3 грудня 2013

«Арабська осінь» в Ємені

Володимир Гузенко — випускник Військового інституту іноземних мов (Москва).  Нині перебуває в Єменській Республіці, де має можливість відстежувати на місці події однієї з революцій «арабської весни».

 

Восени, як відомо, загострюються усі хронічні хвороби — радикуліти, артрити, серцево-судинні і багато інших захворювань. На жаль, не уникнув цього і «живий організм» держави Ємен. Дратівливість перевищила усі допустимі межі і переросла в банальну агресивність, транспортні артерії затромбовані племенами, бунтівниками і усіма, кому не ліньки. Апатія уразила і Загальний Національний Діалог (ЗНД), який, до речі, ніяк не завершиться. І те, про що я казав ще півроку тому, сьогодні стало очевидним для переважної більшості, як на заході, так і на сході — демократичне шоу з тріскотом провалилося.

Тепер усі ті, хто причетний до ЗНД, розпочали шукати «цапів–відбувайлів» і затирати свою участь або, навпаки, неучасть в цьому шоу. І призначили на цю незавидну посаду колишнього президента країни Алі Абдаллу Салеха, який побудував цю, нехай і бідну, але цілком успішну і стабільну державу, яку, вибачте за грубість, «демократи» і ліберали за повної підтримки і активної участі «Братів-мусульман» за неповні два роки вщент розвалили.

Сьогодні Ємену потрібно як мінімум 24 млрд доларів для відшкодування тільки матеріальних збитків. І це за власного бюджету країни в 14 млрд доларів (на 2013 р.), з яких 7 млрд Ємен зобов'язаний віддати на обслуговування раніш узятих кредитів. Щоправда, щирі «друзі Ємену», обіцяючи допомогти вісьмома мільярдами, досі не дали ані копійки. Але чесно пообіцяли «подумати» і прийняти остаточне рішення в березні 2014-го.

У листопаді поточного року виплата грошового утримання армії не гарантована — немає коштів. Прохання міністра оборони, висловлене спадкоємному принцові Саудівської Аравії, про допомогу грішми для виплати окладів і підтримки ВПС, що розвалюються, поки що зависло. Щоправда, Китай пообіцяв видати урядові допомогу в 100 млн. доларів і кредитів на 200 млн, плюс подарунок міністерству оборони в 50 млн доларів. Але це — крапля в морі, хоча, вважаю, вона дасть можливість протриматися місяць, можливо, навіть два.

Міра роздратованості помічника Генсека ООН по Ємену Джамаля Бен Омара явно перевищила усі допустимі норми — він перейшов до відвертих погроз. На листопадовому засіданні Ради безпеки ООН по Ємену він пообіцяв надати доповідь, в якій поіменно згадає усіх «ворогів ЗНД», які перешкоджають демократичному процесові і зволікають з прийняттям рішень. Головним ворогом він призначив Алі Абдаллу Салеха і його партію ВНК (до речі, правляча партія, що має більшість в парламенті і користується значною підтримкою мас). Бен Омар зажадає від РБ ООН запровадження різних санкцій щодо цих осіб і політичних партій. Цікаво, що Бен Омар навіть не згадав серед «ворогів ВНД» ні південних сепаратистів, які фактично і зірвали Діалог, ні заколотників-хуситів, і, що найцікавіше, він забув навіть про горезвісну аль-Каїду, що чимдуж розгорталася в провінціях Аб’ян, Шабва, Хадрамаут. Напевне, дуже вже допік йому Алі Абдалла Салех.

Звичайно ж, його підтримали члени руху «Іслах», чиї представники ініціювали унікальне «демократичне» рішення — вигнання з ВНД депутата від партії ВНК доктора Наджиба Мутаххара, яка, як заявила Дисциплінарна комісія, звинуватила керівництво ВНД в підміні і викривленні деяких рішень. Тому і вигнана вона навіки, без права відвідування засідань. Демократія, одначе…

А 20 листопада Бен Омар взяв участь в засіданні «Комісії 8+8», після чого він заявив, що «ми уважно розглянули усі 18 (!!) проектів вирішення проблеми Півдня, але ухвалили продовжити засідання 21 листопада». Тобто, знову невдача, бо прийняття будь-якого з цих рішень неминуче веде до війни.

Нарешті Сполучені Штати Америки визначилися зі свою позицією і щодо Ємену, і щодо подій, які в ньому відбуваються. 19 листопада старший помічник президента США по боротьбі з тероризмом Ліза Монако зателефонувала до президента Абдо Рабба Мансура Хаді і від імені президента Барака Обами повідомила про «повну підтримку зусиль президента стосовно мирного переходу до більш демократичного ладу». Вона також підтвердила, що США нададуть своєму «вірному союзникові по боротьбі з міжнародним тероризмом» усебічну допомогу в його боротьбі з «аль-Каідою», південними сепаратистами, північними бунтівниками і ультрарадикальними ісламістами».

Отже, спільні вороги визначені, а під «ультра-ісламістами» маються на увазі, за повідомленнями американських видань, салафіти і «Брати-мусульмани». Особливо слід звернути увагу на останню доведену Хаді Лізою Монако думку: «Міжнародне співтовариство дуже стурбоване обстановкою хаосу і анархії поблизу кордонів з Саудівською Аравією, яка є головним міжнародним постачальником нафти», а також обстановкою на стратегічних морських комунікаціях неподалік Ємену. Словом, завдання чітко визначені.

