14 червня 2013

Сирія — новий розклад сил

Якщо взяти за відправну точку 13 червня 2013 року, то попередні 20 днів були багатими на події, що свідчать про певну зміну ситуації, як безпосередньо в Сирійській Арабській Республіці, так і навколо неї. Що ж сталося за цей період?

29 травня в Тегерані проходила міжнародна конференція «Друзі Сирії»
29 травня в Тегерані проходила міжнародна конференція «Друзі Сирії»

По-перше, 29 травня в Тегерані під девізом «Політичне врегулювання і регіональна безпека» пройшла з ініціативи Ірану міжнародна конференція «Друзі Сирії». Погодьтеся, термін «Друзі Сирії» сприймається негативно усіма, хто не згоден зі спрямованою проти режиму Башара Асада політикою США і їх союзників. Нагадаємо, що міжнародні конференції «Друзів Сирії» вже організовувалися в різних країнах, в останнє це було у сусідній з Сирією Туреччині. Збиралися на цих форумах представники не зовсім дружніх до цієї арабської країни держав. Це вони, «Друзі Сирії», домовлялися про спільні дії опозиції з іноземними найманцями, погоджували плани постачань озброєння, та обговорювали способи їх дипломатичного прикриття.

29 травня іранській стороні все ж вдалося зібрати представників 40 арабських, африканських і латиноамериканських держав, а також Росії і Китаю, які є прихильниками мирного врегулювання сирійської кризи та політичного вирішення конфлікту на її території і супротивниками втручання у внутрішні справи Дамаску. Заради справедливості необхідно зазначити, що це вже третя зустріч з проблем Сирії, яка пройшла в столиці Ірану.

Міністр закордонних справ ІРІ Алі Акбар Салехі заявив, що дана зустріч є одним із важливих кроків врегулювання кризи в Сирійській Арабській Республіці
Міністр закордонних справ ІРІ Алі Акбар Салехі заявив, що дана зустріч є одним із важливих кроків  врегулювання кризи в Сирійській Арабській Республіці

Міністр закордонних справ Ірану Алі Акбар Салехі в своєму виступі на відкритті конференції заявив, що ця зустріч є одним із важливих кроків щодо врегулювання кризи в Сирійській Арабській Республіці. Він зазначив також, що раніше ініціативи Ірану з вирішення сирійської кризи не вдавалося реалізувати через зовнішнє втручання.

За повідомленнями іранських інформаційних агенцій Fars News, IRNA, Mehr, глава іранського МЗС запропонував створити контактну групу, яка буде виходити на зв'язок з усіма зацікавленими сторонами з метою пошуку політичного вирішення кризи. Він підтвердив давно назрілу необхідність зупинити потік зброї силам опозиції в Сирії, всупереч намірам США продовжувати їх озброювати. Глава іранського МЗС заявив також, що ті країни, які не втомлюються стверджувати про свою відданість цінностям демократії, повинні дати сирійському народові шанс для самостійного визначення своєї долі.

На тегеранському засіданні було зачитано послання Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, спеціального посланця ООН із сирійського питання Лахдара Брахімі і Генерального секретаря Організації ісламського співробітництва Екмеледдіна Іхсаноглу.

Позиція Тегерану щодо кризи в Сирії залишається принциповою і незмінною. Саме тому Іран наполягає на вирішенні кризи шляхом переговорів між ворогуючими сторонами конфлікту, запропонувавши план врегулювання сирійської кризи, який складається з 6 етапів. Згідно з цим планом, спочатку, після набуття чинності домовленостей про припинення вогню, слід відмовитися від постачань зброї з тим, щоб створити підґрунтя для початку національних переговорів всередині Сирії. Подібні переговори мають привести до процесу формування перехідного уряду, який зможе підготувати підґрунтя для проведення вільних і загальних виборів.

Демонструючи намагання покласти край кровопролиттю в Сирії і домогтися мирного врегулювання сирійської кризи, Іран знову відкрив дві кредитні лінії на загальну суму в 4 млрд. доларів для фінансування імпорту товарів широкого споживання і придбання нафти і нафтопродуктів.

Ісламська Республіка Іран також підтримала план створення чотиристороннього комітету за участю Ірану, Єгипту, Туреччини та Саудівської Аравії, який запропонував президент Єгипту Мухаммед Мурсі. Тегеран брав участь в усіх засіданнях цього комітету, як на рівні експертів, так і на рівні міністрів закордонних справ і глав держав.

