходає — прес-секретар Ради спостерігачів.
  6. Мохсен Есмаїлі — юрист.
  7. Мохаммад Реза Миршамс — юрист Ради спостерігачів.
Верховний Лідер Ірану аятолла Сайед Алі Хаменеї
eastdictator.ru

За словами Голови парламентської комісії Аміра Ходжясте, під час президентської кампанії 2013 року не буде прямої трансляції кандидатських дебатів. Меджліс Ірану так вирішив, не пояснюючи причини. Таким чином, єдині і останні теледебати в прямому ефірі пройшли напередодні президентських виборів 2009 року, коли М. Ахмадінежат переобирався на другий термін.

24 січня 2013 року іранське інформаційне агентство «iranmilitarynews. com» оприлюднило список кандидатів-консерваторів на президентських виборах. Їх семеро:

  1. Алі Акбар Велаяті
  2. Мохаммад Багер Калібаф
  3. Манучехр Моттакі
  4. Голям-Алі Хаддад Адель
  5. Мохсен Резаї
  6. Мустафа Пур-Мохаммаді
  7. Сайєд Джалілі

 

Детальніше ознайомимося з цими кандидатами:

 

Алі Акбар Велаяті

Доктор Алі Акбар Велаяті
iranmilitarynews. сom

Доктор Алі Акбар Велаяті народився 1945 року в Шамірані, Тегеран. 68 років. Вищу освіту здобував у привілейованих середніх школах Тегерану «Бахрам», «Надер Ашраф» та «Джам аль-Гольхак». У 1971 році закінчив медичний факультет педіатрії Тегеранського університету. У 1974 році навчався на спеціальному факультеті інфекційних захворювань Медичного центру.

У 1977 році, навчаючись у США, отримав вчений ступінь доктора у галузі інфекційних захворювань. Професор та декан медичного факультету.

Після перемоги ісламської революції 1978 року деякий час був членом Партії Ісламської революції, обирався депутатом Меджлісу першого скликання.

Обіймав посади:

  • заступник міністра охорони здоров’я;
  • член Ради директорів Ісламської Асоціації лікарів;
  • член Комітету з питань охорони здоров’я;

У 1981 році призначається на посаду Міністра закордонних справ Ірану, на якій перебував протягом всього періоду війни з Іраком та економічної блокади. 16 років на посаді!

У 1997 році призначається радником Верховного лідера ісламської революції з питань зовнішньої політики. Він — найстаріший і найбільш досвідчений дипломат Ірану.

Член Погоджувальної Ради ІРІ вважається людиною Алі Акбара Хашемі-Рафсанджані. До речі, на президентських виборах 2005 року Велаяті зняв свою кандидатуру на користь Хашемі-Рафсанджані, але обоє програли.

Вільно володіє англійською мовою.

Радикали стверджують, що досвід А. Велаяті буде доречним в тій ситуації, коли посилюватиметься міжнародний тиск т на Іран. По суті, Велаяті є політичною фігурою, яка озвучує позицію Лідера. Він має добрі позиції серед радикалів-класиків (партія «Хезб-е моталефе», «Спілка борців-духовників» і «Спілка теологів наукового Центру Кума».

Ім’я Велаяті асоціюється з вбивством 17 вересня 1992 році чотирьох іранських лідерів курдського руху в берлінському кафе Міконос. За проведення цієї акції проголосувало кілька високопосадовців, серед них президент Хашемі-Рафсанджані, міністр інформації (розвідки) Алі Фаллахіян і міністр закордонних справ Вела яті. Хоча він по це заперечує. Та не зважаючи на ці факти, іранські аналітики вважають його політиком, який спроможний подолати як внутрішні, так і зовнішні проблеми, що постають перед ІРІ. Вони впевнені, що, перемігши, Велаяті сформує коаліційний уряд, до якого увійдуть представники усіх груп та партій Ірану, окремі провідні діячі, і який виведе країну з нинішньої глибокої кризи. Велаяті має певний авторитет серед молодих радикальних рухів, які вважаються ініціаторами останніх змін в Ірані і які входять до складу «Ради взаємодії сил ісламської революції», а саме «Спілки послідовників ісламської революції». Має також вплив на деяких представників «Спілки захисту цінностей».

Сильний політик, з багатим досвідом політичної діяльності в Ірані і дуже високими шансами на перемогу. За словами іранського політичного аналітика, професора Садека Зібакалама, в переліку кандидатів Велаяті посідає перше місце.

