24 грудня 2012

Румунія: від «задвірок» Європи у Радянському блоці до надійного партнерства в Європейському Союзі та НАТО

Не зважаючи на всі свої нинішні проблеми, Румунія яскраво демонструє, як можна досягти позитиву, зв’язавши свою долю з Європейським Союзом та НАТО. Згадаймо, ще наприкінці 90-х років минулого століття Румунія перебувала на європейських задвірках, відстаючи від європейської цивілізації як мінімум на століття. А сьогодні бачимо, як буквально за якихось два — три роки по-справжньому європейської та євроатлантичної інтеграції життя румунського народу радикально змінюється.

Румунія стала повноправним членом ЄС у 2007 році. Базові засади румунської державності активно трансформуються, найбільш складні проблеми країни усуваються досить професійно, радикально, як і передбачалося, оновлюється румунська економіка, де активно впроваджуються європейські моделі господарювання. Сповідуючи демократичні принципи у суспільному житті, румуни невпинно викорінюють корупцію в органах державної влади.

Відчутні досягнення в цих важливих питаннях (хоча проблем ще вистачає) дали змогу Румунії розвивати економіку та залучити іноземні інвестиції. При цьому, як з’ясувалося, найбільш позитивне значення мала модернізація її економічного сектора, який фактично став локомотивом економічного зростання країни.

Водночас Румунія стала одним з найбільш послідовних членів ЄС, який активно просуває інтереси Європейського Союзу у напрямі Чорного моря, відстоює їх у Дунайському та Балканському регіонах.

Роль Румунії в геополітичних змінах Центральної Європи

Бухарест бере активну участь у реалізації основних програм ЄС, в т.ч. Спільної зовнішньої та безпекової політики Європейського Союзу, «Східного партнерства» та політики розширення ЄС. Зокрема, як і Угорщина, Румунія є одним із основних провідників ідей європейської інтеграції балканських країн, що має на меті створити сприятливе безпечне середовище в регіоні. Ще у жовтні 2008 року саме в Румунії була презентована «Ініціатива Європейського Союзу з питань імміграції та розвиту в Чорноморському регіоні», яка має упорядкувати ринки праці та трудову міграцію в причорноморських країнах.

В процесі своєї підготовки до вступу в ЄС Румунія запропонувала низку власних ініціатив щодо розвитку співробітництва в Чорноморському регіоні. Це стосувалося створення у 2006 році організації Чорноморського форуму, за допомогою якого можна вести діалог і зміцнювати партнерство у єврорегіоні. Чорноморський навчально-тренувальний центр в румунському м. Галац був перетворений в ефективну регіональну структуру по боротьбі з міжнародним тероризмом, торгівлею людьми, обігом наркотиків та зброї.

  Дунайський регіон

Румунія також активно намагається зміцнити свої позиції у енергетично важливому Дунайському регіоні, який відіграє ключову роль у розвитку румунської економіки. Так, вона стала одним із ініціаторів та провідних учасників «Дунайської стратегії ЄС». Ця стратегія конкретизує співпрацю європейських країн у найрізноманітніших сферах та галузях, реалізує спільні економічні програми, а також опікується захистом екології ріки Дунай.

Важливим напрямом діяльності в Європейському союзі Румунія вважає реалізацію спільної політики безпеки ЄС. Наприклад, румунські військові підрозділи входять до складу грецько-румунсько-болгарської та італійсько-румунсько-турецької батальйонних тактичних груп.

Країни Шенгенської зони  

Щоправда, Румунія має низку проблем, що уповільнюють її європейську інтеграцію, зокрема, це стосується перспективи її приєднання до Шенгенської зони. Об’єктивний аналіз демонструє, що прояви корупції мають ще непоодинокий характер, а судова система потребує чимало часу для того, щоб вона запрацювала ефективно. Правоохоронні органи країни також далекі від ідеалу, адже на практиці їм бракує таких якісних показників, якими володіють їхні європейські колеги. Основні політичні сили та рухи Румунії — в процесах перманентного протистояння, хоча їм не бракує тих ідей, навколо вони безумовно згуртуються. Однак, всі ці проблеми можна вважати «проблемами росту» і вони принципово не впливають на загальний курс європейської інтеграції країни.

Важливе значення для Румунії мав її вступ до НАТО в 2004 році. Географічне розташування країни на південному фланзі Північноатлантичного союзу в Чорноморському регіоні відводить їй особливу роль в Альянсі. Адже завдяки саме цьому Румунія є основним партнером США та НАТО в просуванні їх військової інфраструктури на Схід. Зокрема, в 2007–2008 роках на базі румунської військової інфраструктури (авіабази Міхаіл-Когелничану та порту Констанца) розгортається Об’єднана оперативно-тактична група «Схід» армії США. Її призначення — транспортно-логістичне забезпечення американських військ в Іраку та Афганістані. До того ж, у випадку збройної агресії проти Румунії, на основі цієї бази в оперативному порядку розгортатиметься повноцінна бригада армії США чисельністю до 1,5 тис. військовослужбовців.

Крім того, США допомогли якісно модернізувати систему протиповітряної оборони Румунії та систему виявлення надводних (морських) об’єктів. Під час цього процесу були замінені застарілі радянські радіотехнічні системи на більш ефективніші американські радіолокаційні станції AN/FPS-117.

  Lockheed C-130 Hercules —
  Основний військово-транспортний літак США і країн НАТО

Допомога з боку США та НАТО допомогла Румунії створити також і власний парк військово-транспортної авіації середнього та дальнього радіусу дії, що стало принципово новим надбанням румунських збройних сил за весь час їх існування. Так, ще у середині 1990-х років на озброєння ЗС Румунії почали надходити американські військово-транспортні літаки С-130, що значно покращило можливості румунських військових щодо їх участі в операціях НАТО на віддалених ТВД (в т.ч. в Іраку та Афганістані).

Багатофункціональний легкий винищувач  
General Dynamics F-16 Fighting Falcon  

В плані посилення військового та військово-морського потенціалів країни позитивне значення для Румунії мало також і отримання декількох бойових кораблів класу корвет (за радянською класифікацією — сторожовий протичовновий корабель та рейдовий тральщик) від Великобританії та ФРН. Крім того, в процесі реалізації програма, за якою Румунія отримає від США американські винищувачі F-16. Ними планується замінити застарілі радянські літаки МІГ-21, які ще використовує румунська військова авіація.

  Концепція американської системи ПРО в Європі

Для Румунії дуже важливі плани США щодо розміщення об’єктів ПРО США/НАТО (мобільних протиракетних комплексів SM-3) на румунській території, що сприяє як підвищенню ролі румунської держави в Альянсі, так зміцненню її національної безпеки. І те, що процес її посилення триватиме і надалі, ні в кого сумніву не викликає.

 Адже кращої гарантії повернення Румунії до європейського та західного світів немає. Народ цієї країни давно прагне покинути «задворки» Європи, на які він потрапив після другої світової війни. Достатньо згадати всю повоєнну історію Румунії, щоб зрозуміти її прагнення відчути себе повноправним членом світової цивілізації. Такий шанс Румунії надають Європейський та Північноатлантичний союзи. Цим шансом вона намагається скористатися сповна.