3 листопада 2014

Тотальна газова капітуляція у Брюсселі.

Богдан Соколовський

Можна багато що казати про завершення нещодавніх переговорів про газ у Брюсселі у форматі Україна, Росія, ЄС. Але якщо коротко: Україна програла все, що могла і не могла. Повна капітуляція перед РФ в присутності свідка з ЄС.

Зокрема:

  1. Ми визнали незрозумілий борг понад 5 млрд доларів. Раніше називалися інші цифри. Погодилися платити до кінця року понад 3 млрд доларів. Тепер всі, хто причетний до вчорашньої капітуляції, претендують зарахувати себе до спонсорів російських воєнних операцій на сході України, зокрема, вбивства українських громадян.
  2. РФ дочекалась української згоди на те, щоб питання газу було «вирване» з контексту всіх торгівельно-економічних українсько-російських відносин. Включно крадіжку в 1992-му році Москвою через Сбербанк СССР всіх українських заощаджень (а це понад 130 млрд доларів!).
  3. Ми не маємо жодних пояснень чому ціна для України вища за ринкову ціну на російський газ для споживачів у Європі за довгостроковими контрактами.
  4. Головне, що, підписавши цей газовий пакет, Україна погодилась (а ЄС не заперечує) далі жити, не скорочуючи споживання газу. Тобто, всі погодились законсервувати радянську систему на території України.