2 січня 2019

Припинення воєнного стану в Україні

26 грудня о 14 годині припинив свою дію 30-денний воєнний стан, який розчарував як критиків, так і прихильників його запровадження.

Підсумки від Президента: «У поєднанні з воєнним станом, підтримка і конкретні дії наших міжнародних партнерів, їх тиск на Кремль… зупинили найгірший сценарій, який в тому числі планувала Російська Федерація. Наші військові, наші дипломати, наші партнери всі разом не дозволили Путіну перетнути нову червону лінію».

З цим важко сперечатись, дійсно, є активна міжнародна підтримка, а потужні сили агресора концентруються навколо України.

Офіційні підсумки від очільника Генерального штабу ще більш оптимістичні: «Сьогодні на засіданні РНБО України доповів Президенту України — Верховному Головнокомандувачу Збройних Сил України попередні висновки з правового режиму воєнного стану:

Перше — Генеральний штаб спроможний розгорнути міжвидові угрупування військ у разі загрози прямого вторгнення з боку Росії.

Друге — ЗС України готові в короткий термін суттєво наростити чисельний склад бойових підрозділів за рахунок професійного та мотивованого оперативного резерву. Більше 30 тисяч резервістів поновили свої навички в ході навчальних зборів.

Третє — проведено комплексні навчання бригад територіальної оборони і налагоджено практичну взаємодію з органами державної влади та іншими складовими Сил оборони країни.

Генеральний штаб в умовах загрози відкритої агресії провів масштабні організаційні та навчальні заходи з оборони країни.

Детальний аналіз проведених дій усіх складових сектору оборони держави в умовах воєнного стану дозволить усунути виявлені проблеми і посилить бойові спроможності наших Збройних Сил».

В цьому випадку оптимізм видається дещо перебільшеним, але дійсно, Збройні Сили України мали отримати і отримали досвід, який треба аналізувати і за допомогою якого треба робити висновки.

А от на рівні територіальної оборони бравурність звітування дещо насторожує.

«На теперішній час в Україні створено потужну систему територіальної оборони, сила якої полягає в поєднанні військової та цивільної складових у захисті Батьківщини. Саме створення бригад територіальної оборони, залучення та підготовка мотивованих і патріотично налаштованих громадян дасть можливість сформувати простір безпеки в Україні, гарантувати мирне життя та сприятиме суттєвому підвищенню обороноздатності нашої держави», — наголосив полковник Андрій Бевзюк (начальник відділу взаємодії управління територіальної оборони Командування Сухопутних військ ЗС України).

Воєнний стан проявив загрозливу для країни тенденцію — чим нижче в управлінській ланці в сфері безпеки і чим ближче «до землі», тим більше в діях виконавців щирого бажання досягти результату наявними силами і засобами, перебільшень в оцінці досягнень та некомпетентності. Така слабкість управлінської безпекової вертикалі — серйозна загроза для безпеки країни, особливо в умовах війни.