16 листопада 2013

Україна і держави Перської затоки: співпраця в енергетичній сфері. Частина 2

Незалежний аналітичний центр геополітичних досліджень "Борисфен Інтел" надає можливість аналітикам висловити свою точку зору стосовно конкретної політичної, економічної, безпекової, інформаційної ситуації в Україні та в світі в цілому, на основі особистих геополітичних досліджень та аналізу.

 

Зауважимо, що точка зору авторів
може не співпадати з редакційною

Олексій Волович

Україна і держави Перської затоки: співпраця в енергетичній сфері. Частина 1

Україна і держави Перської затоки: співпраця в енергетичній сфері. Частина 2

 

Україна — Катар

У 2012 р. за доведеними запасами нафти (25,57 млрд. брл.) Катар посідав 14-те місце у світі. Видобуток нафти у 2011 р. становив 1,631 млн. брл./день (19-те місце у світі), а експорт у 2009 р. становив — 704,3 млн. брл./день (18-те місце у світі). Внутрішнє споживання нафтопродуктів у 2011 р. склало 169,9 брл./день (64-те місце). У 2012 році за доведеними запасами природного газу (25,2 трлн. куб. м) Катар посідав третє місце у світі після Росії та  Ірану, і у 2010 р. — п’яте  місце у світі за обсягом видобутку газу (116,7 млрд. куб. м). У 2010 р. обсяг експорту катарського газу становив 94,9 млрд. куб. м — друге місце після Росії. Внутрішнє споживання газу у 2010 році  у Катарі за обсягами було досить значне (21,8 млрд. куб. м) як для країни, територія якої  більш ніж у 50 разів менша за територію України.

Видобуток природного газу в Катарі розвивається надзвичайно швидкими темпами. У 2009 році Катар видобув 89 млрд. куб. мгазу — втричі більше, ніж у 2000 році. Видобуток газу у 2010 р. склав близько 116,7 млрд. куб. м, експорт — 94,8 млрд. куб. м. У 2010 році Катар поставив 55,7 млн. тонн СПГ 23 країнам, у 2011 році — 77 млн. тонн, а в 2012 році — 120 млн. тонн. Сумарна потужність катарських заводів зі скраплення газу становить 94 млрд. куб. м газунарік. Катар має 14 експортних терміналів, шість з яких — «мега-термінали» потужністю 7,8 млн. т скрапленого газу на рік кожен. Флот перевізників метану налічує 54 суден — близько 20 % загального флоту газовозів у світі.

У зв'язку зі збільшенням внутрішнього попиту на природний газ в 2011 р. Катар має намір імпортувати його з Ірану, оскільки до 2014 р. діє мораторій на розширення видобутку газу на катарському родовищі «Північний Парс» і, відповідно, катарці не зможуть збільшити виробництво природного газу для повного задоволення потреб внутрішнього ринку, враховуючи, що, уклавши довгострокові договори на постачання зрідженого природного газу із багатьма європейськими і азійськими країнами, Доха не може порушити контрактні зобов'язання і зменшити обсяги експорту СПГ.

В порівнянні з Іраком та Іраном, з якими Україна масштабно економічно співпрацювала ще за радянських часів, українсько-катарська співпраця у галузі енергетики лише започатковується. Але вона вже досить перспективна. Досі торгівельно-економічна співпраця України з Катаром перебуває на низькому рівні — 23 226 600 дол. у 2012 р., а це майже удвічі менше, якщо порівнювати з 40 360 800 дол. 2011 року.

Активізували співпрацю між Україною та Катаром візити в Доху у 2012 році Прем’єр-міністра України М. Азарова і Президента України В. Януковича. Ці візити відбулися після відвідування України у жовтні 2011 року еміром Катару шейхом Хамадом бін Халіфом Аль Тані. Під час візиту до Катару Прем’єр-міністра України М. Азарова були проведені переговори з катарськими | компаніями RasGas та QatarGas про постачання скрапленого газу до України. Зустрівшись 9 травня, Прем'єр-міністр України та емір Катару домовились підписати договір про стратегічну співпрацю на 20 років. Знаменно, що саме катарська сторона запропонувала надати українсько-катарським відносинам стратегічного характеру, які передбачається будувати за формулою «газ в обмін на зерно».