Напередодні зустрічі у Тегерані, 27 травня, Євросоюз не став продовжувати ембарго на постачання зброї для сирійської опозиції, дія якого завершилася 31 травня. За скасування ембарго виступали Великобританія, Франція та Італія, у той же час як Австрія, Чехія, Фінляндія, Швеція і Голландія — були проти. З дипломатичних джерел стало відомо про гостре зіткненні на нараді британського міністра закордонних справ Вільяма Хейга та Австрії Міхаеля Шпінделеггера. Австрійський міністр закордонних справ в перерві конференції відкрито заявив, що Великобританія і Франція руйнують основу для можливого компромісу. Австрійський варіант передбачав продовження ембарго на постачання зброї до Сирії на один рік з можливістю перегляду рішення у серпні 2013 року у тому разі, якщо на це буде отримано згоду всіх держав-членів ЄС і якщо ситуація в Сирії зміниться.

Емблема Європейської служби зовнішньополітичної діяльності (ЄСЗД)
Емблема Європейської служби зовнішньополітичної діяльності (ЄСЗД)

Супротивникам скасування ембарго не вдалося домогтися перенесення рішення на серпень. Німеччина заявила, що її головне завданням на конференції міністрів закордонних справ — щоб ЄС виступив єдиним фронтом. Але саме її ухильницька позиція все таки посприяла прийняттю рішення про скасування ембарго. Разом з німецьким міністром на нараді обережну позицію з питання скасування ембарго зайняли міністри закордонних справ Бельгії та Данії. Подібна ж позиція була і у верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон. Зокрема, вона заявила: «Існує сильний дух у спробах знайти європейське рішення... Кожна країна намагається знайти кращий спосіб підтримки сирійського народу». Європейська служба зовнішньополітичної діяльності (EEAS) про всяк випадок розробила документ, що містить можливі три варіанти дій європейців: зняття ембарго, збереження ембарго і компромісний варіант.

Таким чином, якщо в таборі прихильників скасування ембарго відзначені Великобританія, Франція та Італія — ключові європейські учасники військової інтервенції в Лівії, то кістяк супротивників ембарго на конференції склали колишні європейські нейтральні Австрія, Швеція і Фінляндія. Позиція Австрії обумовлена і цілком конкретним мотивом — побоюванням поставити під удар австрійських миротворців (377 військовослужбовців) місії ООН, що розташовані на кордоні Сирії та Ізраїлю. Вона не хоче безпосередньо брати участі в сирійському конфлікті і вирішила вивести своїх військовослужбовців зі складу Сил ООН.

Эмблема Свободной сирийской армии
Емблема Вільної сирійської армії

Великобританії і Франції, мабуть, кортить повернутися на Близький Схід на свої, у минулому підмандатні території. Британські дипломати повідомляють, що Лондон має намір постачати зброю «поміркованим силам», які б стали захистом цивільного населення. Франція вже створила логістику і контрольні механізми з постачання зброї для Вільної сирійської армії. Поки що по ній офіційно йдуть тільки гуманітарні вантажі та медикаменти.

США підтримували скасування ембарго ЄС на постачання зброї в рамках колективних зусиль міжнародного співтовариства, демонструючи свою повну підтримку сирійської опозиції і продовжуючи тиск на режим Дамаску.

С современным оружием в руках оппозиция станет экспортировать джихад в Ливан и Иорданию
Із сучасною зброєю в руках опозиція почне експортувати джихад в Ліван та Йорданію

За скасування ембарго ЄС, окрім США, виступала і Туреччина. Якщо «Женева-2» не вдасться, то опозиція в особі Вільної сирійської армії отримає все, що потрібно, сучасну зброю включно. Проте західні експерти у ситуації, що склалася, відзначили і притаманну Ізраїлю розбіжність зі США щодо європейського ембарго. Ізраїль проти того, щоб сучасна зброя надходила до Сирії, очевидно, остерігаючись, що вона в майбутньому буде використана проти нього. І остерігається не безпідставно. Після того, як зброя перетне кордон, вже ніхто не зможе її контролювати. Якщо переможе опозиція в її ісламістському вигляді, то, поваливши режим Асада, вона не буде вдячна Заходу, як це вже траплялося. З сучасним озброєнням в руках вона експортуватиме джихад в Ліван і Йорданію.