Неодноразово консерватори намагалися вийти на діалог зі США саме за допомогою Велаяті. Проте, він обережний в офіційних висловах, не підтверджує і не заперечує можливість участі у виборах, кажучи пор їх передчасність. Однак вже простежується його активізація у формі публічних виступів, участі в різних конференціях.

Алі Акбар Велаяті знову відкрив свій інтернет-сайт, який був закритий після виборів 2005 року. Стало відомо, що Велаяті, Голям-Алі Хаддат Адел і М.Калібаф утворять коаліцію і один з них буде представляти консерваторів на виборах. Але Хаддат Адель це категорично заперечує.

 

Мохаммад Багер Калібаф

Мохаммад Багер Калібаф
iranmilitarynews. сom

Мохаммад-Багер Калібаф народився у 1340 році іранським літочисленням (відп. 1961/1962 р.) в Мешхеді на північному сході Ірану, 51 рік.

Коли у Ірані відбувалася ісламська революція, Калібафу виповнилося 17 років. Восени 1980 року Калібаф закінчив математичну школу і добровільно пішов на фронт. У віці 22 років він прийняв командування дивізією «Наср» (провінція Хорасан), що входила до складу Корпусу стражів ісламської революції (КСІР).

Після закінчення ірансько-іракської війни Калібаф певний час служив на військово-інженерній базі «Хатем аль-Анбіа».

Одночасно служачи в КСІР, Калібаф навчався у Тегеранському університеті. У 1994 році закінчив навчання на факультеті політології і у 2001 році в Педагогічному університеті Тегерану отримав ступінь доктора наук за фахом політологія.

Мер Тегерана Мохаммад Багер Калібаф: «Перетворимо сумно відому в'язницю «Евін» в парк відпочинку»

До червня 2000 року Калібаф очолював військово-повітряні сили Корпусу стражів ісламської революції, а згодом був призначений командувачем Силами охорони правопорядку (СОП, поліція) ІРІ. 2005 року указом Президента ІРІ Калібаф також призначається спеціальним представником і керівником Штабу ІРІ, завдання якого — боротьба з контрабандою товарів і валюти.

М. Калібаф був одним з 24 високопосадових командирів КСІР, які в липні 1999 р. написали листа Президенту М. Хатамі, вимагаючи вирішити проблему щодо демонстрацій студентів. Інакше КСІР висловив готовність взяти на себе відповідальність за подальший розвиток подій в рамках повноважень.

Під керівництвом Калібафа Сили охорони правопорядку зуміли підняти свій авторитет у населення країни. Командуючий поліцією ІРІ Калібаф відомий в Ірані тим, що перебудував і глибоко модернізував сили поліції, створив систему екстреного реагування («система 110», аналог «02»). Завдяки саме йому під час студентських виступів 2003 року ніхто не постраждав. Проте на нього покладають відповідальність за переслідування в Ірані журналістів і інтелігенції. Крім того, М. Калібаф зумів повністю нейтралізувати вплив різного роду політичних партій та фракцій на СОП.

Основну увагу у своїй передвиборчій кампанії М. Калібаф приділяє трьом питанням: економіка, міжнародні відношення та соціальні питання. На його думку, економіка Ірану у стані стагнації. А з урахуванням свого географічного положення Іран спроможний грати більш вагому роль і в регіоні, і у світі в цілому. Калібаф переконаний, що накопичені проблеми соціального характеру мають вирішуватися терміново.

Ставши мером Тегерану, Калібаф прибрав з міста сумновідому в’язницю Евін і на її місці розбив парк для відпочинку тегеранців. Він також створив website — http://www.ghalibaf.ir для спілкування з виборцями.

 

Манучехр Моттакі

Манучехр Моттакі
iranmilitarynews. сom

Манучехр Моттакі народився у 1953 році в м. Бандар Газ (провінція Голестан), 60 років. Вищу освіту отримав у Індії, де закінчив у 1976 році Бангалорський університет. Має ступінь бакалавра соціології. Ступінь спеціаліста у сфері міжнародних відношень отримав у 1991 році, а ступінь магістра з міжнародних відношень — у Тегеранському університеті в 1996 році.

Був членом Меджлісу першого скликання (1980–1984 рр.), потім понад 17 років працював на дипломатичній роботі:

  • 1984 р. — секретар політичного бюро Міністерства закордонних справ ІРІ;
  • 1985-1989 рр. — посол ІРІ у Туреччині;
  • 1989 р. — Директор департаменту МЗС ІРІ країн Західної Європи;
  • 1990-1991 рр. — заступник Міністра закордонних справ з міжнародних питань;
  • 1992-1993 рр. — заступник Міністра закордонних справ з правових, консульських та парламентських питань;
  • 1994-1999 рр. — посол ІРІ у Японії;
  • 1999-2000 рр. — радник Міністра закордонних справ;
  • 2001-2003 рр. — заступник Голови Організації культурних і ісламських зв’язків;
  • 2004 р. — Голова Комітету з питань зовнішньої політики і національної безпеки у складі Комісії Меджлісу ІРІ (сьомого скликання).