8 серпня 2012 року Міненерговугілля України і Міністерство енергетики і промисловості Катару підписали у Досі «Меморандум про взаєморозуміння у галузі енергетики між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України і Міністерством енергетики та промисловості держави Катар», за яким передбачається створити Спільний комітет на рівні експертів, а також визначаються основні напрямки співпраці у галузі вуглеводнів, зокрема, отримання з Катару скрапленого природного газу. Окремим пунктом ставиться завдання провести розвідку й технологічну розробку газових гідратів, що може стати надзвичайно важливим і перспективним проектом. Катар є першою країною, з якою Україна має документально оформлену домовленість про співпрацю у галузі освоєння газогідратів.

27–28 листопада 2012 р. в Досі з дводенним візитом перебував президент України В. Янукович, який провів переговори з еміром Катару шейхом Хамадом бін Халіфом Аль Тані щодо постачання в Україну катарського скрапленого природного газу. Керівництво Катару в черговий раз підтвердило свою готовність до такої співпраці. Виступаючи в Досі на презентації українських «Національних проектів», В. Янукович запропонував катарським бізнесменам інвестувати кошти в український СПГ-термінал в районі порту «Південний» неподалік Одеси і в розробку альтернативних джерел енергії.

Згідно з досягнутими домовленостями, на початку 2013 року розпочало свою роботу посольство Україні в Катарі. Очолив дипмісію провідний український дипломат-арабіст Є. О. Микитенко, який до цього керував посольствами України в кількох арабських країнах, зокрема, в сусідніх з Катаром ОАЕ і КСА. Водночас у 2013 році планується відкриття посольства Катару в Україні.

7 лютого 2013 р. міністр енергетики та вугільної промисловості України Е. Ставицький зустрівся з главою інвестиційного фонду «Qatar Intermediate Industries Holding Co. Ltd» Ахмедом ас-Сайєдом і вів розмову про можливість участі фонду в реалізації проекту будівництва СПГ-терміналу в «Південному».

Слід зазначити, що оприлюднена для України ціна за катарський скраплений газ по 140 дол. за 1 тис. куб. м багатьма українськими експертами сприймається досить скептично, оскільки до цього часу таких прецедентів у співпраці Катару з іншими державами ще не було. Наприклад, вартість катарського газу для польського СПГ-терміналу у Свиноуйсьце, зведення якого має бути завершене у 2014 р., ще у 2009 р. була узгоджена на рівні 340–380 дол. за 1 тис. куб. м.

 

Україна — Об’єднані Арабські Емірати.

Станом на 2012 р. доведені запаси нафти в ОАЕ становили 97,8 млрд. брл. (8-ме місце у світі). У 2011 р. добовий видобуток нафти становив 3,087 млн. брл. (9-те місце), експорт — 2,036 млн. брл. на добу (7-ме місце). Обсяг внутрішнього споживання нафтопродуктів у 2011 році становив 572,1 брл. на добу. Доведені запаси природного газу в ОАЕ у 2012 р. оцінювалися в 6,089 трлн. куб. м (8-ме місце у світі). Станом на 2010 рік видобуток газу становив 51,28 млрд. куб. м (19-те місце у світі), експорт — 7,65 млрд. куб. м (27-ме місце у світі). При цьому імпорт природного газу (переважно з Катару) складав 16,91 млрд. куб. м. Внутрішнє споживання природного газу в ОАЕ у 2010 році було надзвичайно високим як для такої невеликої країни — 60,54 млрд. куб. м, і перевершує споживання в Україні (53,16 млрд. куб. м), при тому, що промисловий потенціал України в десятки разів більший за потенціал ОАЕ.

Товарообіг України з ОАЕ у 2012 році становив 482 528 900 дол., у порівнянні зі 118 423 600 дол. у 2001 році і 467 204 000 дол. у 2011 році, що свідчить про постійну тенденцію до зростання і створення сприятливих умов для співпраці, зокрема, в енергетичній галузі.

Прагнучи брати участь у розробці нафтових родовищ в еміраті Фуджейра, у лютому 2004 року правління НАК «Нафтогаз України» ухвалило рішення щодо створення спільного підприємства Naftogaz Middle East з компанією Al Jazirah Enterprise for Projects Development & Trading, яка належить міністрові внутрішніх справ ОАЕ шейху Сейфу бін Заєду Аль Нахаяну (братові президента ОАЕ). Угодою про розробку цих родовищ передбачалося проведення пошуково-розвідувальних робіт і видобуток нафти на сухопутних і морських родовищах емірату Фуджейра, зокрема, на 2 блоках покладів вуглеводнів на суходолі і 2 блоках на морі. Видатки на розвідку і освоєння цих блоків орієнтовно оцінювалися у 190 млн. дол.