В той же час були продовжені на 12 місяців всі економічні, торгові та візові санкції проти правлячого режиму в Сирії. За заявою від 2 червня верховного представника ЄС з питань зовнішньої та оборонної політики К. Ештон, «всі держави-члени домовилися, що вони не будуть здійснювати ніякого експорту на даному етапі, а, перш за все, оцінять хід політичного процесу».

Планується, що до 1 серпня ЄС знову розгляне ситуацію з ембарго, враховуючи просування «вперед американсько-російської ініціативи про проведення мирної конференції». Це означає, що зазначений часовий період може бути використаний не тільки для її підготовки і проведення, але і для підготовчих заходів майбутнього постачання зброї сирійській опозиції. Кожна держава-член ЄС має скласти свої власні правила постачання зброї до Сирії, оскільки тут учасники не змогли домовитися про єдиний підхід. Так, деякі країни ЄС, зокрема Німеччина, заявили, що не будуть постачати зброю до Сирії, а Росія категорично засудила рішення ЄС, назвавши його нелегітимним.

Таким чином, ЄС продемонстрував відхід від задекларованої ним раніше політики прямого невтручання у сирійський конфлікт. При цьому окремі європейські аналітики нарешті визнали, що режим у Дамаску  міцніший, ніж вважалося раніше, а Б. Асад користується достатньою внутрішньою підтримкою свого народу.

Емблема Національної коаліції сирійських революційних і опозиційних сил
Емблема Національної коаліції сирійських революційних і опозиційних сил

Наступного після початку роботи конференції у Тегерані дня, 30 травня, в Стамбулі закінчила свою роботу конференція Національної коаліції опозиційних і революційних сил (НКОРС) Сирії. Учасники конференції вкотре продемонстрували, часом як такі, що не мають розв'язку, суперечності в лавах сирійської опозиції і зростаючий вплив на опозиціонерів з боку їх зарубіжних спонсорів, насамперед, Саудівської Аравії та Катару. Як результат, учасники конференції так і не змогли обрати нового лідера НКОРС — його вибори перенесено на червень поточного року.

Низка опозиційних угруповань, які воюють на території Сирії, звинуватили НКОРС в тому, що вона так і не зуміла стати «повноцінним представництвом сирійського народу, який виступає проти режиму Асада».

Що ж до участі представників опозиції в мирній конференції «Женева-2», то в Стамбулі було оголошено, що НКОРС братиме участь у ній тільки за умови встановлення термінів прийняття міжнародної угоди, яка призведе до відставки Асада. Причому, коаліція не буде брати участі у конференції, «допоки бойовики з Ірану і «Хізбалли» продовжують втручатися у Сирію». НКОРС також висловила стурбованість, що в ході конференції «Женева-2» може висуватися умова щодо продовження перебування Б. Асада при владі до 2014 року. Керівник Сирійської вільної армії (СВА) генерал С. Ідріс також заявив, що опозиція не збирається брати участі в запланованій міжнародній конференції, допоки СВА не отримає нової партії зброї і боєприпасів.

Тим не менш, держсекретар США Дж. Керрі висловив упевненість в участі сирійської опозиції в женевській зустрічі. При цьому США і надалі виходять з того, що у Асада «немає майбутнього в Сирії», а в Женеві вони хочуть обговорювати «повну передачу виконавчої влади» в Дамаску, і просять Росію допомогти в тому, щоб представники сирійської влади мали уповноваження обговорювати дане питання.

Москва вважає, що НКОРС робить все, щоб не допустити політичного врегулювання і домогтися військової інтервенції. 1 червня Росія заблокувала в Раді безпеки ООН ухвалення заяви, що засуджує дії урядової армії в ель-Кусейрі і участь «Хізбалли» в сирійській кризі.

Два найнебезпечніших терористичних угрупувань у світі, сунітське Джабхат ан-Нусра і шиїтське Хізбалла, вступили у відкриту війну на території Сирії
Два найнебезпечніші терористичні угрупування у світі, сунітське Джабхат ан-Нусра і шиїтське Хізбалла, вступили у відкриту війну на території Сирії
http://postskriptum.me/

На день пізніше, 31 травня, Рада безпеки ООН включила угруповання «Джабхат ан-нусра», яке воює в Сирії проти режиму Б. Асада, у список терористичних організацій через її зв'язки з міжнародною терористичною мережею «Аль-Каїда».