А на півночі Ємену дійсно розгорається повномасштабна війна, не звичні для Ємену міжплемінні розборки із застосуванням важкого озброєння, а міжконфесійна, між сунітами і шиїтами. Хусіти знову порушили перемир'я, облогу університету в Дамаджі не знімають. 21 листопада в результаті артилерійського обстрілу загинуло щонайменше десять салафітів.

Традиційні гасла на плакаті, що прикріплений на танку хусітів

У районі Китаф і Букаа (на північному сході від Сааді) об'єднані загони сунітів за участю найманців, у тому числі і європейських, продовжують наступ на хусітів. Найманці, зрозуміло, прибули з Саудівської Аравії (ми вже згадували раніше, що Саудійя перекинула частину своїх найманців з Сирії). По реляціях салафітів, наступ в Кітафі розвивається успішно. Проте реальні факти демонструють, що хусіти дійсно відступають, але планомірно і неспішно, на «заздалегідь підготовлені позиції».

На західному фронті — без змін. Бої тривають за контроль над дорогою в порт Міді. Салафіти, підкріплені прибулими з Саудівської Аравії найманцями, споруджують фортифікаційні укріплення, у тому числі і довготривалі.

Цікавим виглядає інтерв'ю з главою адміністрації району Міді, де той заявив, що він «не упевнений в тому, що Міді вдасться відстояти. Ми готуємося до різних варіантів подій». Цікаво, що він також повідомив про два військових містечка на дорозі між Хаджою і Міді, які, за його словами, «нині небоєздатні і невідомо, кого вони підтримають, а то і взагалі оголосять про свій нейтралітет, як це зробила армія в Сааді».

Загальна чисельність збройних сил хусітів невідома. Місцеві фахівці оцінюють їх в 40–50 тис. осіб. Але це тільки в північних районах, в Сааді. Скільки їх розкидано по країні — взагалі незрозуміло. Проте є дані, що хусіти мають можливість направляти своїх бойовиків за кордон. Зокрема, хусітська «Бригада Саада» воює в Сирії на боці президента Б. Асада. (Знімок з Сирії).

Хусітська «Бригада Саада» воює в Сирії на боці президента Б. Асада

 Саудівська Аравія також не дрімає. За даними британських друкованих ЗМІ, частково підтвердженими Єгиптом і частково — джерелами з єменської служби безпеки (СБ), глава служб безпеки КСА принц Бендар Абдель Азіз приступив до підготовки так званої «Армії Мухаммеда» (АМ). Формування перших підрозділів у кількості 50 тис. осіб (!) розпочали підготовку в навчальних таборах в Саудійі і в Йорданії, які за планом стануть головною базою АМ. Основний контингент — добровольці (тобто, найманці) з суннітів Йорданії, Єгипту, Ємену і інших ісламських країн і регіонів.

Глава служб безпеки КСА принц Бендар Абдель Азіз розпочав підготовку так званої «Армії Мухаммеда»

Основна ціль — Сирія і Ємен, а також «інші напрями». (Це що — ми?). До 2016 року заплановано довести чисельність АМ до 250 тис. чоловік. Слід пам’ятати, що Саудівська Аравія не має в розпорядженні власних людських резервів. Основний склад поліції, наприклад, комплектується зазвичай з вихідців південних провінцій, фактично Ємену, якого влада вважає «п'ятою колоною». Власне, саудівський особовий склад є тільки в Національній гвардії, що призначена для вирішення внутрішніх проблем.

У збройних силах КСА, в армії і на флоті, саудівців небагато, в основному — за походженням з арабських країн. В принципі, армія не здатна протистояти зовнішнім загрозам. Тому в 80–90 роки Саудійя була вимушена орендувати дві піхотні дивізії пакистанської армії, які, власне, і воювали в Ємені. Тому принц Бендер вирішив заповнити кадровий вакуум власною армією найманців — АМ, а також орендувавши дві мотопіхотні дивізії армії Єгипту. За даними Єгипту, країна потребує щомісячно 1 млрд. доларів, тому генерал Сісі погоджується з пропозицією принца Бендера, що значно зменшує фінансовий пролом в бюджеті країни. За повідомленнями з Єгипту, одна з цих дивізій дислокуватиметься на півдні, на кордоні з Єменом. Одночасно принц Бендер планує перекрити формуваннями АМ напрям Бахрейну, Катару і ОАЭ.

І ще одна новина, яку я також пов'язую з інтригами розумного, хитрого і дуже підступного принца Бендера. Увечері 20 листопада відбулася «надзвичайна» нарада частини офіцерського складу єменської армії, представників сімейства Ахмарів, у тому числі шейхів Садека і Хаміда, під головуванням Радника президента з питань армії і сил безпеки генерал-майора Алі Мохсіна аль-Ахмара. Ці особи нам добре знайомі, тому я упевнений, що без принца Бендера тут не обійшлося, тим більш, що шейх Садек щойно повернувся з Ріяда, а незадовго до цього там же побував і бунтівний генерал.

Алі Мохсін виступив перед зібраною аудиторією, змалювавши ситуацію в країні — усе погано, дуже погано. Немає фінансів, немає резервів, економіка в занепаді, безперервні теракти на нафтопроводах і ЛЕП, уряд і «кліка» Абдо Рабба (це його слова) неспроможні працювати, нездатні до найпростіших рішень і дій. Словом, час рятувати країну.

Під гаслом «порятунку вітчизни» були обговорені варіанти виходу з кризи, і головний варіант — «терміновий військовий переворот з усуненням Алі Абдалли Салеха і президента Хаді з його клікою».

Візьмемо на замітку цю дату.

Володимир Гузенко.