Згідно з угодою, українська сторона також зобов’язувалася постачати устаткування і матеріали для потреб нафтогазовидобувної і переробної промисловості, реалізації природного газу, нафти і нафтопродуктів в регіоні Близького Сходу. Крім того, планами діяльності НАК «Нафтогаз України» в ОАЕ передбачалася реконструкція нафтопереробного заводу у Фуджейрі і будівництво нафтопроводу Хабшан-Фуджейра завдовжки 340 км з двома насосними станціями і нафтовим терміналом. Розширювати присутність НАК «Нафтогаз України» в ОАЕ передбачалося за рахунок можливої участі компанії у розробці родовища «аль-Айн» в еміраті Абу-Дабі.

Проте всі ці проекти і домовленості не реалізовані. Здобутки від діяльності НАК «Нафтогаз України» в ОАЕ виявилися вельми скромними. Головна причина — неспроможність компанії виконати свої фінансові зобов’язання перед урядом емірату аль-Фуджейри. З цього приводу у березні 2005 р. міністр економіки і планування емірату Абу-Дабі шейх бін Заєд Аль Нахаян надіслав скаргу урядові України з проханням посприяти в процесі реалізації угоди з розподілу продукції. Однак змінити щось на краще не вдалося.

Коментуючи досі безуспішні спроби НАК «Нафтогаз України» долучитися до видобутку нафти в ОАЕ, президент України В. Янукович зазначив: «Що стосується видобутку нафти і газу в Арабських Еміратах, то ця спроба була зроблена ще у 2005 році нашими попередниками. Впродовж цього часу були проведені певні дослідження, які сьогодні вимагають залучення нових об'ємів інвестицій або залучення нових партнерів. Зараз це питання вивчається і найближчим часом, безумовно, буде дана на нього відповідь».

Під час візиту до Об'єднаних Арабських Еміратів 25–26 листопада 2012 р. президент В. Янукович провів переговори з вищим керівництвом ОАЕ. Особливу увагу сторони приділили двосторонній співпраці в енергетичній галузі. Чималі можливості відкриваються для співпраці України з ОАЕ у галузі альтернативних джерел енергії, зокрема, використання енергії вітру і сонця. На цьому наголосив екс-міністр закордонних справ України К. Грищенко, коли 7–8 жовтня 2012 р. в ОАЕ очолював українську делегацію на другому засіданні Міжурядової українсько-еміратської комісії з питань торговельно-економічної і науково-технічної співпраці. На погляд К. Грищенка, ОАЕ могли б долучитися до реалізації українських національних проектів у галузі відновлювальної енергетики, зокрема, проекту «Енергія природи».

На території ОАЕ розташована штаб-квартира Міжнародної агенції з відновлювальної енергії (IRENA), а також перше у світі екологічне місто Масдар з нульовим викидом вуглекислого газу. В Дубаї розташовані представництво ТПП України і Український торгівельний центр в країнах Перської затоки, які надають інформаційну і консалтингову допомогу українським компаніям.

Довідково. У ОАЕ з Іраном є деякі територіальні непорозуміння. Досі вони не врегулювали питання про те, кому належать острови Абу Муса, Великий і Малий Томб у Перській затоці, на які іранські війська висадились 30 листопада 1971 р., за два дні до проголошення незалежності ОАЕ. Іранське керівництво переконане, що ці острови є невід'ємною частиною території Ірану. Втім, незважаючи на територіальний конфлікт, Іран і ОАЕ активно розвивають ділові стосунки. Емірати є одним з провідних імпортерів іранської продовольчої продукції і посідають провідне місце щодо експорту своєї продукції до Ірану. На Іран припадає 25 % зовнішньоторгового обігу ОАЕ. Особливо масштабні ділові стосунки Іран встановив з еміратом Дубай, товарообіг з яким складає 12 млрд. дол. (8,5 млрд. дол. — реекспорт до Ірану товарів з інших країн, і в першу чергу зі США, і 3,5 млрд. дол. — імпорт товарів з Ірану для ринків азійських і європейських країн). Станом на 2007 рік в Еміратах мешкало близько 450 тис. іранців і було зареєстровано щонайменше 8,5 тис. іранських підприємств. ОАЕ є другою у світі державою після США за обсягом активів, що належать іранським емігрантам (близько 300 млрд. дол.).

