1 жовтня 2019

Афганістан: президентські вибори на крові

Враховуючи досвід виборів 2014 року, західні союзники Афганістану можуть «змінити лідера»

 

Вадим Волохов

Як і планувалось, в суботу 28 вересня ц. р.в Ісламській Республіці Афганістан відбулися президентські вибори. Про завершення виборів офіційно заявив голова Незалежної виборчої комісії Хава Алам Нурістані. За його словами, голосування проходило з 7-ї години ранку і мало завершитись о 15-й годині, але було продовжено до 17.00 через наявність великих черг на деяких дільцях. Він також наголосив, що при підрахунку голосів будуть враховуватись голоси, які підтверджувались біометричними даними. Ключовим моментом при врахуванні голосу вважається наявність фотографії виборця.

Всього по країні було створено 5300 виборчих дільниць (464 дільниці не були відкриті з міркувань безпеки або незначної кількості виборців, на 33 дільницях були відсутні виборчі бюлетені) на яких проголосувало близько 2,1 млн громадян (23 %) з 9,67 млн афганців, що мають право голосу. Тобто, за президента країни проголосував кожний п’ятий афганець. В 20-ти районах країни вибори не проводились взагалі.

Головними причинами такої низької явки виборців можна вважати наступні:

  • низький рівень безпеки;
  • необхідність біометричної ідентифікації для голосування;
  • недовіра громадян до виборчої системи країни.

Вибори проводились в умовах підвищених заходів безпеки. До 70 тис. співробітників силових відомств були задіяні для забезпечення правопорядку в, і навколо виборчих дільниць, а ще 30 тис. силовиків знаходились у стані готовності.

За даними афганської інформаційної агенції AfTAG, в день виборів було зареєстровано близько 260 випадків, пов’язаних з безпекою. 90 інцидентів мали місце безпосередньо на виборчих дільницях, в результаті яких біля 20 поліцейських і 9 цивільних громадян загинуло, а 37 поліцейських і до 70 цивільних громадян отримали поранення. На виборчих дільницях в Джелалабаді, Кундузі і Кандагарі пролунали вибухи, в результаті яких загинули і були поранені десятки людей.

В день голосування з 870 дільницями, переважно в північних провінціях, зокрема Бадахшан, Тахар, Кундуз, Баглан, було втрачено зв’язок.

Список кандидатів в президенти Афганістану на виборах 2019 року

Напередодні виборів, 26 вересня, офіційні представники Фонду прозорості виборів в Афганістані (TEFA) оприлюднили звіт щодо порушень під час передвиборчої кампанії. Так, наприклад, було виявлено кілька типів порушень, а саме:

  • відмова кандидатів надати звіти щодо витрат на свої передвиборчі кампанії;
  • втручання державних чиновників високого рівня у виборчі процеси;
  • призначення на посади губернаторів провінцій чиновників, які мали забезпечити голосування в інтересах «потрібних» кандидатів;
  • штучне створення виборчих дільниць з вкрай малою чисельністю виборців. Так, наприклад, в районі Пул-е-Алам на 37 виборчих дільницях зареєстровано було всього 13,6 тис. виборців.

Крім цього, за даними TEFA, на 109 виборчих дільницях не працювали прилади біометричної системи, а 24 % співробітників виборчих дільниць взагалі не вміли цією системою користуватись.

Колишній спікер нижньої палати парламенту Афганістану Х. Хумаюн

Серед порушень виборчого права основним називається «вкидання» бюлетенів за потрібного кандидата. Так, колишній спікер нижньої палати парламенту Афганістану Хумаюн Хумаюн стверджує, що пропрезидентська влада у східній провінції Хост ще ввечері у п’ятницю на кількох виборчих дільницях зробила спробу заповнити виборчі урни бюлетенями за діючого президента країни Ашрафа Гані. Крім цього, за словами Х. Хумаюна, губернатор провінції Хост для зламу системи голосування задіяв кілька пакистанських хакерів. Після закриття виборчих дільниць результати голосування в провінції мали виглядати так: 70 % виборців віддали свої голоси за А. Гані, а 30 % за А. Абдуллу.