Протягом останніх двох тижнів у різних районах Сирії не припинялися бої між урядовими військами і збройними загонами опозиції. На минулому тижні найбільш запеклі бої велися в центральній провінції Хомс, головним чином в районі міста ель-Кусейр, в північній провінції Алеппо і у прилеглих до Дамаску районах. Скоординованими зусиллями урядових військ, 5 червня місто було звільнено від загонів опозиції.

Провинция Хомс, Эль-Кусейр
Провінція Хомс, Ель-Кусейр

Розташований на заході Сирії ель-Кусейр має стратегічне значення, так як його звільнення дало змогу сирійській армії створити коридор і відновити контроль над усіма комунікаціями між центральною провінцією Хомс і прибережними алавітскими районами Сирії. Під час боїв за місто загинуло кілька сотень бойовиків «Джабхат ан-нусра», велика кількість потрапила в полон, осередки опору в місті придушені. Сапери розміновують дороги і будинки, щоб дати можливість мирним жителям повернутися в ель-Кусейр.

Після звільнення ель-Кусейра сирійська армія розпочала наступ на інше велике місто, яке все ще в руках опозиції, економічну столицю Сирії — Алеппо. Операція має кодову назву «Північна буря».

Сирійська армія почала операцію «Північна буря» по звільненню Алеппо

Бійці Вільної сирійської армії
Бійці Вільної сирійської армії
http://photo-day.ru/

 

Урядові війська вже звільнили території в Хайяне, Анадане і Харейтане. В Алеппо сили опозиції вибиті з кварталів Шейх-Масуд, Бустан-ель-Баша, Бустан-ель-Каср і Амирія. Осередки опору залишаються в Атарибе і Кфар-Хамра, де тривають запеклі бої.

І ось тут доречно буде згадати ще про кількох гравців — Катар та Саудівську Аравію. Вони у сирійський проект вклали величезні кошти, набираючи і відправляючи тисячі найманців боротися з режимом Б. Асада. Від дивідендів, треба думати, вони відмовлятися не мають наміру. Тому будь-яке посилення позицій Ірану на міжнародній арені і, як наслідок, Башара Асада всередині Сирії, сприймається цими державами як черговий удар по їхньому самолюбству і амбіціям. Можна з великою впевненістю припустити, що монархії Перської затоки і надалі будуть активно підтримувати боротьбу опозиції проти уряду Асада.

Президент САР Б. Асад вважає, що урядовим військам вдалося змінити ситуацію в країні на свою користь. Але при цьому він переконаний, що передчасно порушувати тему про висунення його кандидатури на президентських виборах 2014 р. — «це питання цілком пов'язане з рішенням сирійського народу». Президент повідомив також, що міністр закордонних справ Сирії братиме участь у конференції «Женева-2» з сирійського врегулювання, але в Дамаску не очікують від неї важливих і доленосних рішень.

Як повідомила іранська інформаційна агенція Fars News, Іран також отримав поки усне запрошення брати участь у міжнародній конференції по Сирії. Ідею провести міжнародну конференцію «Женева-2» висунули під час зустрічі в Москві 7 травня глава МЗС РФ Сергій Лавров і держсекретар США Джон Керрі. Ідея дістала підтримку і 5 червня в Женеві спільний спеціальний представник ООН і ЛАД по Сирії Лахдар Брахімі, після тристоронньої зустрічі представників Росії, США і ООН з підготовки зазначеної конференції, повідомив, що конференція може відбутися вже в липні поточного року. Брахімі також повідомив, що очолить другу підготовчу зустріч, заплановану на 25 червня поточного року.

Таким чином, активні дії сирійської армії в центральних і західних провінціях країни призвели до того, що опозиція практично втратила контроль над цими районами і зазнає поразки в Алеппо.

 

Враховуючи все вищевикладене, позицію Ірану, Росії і широку підтримку мирного процесу в Сирії світовим співтовариством, можна сподіватися, що підсумки Женевської конференції-2 можуть серйозно відрізнятися від підсумків попередніх зустрічей.