 

Україна — Королівство Саудівська Аравія

За даними CIA-World-Factbook, станом на 2012 рік Саудівська Аравія посідала перше місце у світі за доведеними запасами нафти — 264,6 млрд. брл. Добовий видобуток нафти у 2012 у Саудівській Аравії становив 10 млн. брл. За цим показником, а також за обсягом експорту нафти (6,88 млн. брл. за добу) КСА також посідало перше місце у світі. Внутрішнє споживання нафтопродуктів у 2011 р. становило 2,817 млн. брл. на добу (восьме місце у світі). Нині Саудівська Аравія спалює за рік 850 млн. барелів нафти, що складає майже третину об'єму її видобутку. За обсягом доведених запасів природного газу (8,028 трлн. куб. м) у 2012 р. КСА посідало шосте місце у світі, а за рівнем видобутку (99,23 млрд. куб. м) — сьоме місце у світі після США, Росії, Канади, Іраку, Катару та Китаю. КСА не експортує видобутий природний газ і увесь його обсяг призначений для внутрішнього споживання, що для рівня розвитку саудівської промисловості занадто.

Основними споживачами саудівської нафти є країни АТР (47%) і США (18 %). Китайський нафтовий імпорт Саудівської Аравії становить до 14 %, через що КСА залишається основним торговим партнером Китаю в Західній Азії. У 2012 році обсяг двосторонньої торгівлі Китаю і Саудівської Аравії склав 73 млрд. дол. і перевищив товарообіг між КСА і США.

Серед країн Перської затоки за обсягом товарообороту з Україною (1 175 022 300 дол.) у 2012 році Саудівська Аравія посіла друге місце після Ірану, однак енергетична складова двосторонньої українсько-саудівської співпраці в економічній галузі досі залишається незначною. Питання співпраці України з КСА у галузі енергетики постійно були в центрі уваги при проведенні різного рівня зустрічей і контактів, зокрема, на засіданні Міжурядовоїукраїнсько-саудівської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва.

У липні 2003 р. Україну відвідали делегації саудівських бізнесменів, які зустрілися з керівництвом підприємств «УкрАзіябуд», «Укрінтеренерго», «Інтерпайп», «Сентравіс» та інших. За підсумками цього візиту було підписано 11 угод і протоколів про співпрацю, в тому числі у галузі енергетики.

У травні 2005 р. Україну відвідала офіційна делегація КСА на чолі з головою Ради торгово-промислової палати КСА Абдель Рахманом Аль Джерайсі. У рамках візиту був підписаний Меморандум про взаєморозуміння між ТПП України і Радою ТПП КСА щодо створення українсько-саудівської Ділової ради. Згодом українська частина Ділової ради була уповноважена найбільшою державною нафтогазовою компанією «Saudi Aramco» представляти її інтереси щодо процедур попередньої кваліфікації українських компаній, які бажають працювати в нафтогазовій галузі КСА.

26–27 грудня 2011 року в рамках візиту до КСА міністра закордонних справ України К. І. Грищенка було проведено українсько-саудівський бізнес-форум, де українська сторона продемонструвала свої можливості в енергетичній галузі. У вересні 2011 р. прем'єр-міністр М. Азаров запросив короля Саудівської Аравії Абдаллу бін Абдель-Азіза Аль Сауду, який є прем'єр-міністром, відвідати Україну у зручний для нього час. Відповідне запрошення український прем'єр передав через міністра фінансів Саудівської Аравії Ібрагіма Аль-Ассафа.

У 2001 році українська компанія Industrial Fuel & Energy Company (IFEC) досить міцно закріпилася на ринку нафтовидобувної галузі Саудівської Аравії, де відкрила свою філію. Компанія спеціалізується на будівництві і ремонті діючих нафтогазопроводів та низькопродуктивних свердловин, на діагностиці і ремонті устаткування компресорних та насосних станцій трубопроводів. Представляючи українські підприємства, що об'єднані в Групу компаній Overseas Fuel & Energy Cooperation Group (OFEC Group), IFEC виконує також роботи, розпочинаючи з розвідки родовищ і закінчуючи здачею «під ключ» об'єктів з видобутку, зберігання, транспортування і переробки нафти і газу на території КСА.

Українська компанія «Інтерпайп» стала одним із офіційних постачальників труб для найбільшої у світі саудівської нафтогазової компанії «Saudi Aramco». Свою продукцію «Інтерпайп» також поставляє «Національній нафтовій компанії» Абу-Дабі (ADNOC) і «Кувейтській нафтовій компанії» (KOC).

У 2009 р. провідний світовий виробник безшовних нержавіючих труб компанія «Сентравіс» була сертифікована і увійшла до числа офіційно затверджених постачальників компанії «Saudi Aramco». Цей статус дає можливість постачати безшовні нержавіючі труби діаметром до 38 і 114 мм. Компанія «Сентравіс» планує також постачати до Саудівської Аравії труби діаметром 219 мм.

Далі буде