Підтримує тісні стосунки з Верховним лідером Ірану Хаменеї, дружні стосунки із спікером Парламенту Алі Ларіджані. Моттакі створив свій позитивний імідж, коли президент М. Ахмадінежад звільнив його з посади у грудні 2010 році за «неісламську позицію».

М.Моттакі також створив свій website — http://www.mottaki.ir

 

Доктор Голям-Алі Хаддад Адель

Голям-Алі Хаддад Адель
iranmilitarynews. сom

Доктор Голям-Алі Хаддад Адель народився в 1945 році, 68 років, представник політичного блоку радикалів «Абадегаран».

Депутат Меджлісу від Тегерану. Був членом Комітету з соціальних питань, членом Погоджувальної ради ІРІ; професор філософії та літератури Тегеранського університету, заступник міністра ісламської орієнтації, керівник семінару Кумського теологічного центру.

Він є прихильником консервативного крила Меджлісу, був депутатом Меджлісу 6-го скликання, членом Вищої ради культурної революції, член Вищої ради Організації культури і ісламських зв'язків.

Протягом 10 років працював у Міністерстві освіти, одночасно був членом Ради перської мови і філології, широко відомий як активний прихильник чистоти перської мови від іноземних слів.

Має родинні зв’язки з Лідером ісламської революції Ірану аятолою Алі Хаменеї (за офіційними даними, дочка Хаддада Аделя вийшла заміж за сина аятоли А.Хаменеї — Моджатба Хаменеї) і вважається одним з найближчих соратників і послідовників Хаменеї.

Надрукував 17 своїх підручників, 5 наукових праць по філософії, релігії і соціології, опублікував 190 статей з різних питань.

Був науковим радником по 6 томах Енциклопедії ісламського світу.

У 1989 році йому була присуджена премія «Книга року».

Вільно володіє арабською, французькою та англійською мовами.

 

Мохсен Резаї

Мохсен Резаі
iranmilitarynews. сom

Дивізійний генерал КСІР Мохсен Резаї, колишній Командувач КСІР, Секретар Погоджувальної Ради ІРІ.

Народився в 1952 році в Масджете-Солейман (провінція Хузестан), 61 рік. Після закінчення школи у 1974 році Резаї вступив до Тегеранського університету науки і промисловості. Має вищу освіту та вчений ступінь у сфері політичних наук. Ще за часів навчання став активно займатись політикою. Є одним з засновників «Організації муджахединів Ісламської революції». Керівник радикальної ісламської організації «Ансар аль-Хезболлах».

До 1979 року брав активну участь у діяльності партії «Меляль-е іслам». Неодноразово заарештовувався шахським режимом за політичну діяльність.

Брав участь у бойових діях у складі груп Організації визволення Палестини «Фатх», керував бойовою підготовкою іранських студентів в еміграції. З лютого 1979 року очолював відділ ісламської пропаганди Центрального штабу КСІР. З 1981 по 1997 рр. (протягом 16 років) був Командувачем КСІР.

По закінченні ірансько-іракської війни продовжив навчання і отримав ступінь доктора економічних наук в Тегеранському університеті.

Користувався особистою довірою Лідера ісламської революції ІРІ імама Рухолли Хомейні. За часів керівництва М. Резаї КСІР став могутньою боєздатною організацією. Проявив себе як вмілий та досвідчений організатор мас в період ірансько-іракської війни. Сильна політична фігура, має великий вплив. Єдиний громадянин Ірану, якого тричі нагороджено золотою медаллю «За завоювання».

За часів Головнокомандувача КСІР Мохсен Резаї заснував «Університет імама Хусейна», «Університет медичних наук Багіятулли», а також факультет командування КСІР. У 1988/89 роках, Резаї заснував військово-інженерну базу «Хатем аль-Анбіа».

Після звільнення з лав КСІР М. Резаї ввійшов до складу «Асамблеї за визначенням блага режиму» і очолив у ній комісію по макроекономіці.

Дотримується крайніх консервативних поглядів. Останніми роками його ім’я згадувалось кілька разів у зв’язку з придушенням виступів студентів бойовиками організації «Ансар аль-Хезболлах».

