1 листопада 2016

Хто ще сумнівається в наших IT-фахівцях?

Богдан Соколовський

Останнім часом в Україні набирає обертів галас довкола е-декларування, за яким пильно стежать і у нас, і за кордоном. Зокрема, йдеться про «збої» у системі програмного забезпечення. З іншого боку, 26 жовтня 2016 року була опублікована начебто переписка помічника Президента РФ Владислава Суркова, здобута українською хакерською групою «КіберХунта». Її начебто навіть підтвердила відома західна компанія «Bellingcat», яка так гарно «засвітилася» у зв’язку з розслідуванням трагедії авіарейсу МН-17 (дивує, правда, чому нема офіційної заяви від самої цієї компанії — наприклад, на її офіційному сайті). Отже, скандал з е-декларуванням через начебто недоліки у програмному забезпеченні уважно аналізують і у нас в Україні, і за кордоном, зокрема в країнах ЄС, у США та в МВФ. Серед іншого, подобається це комусь чи ні, здебільшого він сприймається як доказ відсутності у нашій країні висококваліфікованих ІТ-фахівців.

На фоні даного скандалу з е-декларуванням, матеріали з переписки В. Суркова, начебто здобуті хакерським способом, окрім всього іншого, зіграли саме на користь ІТ-фахівців. Адже люди, які проявляють відповідний інтерес, сприймають згаданий «злом» як свідчення того, що в українській групі «КіберХунта» є програмісти, завдяки кваліфікації і ерудиції яких стало можливим проникнення в електронну пошту високопоставленої людини в Росії, де кіберзахисту приділяється належна увага. Інакше кажучи, результати цієї хакерської атаки демонструють, що в Україні є висококваліфіковані ІТ-фахівці. Можливо, з ними нема належних контактів… Але це вже інше питання.

Безумовно, що об’єктивність згаданого матеріалу з переписки В. Суркова, начебто здобутого хакерським способом, мають перевіряти відповідні служби та відомства. Але PR-функцію щодо наявності в Україні висококваліфікованих ІТ-фахівців вже виконано.

www.reliablecounter.com