В південній провінції Пактія від губернатора вимагали «зібрати» 350 тис. голосів за потрібного кандидата.

Незалежна комісія скарг на виборах (IECC) зареєструвала більше 100 скарг виборчих блоків кандидатів на суперників, загальна чисельність заяв про порушення під час голосування становить трохи більше 2200!

Виконавчий директор партії
«Джаміат-е-Ісламі» А. М. Нур

Вже через кілька годин після завершення голосування, за даними інформаційної агенції Khaama Press, виконавчий директор партії «Джаміат-е-Ісламі», колишній губернатор провінції Балх Ата Мохаммад Нур заявив, що «немає потреби у проведенні другого туру голосування, оскільки, за попередніми даними, один із 16 кандидатів на посаду президента країни набрав більше половини голосів виборців». Правда, він не сказав, хто саме переміг.

Голова виконавчої влади (прем’єр-міністр) Афганістану А. Абдулла

30 вересня схожу заяву зробив голова виконавчої влади (прем’єр-міністр) Афганістану, кандидат у президенти доктор Абдулла Абдулла. Він наголосив, що впевнений у перемозі своєї команди і «немає потреби проводити другий тур виборів».

 

 

 

Довідково:

Попередні президентські вибори 2014 року призвели до вкрай гострого політичного скандалу в Афганістані. Головний суперник Ашрафа Гані доктор Абдулла Абдулла не визнав результатів голосування з огляду на масові фальсифікації. Кризу вдалося подолати завдяки тиску західних партнерів Афганістану. Вони запропонували ввести посаду прем’єр-міністра (якої й досі немає, згідно з Конституцією країни) і призначити на неї А. Абдуллу. Президентом країни став А. Гані.

За даними інформаційної агенції AfTAG, 30 вересня Державний департамент США закликав кандидатів у президенти та виборців «не спекулювати» навколо результатів виборів, а чекати на офіційні заяви Незалежної виборчої комісії.

Таким чином, президентські вибори в Афганістані вважаються такими, що відбулися. Попередні результати виборів будуть оприлюднені 19 жовтня ц. р., а остаточні, після розгляду скарг кандидатів, мають бути оголошені 7 листопада. Якщо жоден з кандидатів не отримає більше половини голосів, 23 листопада може бути проведений другий тур голосування.

Доктор А. Абдулла і президент Афганістану А. Гані

Наскільки я знаю Афганістан, можна припустити, що доля майбутнього Афганістану і формування перехідного уряду, до складу якого можуть війти таліби, взагалі може не залежати від теперішніх президентських виборів. Розуміючи витоки гострої політичної боротьби між діючим президентом А. Гані і доктором А. Абдуллою, а також цілі, які вони переслідують, можна спрогнозувати, що до другого туру виборів справа може і не дійти. Білий дім вже дав зрозуміти офіційному Кабулу, що залишає за собою право не визнавати результатів виборів, якщо вони пройдуть із значними порушеннями.

Таліби, як третя впливова політична сила, закликали афганців не брати участь у президентських виборах, оскільки їх результати, як і раніше, будуть сфальсифіковані, а переможець буде «призначений» Вашингтоном, оскільки вся влада в Афганістані тримається на «іноземних багнетах». На сьогодні офіційний Кабул і війська міжнародної коаліції не можуть перемогти талібів силою зброї. Потрібен новий підхід.

За попередніми даними опитувань, за А. Гані і доктора А. Абдуллу проголосувало майже по 20 % виборців. Враховуючи попередній досвід президентських виборів 2014 року, західні союзники Афганістану можуть «змінити лідера» і поставити на доктора А. Абдуллу.

Ситуація має змінитись, війна не може тривати вічно. Афганістану потрібен мир, а шлях до нього проходить через припинення вогню і формування перехідного уряду, до складу якого мають увійти і таліби. Діючий президент країни виступає за повне знищення талібів, але Вашингтон «війна до останнього афганця» не влаштовує. Доктор А. Абдулла маже стати «виходом з глухого кута».