15 грудня 2015

«Росія щось турецьке або зіб’є, або втопить»

Юрій Радковець

 

Як і оцінювалось у попередніх матеріалах експертів Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел», а саме — «На всякого Путіна завжди знайдеться свій Ердоган», Росія розпочала серію безпардонних і наглих провокацій проти Туреччини. Тільки за останні дні з боку Росії було спровоковано ряд загрозливих інцидентів проти турецької сторони у акваторіях Чорного та Егейського морів, а також Чорноморських проток.

Так, 3 грудня ц. р. великий десантний корабель (ВДК) «Саратов», що прямував до сирійського порту Тартус, при проходженні протокою Босфор не підняв гостьовий прапор Туреччини, як того вимагають загальноприйняті норми морського судноплавства та вікові морські традиції, а саме — гостьовий прапор на іноземних суднах традиційно піднімають на гафелі в знак поваги до країни, через територіальні води якої проходять.

4 грудня ц. р. — військовослужбовець з російського ВДК «Цезар Куніков» направив переносний зенітний ракетний комплекс (ПЗРК «Ігла») у бік стамбульських житлових кварталів під час проходження кораблем протоки Босфор. За словами міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу, такі дії є «провокаційними» і викликають небезпідставне занепокоєння турецької сторони. Як зазначив М. Чавушоглу, існують чіткі правила проходження суден через турецькі протоки і кожен корабель — російський чи будь-який інший — повинен дотримуватися їх. «…Російський солдат, який тримає ракетний комплекс під час проходження протоки Босфор на російському військовому кораблі, — це провокація. Ми сподіваємося, що цей інцидент буде разовою подією, тому що це неправильний підхід», — підкреслив глава МЗС Туреччини.

 

Довідково:

«Цезар Куніков» — великий десантний корабель Чорноморського флоту ВМФ Росії, місце базування — Севастополь. З жовтня 2013 року ВДК «Цезар Куніков» задіяний для доставки озброєння, боєприпасів, військової техніки, особового складу та предметів логістичного забезпечення для урядової сирійської армії, а в останній час і для російських військ в Сирії.

 

ПЗРК «Ігла» доставляються на територію Сиріі саме російськими кораблями. За оцінками експертів, скоріше за все, ці комплекси — з колишніх українських військових складів на території окупованого Криму. Не виключено, що ПЗРК «Ігла» скоро опиняться в руках бойовиків ІДІЛ, так як їм є по кому з них стріляти — по літакам анти-ІДІЛівської коаліції (США, Великобританія, Франція, Туреччина тощо). У свою чергу, це створює «підстави» для нового провокаційного звинувачення російською стороною України, яка начебто постачає ПЗРК «Ігла» бойовикам ІДІЛ, як це було раніше — при звинуваченні України стосовно начебто продажу нею бойовикам ІДІЛ ПЗРК FN-6 «Manpads» китайського виробництва. Крім того, за окремими джерелами, на одному із підприємств на окупованій території Донбасу розпочалось приховане виробництво застарілих радянських (російських) ПЗРК, які на сьогодні також вже постачаються російськими кораблями в Сирію з наступною їх передачею бойовикам ІДІЛ. Таким чином, у Росії є чим збивати, є де збивати і навіть є чиїми руками збивати «щось турецьке».

 

Що стосується загрозливих інцидентів проти турецької сторони у акваторіях Егейського та Чорного морів останніх днів, то вранці 13 грудня ц. р. екіпаж сторожовика (СКР) Чорноморського флоту РФ «Сметливый», що стояв на якорі у 22 км від грецького острову Лемнос у північній частині Егейського моря, відкрив попереджувальний вогонь по ходу руху турецького сейнера, який наблизився до корабля приблизно на 600 метрів, мотивуючи це тим, що екіпаж турецького сейнера не йшов на радіоконтакт з російськими моряками і не відповідав на спеціальні візуальні сигнали. За повідомленням Міністерства оборони РФ, після застосування вогню зі стрілецького озброєння турецьке судно різко змінило курс і, не виходячи на контакт з російським кораблем, продовжило рух повз СКР «Сметливый» на відстані 540 метрів.

За словами же капітана турецького сейнера, екіпаж не знав чий корабель стоїть на якорі, цивільний він чи військовий, і навіть не помітив пострілів з його сторони. Сейнер просто рухався своїм звичайним маршрутом як це робив завжди.

Довідково:

Сторожовий корабель Чорноморського флоту РФ «Сметливый» входить до складу оперативного з'єднання кораблів ВМФ Росії у Середземному морі на чолі з флагманом Чорноморського флоту РФ — ракетним крейсером «Москва», яке перебуває там на умовах ротації з 2013 року, і, зокрема, забезпечує безпеку постачань озброєння, боєприпасів та спорядження для російських військовослужбовців в Сирії і Збройних сил Сирійської Арабської Республіки. Протягом ц. р. воно налічувало до 10 бойових кораблів і суден забезпечення, але за останні три тижні було збільшене до 15 вимпелів у зв'язку із загостренням ситуації в даному регіоні.

 

14 грудня ц. р., на сайті компанії «Чорноморнафтогаз» раптом з’явилося повідомлення про інцидент, який начебто пройшов ще 24 листопада ц. р., а саме — «невстановлене торгівельне судно під турецьким прапором», порушуючи міжнародні правила запобігання зіткненню суден у морі і загальноприйняті норми морського судноплавства, не поступилося транспортному каравану компанії «Чорноморнафтогаз», що йшов перехресним курсом, і зробило спробу зупинитися на шляху його руху, чим свідомо створило аварійну ситуацію. При цьому, капітан торгівельного судна не вступав у радіоконтакт з кораблями супроводу, ігноруючи усі виклики і попередження. За таких обставин, корабель прикордонної служби ФСБ і ракетний катер Чорноморського флоту РФ змусили «невстановлене судно під турецьким прапором» змінити курс у безпечному для транспортного каравану компанії «Чорноморнафтогаз» напрямку.

 

Таким чином, напруженість у відносинах між Росією і Туреччиною, яка виникла після 24 листопада ц. р., коли турецькі винищувачі F-16 збили російський бомбардувальник Су-24, що вторгся у повітряний простір країни, поступово зростає. Проводячи минулої п'ятниці, 11 грудня ц. р., підсумкову річну колегію Міністерства оборони РФ, президент В. Путін застеріг усіх, хто намагатиметься влаштувати провокації проти російських військових. «Наказую діяти гранично жорстко. Будь-які цілі, загрозливі російському угрупованню або нашій наземній інфраструктурі, підлягають негайному знищенню», — заявив В. Путін.

Тобто, між В. Путіним і Р. Ердоганом фактично розпочалась гра на нервах. При цьому В. Путін наказав діяти дуже жорстко, а Р. Ердоган чітко зрозумів, що це адресовано не сирійцями, не бойовикам ІДІЛ і не американцям, а суто туркам. Отже, Туреччині тепер можливо очікувати любих провокацій з російської сторони, що й показали останні інциденти. Але й терпіння Анкари по відношенню до Росії не безмежно. А в кулуарах більшості аналітичних центрів, думається, небезпідставно вважають, що тепер «Росія щось турецьке або зіб’є, або втопить», а також задаються питанням «Хто ж таки виявиться толерантнішим та відповідальнішим: В. Путін чи Р. Ердоган?».

А Ви як думаєте?