На даний час є Секретарем Погоджувальної ради ІРІ. Категорично заперечує свою підтримку військовими, і не тільки КСІР. Активно підтримує переговори з ЄС з питань врегулювання «іранської ядерної проблеми», однак при цьому вважає, що Тегеран «надмірно багато» поступається Євросоюзові.

Він виставляв свою кандидатуру на попередніх президентських виборах 2005 року, але ще до самих виборів зняв її на користь Хашемі-Рафсанджані, за що отримав прозвисько «Троянський кінь Хашемі-Рафсанджані». В президентських виборах 2009 року участі не брав. Підтримує дружні стосунки з колишнім президентом Ірану Хатамі.

Є певна вірогідність того, що західні країни його не приймуть у якості Президента Ірану, оскільки свого часу М.Резаї звинувачували у плануванні та проведенні агентами КСІР акції по знищенню Єврейського центру у Буенос Айресі в 1994 році. За офіційними даними, Резаї і досі значиться у «Червоному списку» Інтерполу.

3 січня 2013 року у Цюріху відбулась зустріч міністра закордонних справ Аргентини Гектора Тімермана з міністром закордонних справ Ірану Алі Акбаром Салехі під час якої сторони обговорили процедуру зняття звинувачень з М.Резаї у скоєнні злочину. За словами Г. Тімермана, переговори пройшли «дуже продуктивно».

М. Резаї має свій особистий website http://rezaee.ir і тісно співпрацює з інформаційним агентством tabnak.ir

 

Мустафа Пур-Мохаммаді

Мустафа Пур-Мохаммаді
iranmilitarynews. сom

Народився у 1959 році (54 роки) в м. Кум. Релігійну освіту отримав в медресе в Кумі, Мешхеді, Тегерані. Має вчений ступінь доктора теології.

Займав наступні посади:

  • 1979–1986 рр. — прокурор Революційного суду в провінції Хузестан, прокурор Революційних судів в містах Бандар-Аббас, Керманшахр, Мешхед;
  • 1986 р. — воєнний прокурор в західних провінціях Ірану;
  • 1986–1990 рр. — заступник міністра інформації і безпеки (розвідки) ІРІ;
  • 1990 р. — Керівник зовнішньої розвідки ІРІ;
  • з 1987 р. — член Ради «Союзу Зохра», член окружної ради мечеті «Саліман»;
  • з 1996 р. — член, а потім Голова Секретаріату опікунської ради Центрального архіву ІРІ.
  • з 2001 р. — радник, начальник групи з політичних і соціальних питань Адміністрації Верховного лідера ІРІ;
  • з 2002 р. викладає в університеті «Імам Садек»;
  • 2005–2009 рр. — міністр внутрішніх справ ІРІ.

Вважається сильним і впливовим політиком. Під час президентських перегонів 2009 року міг перемогти, але зняв свою кандидатуру і участі у виборах не брав.

На теперішній час є Головою Національної інспекційної організації.

М. Пур-Мохаммаді звинувачується іранськими реформістами у зв’язках з корумпованими колами Ірану.

В грудні 2012 року він оголосив про свої наміри брати участь у президентських виборах 2013 року і виставив свою кандидатуру. Зокрема, він заявив, що добре знає сильні і слабкі сторони нинішньої системи в Ірані і може запропонувати «конструктивні рішення».

 

Сайєд Джалілі

Сайєд Джалілі
iranmilitarynews. сom

Сайєд Джалілі народився 6 вересня 1965 року (48 років) в місті Машхад.

Отримав вищу освіту в університеті «Імам Садек», доктор політичних наук та теології. Після закінчення університету до 1989 року займався викладацькою діяльністю.

До 2005 року обіймав посаду заступника міністра закордонних справ Ірану з питань Європи та Америки.

З 2005 року — радник президента Ірану.

З 20 жовтня 2007 року Секретар Вищої ради національної безпеки ІРІ. Вважається головною фігурою на переговорах щодо ядерної проблематики Ірану.

Ветеран КСІР, під час ірансько-іракської війни 1980­–1988 рр. дістав важке поранення, втратив ступню правої ноги.

Вільно володіє англійською та арабською мовами.

Таким чином, з оприлюднення списку кандидатів від консерваторів у президенти на президентські вибори в Ірані у 2013 році розпочалась передвиборча кампанія.

Зараз ще передчасно робити навіть попередні прогнози щодо кандидатури вірогідного президента.

 

«Борисфен Інтел» і надалі інформуватиме про хід підготовки до виборів президента Ірану. Наступний матеріал подаватиметься після офіційної реєстрації кандидатів у травні поточного року.

счетчик посещений