31 грудня 2016

Журнал «Бінтел» № 4, 2016 рік

 

Підсумковий випуск журналу «Бінтел. Журнал геополітичної аналітики» за 2016 рік

 

Останнього тижня 2016 року вийшов у світ черговий номер журналу геополітичної аналітики «Бінтел» — підсумковий випуск за 2016 рік

 

У цьому номері:

  • редакційна стаття «Особливості розвитку геополітичної ситуації у світі в 2016 році та нові виклики і загрози світовій безпеці 2017 року в контексті національних інтересів і безпеки України»;
  • інтерв’ю з Надзвичайним і повноважним послом КНР в Україні Ду Веєм;
  • журнальний виступ директора Інституту зовнішньої політики ДАУ при МЗС України Григорія Перепелиці «Про результати російсько-української війни на Донбасі»;
  • інтерв’ю з директором Інституту всесвітньої історії НАН України Андрієм Кудряченком «Входження до Європи вимагає успішного економічного розвитку та перебудови внутрішнього життя»;
  • стаття історика Сергія Рудюка «Україна мусить бути озброєна доти, поки буде озброєна Росія»;
  • інформація про новий навчальний курс, проведений в Національному університеті «Києво-Могилянська академія», «Правові та політичні аспекти діяльності зовнішньої розвідки України».

 

Журнал видається українською та англійською мовами, матеріали не дублюються на сайті Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел». Придбати журнал у друкованому або електронному вигляді можна, звернувшись до нас за тел. (044) 221 08 90, або з листом на електронну скриньку: [email protected].

 

Короткий анонс матеріалів випуску.

Редакційна стаття

 

 

 

 

 

«Особливості розвитку геополітичної ситуації у світі в 2016 році та нові виклики і загрози світовій безпеці 2017 року в контексті національних інтересів і безпеки України»

  • Особливості розвитку геополітичної ситуації в США, Європі та Євразії в 2016 році, їх вплив на національні інтереси та безпеку України.
    • Західні партнери України: спільне сприйняття загроз з боку Росії;
    • Росія та її союзники на шляху до геополітичної катастрофи.
  • Основні виклики та загрози системи світової та національної безпеки в 2016 році.
    • Ісламський екстремізм як важливий чинник впливу на світову та європейську безпеку, геополітику Росії та інтереси України.
      • Оцінка інтересів Заходу та Росії з сирійського питання;
      • Підходи сторін до питання сирійського врегулювання;
      • Політика і практика Туреччини щодо сирійського питання;
      • Розбіжності між Заходом і Росією з інших близькосхідних питань.
    • Збройна агресія Росії проти України як підґрунтя для загострення геополітичної конфронтації між Росією та Заходом.
      • Головні тенденції у розвитку відносин між Росією та США, НАТО і ЄС у воєнно-політичній сфері;
      • Ситуація в зонах конфлікту на території України;
      • Реакція світової спільноти на ситуацію довкола України.
  • Особливості розвитку ситуації в 2016 році в інших регіонах світу.
    • Особливості розвитку ситуації на Близькому Сході;
    • Особливості розвитку ситуації в Азійсько-Тихоокеанському регіоні;
    • Нові гібридні виклики і загрози і Арктиці.
  • Загальні висновки і прогноз розвитку геополітичної ситуації у світі та довкола України на 2017 рік.

Ду Вей,
Надзвичайний і повноважний посол КНР в Україні

 

 

«Україна в майбутньому цілком зможе, використовуючи свої унікальні переваги, відігравати важливу роль у проекті «Один пояс — один шлях»

«Те, що останнім часом Китай досяг помітних успіхів у своєму розвитку, не можна вважати справою випадковою.

…У нас мирна і незалежна зовнішня політика. Китай є великою країною, для розвитку якої необхідне широке використання зовнішніх сил. Але важливіше те, що все ж таки це — самостійний розвиток.

…Ініціатива «Один пояс — один шлях» є запропонованою Китаєм картою спільного розвитку з усіма прилеглими державами. …Україна є однією з тих шістдесяти держав, що стали учасниками проекту. Торік Китай та Україна підписали домовленості про співпрацю в межах згаданої ініціативи. …Ми вітаємо активну участь української сторони в розбудові у прийнятний для неї спосіб ініціативи «Один пояс — один шлях».

…Україна розташована у вузловому центрі континенту Євразія, зі сходу на захід об'єднуючи два блоки — Європу і Євразію. …Україна в майбутньому цілком зможе, використовуючи свої унікальні переваги, відігравати важливу роль у проекті «Один пояс — один шлях».

…Китайська сторона готова до всебічної співпраці з Українською стороною в галузі науки і техніки, сільського господарства, інфраструктури, енергетики, освіти і культури тощо. Важливо, що Китайська сторона зацікавлена в активізації нашої ділової співпраці на засадах ринкової економіки…».

Г. Перепелиця,
директор Інституту зовнішньої політики ДАУ при МЗС України

 

 

«Про результати російсько-української війни на Донбасі»

«…Майже три роки так званої АТО, яку сьогодні в Україні дехто намагається видати за мир, потребують осмислення. Наслідки бойових дій оцінюються втратами і здобутками, за якими загалом визначається перемога чи поразка воюючих сторін…».

У статті проаналізовані втрати людських ресурсів у російсько-українському воєнному протистоянні: демографічні втрати серед мирного населення України, втрати особового складу збройних формувань сторін, що воюють, динаміка втрат по рокам, співвідношення втрат сторін. Розглянуті розбіжності в цифрах втрат, узятих з різних джерел.

А. Кудряченко,
директор Інституту всесвітньої історії НАН України

 

 

 

«Входження до Європи вимагає успішного економічного розвитку та перебудови внутрішнього життя на засадах відповідальності, соціальної справедливості та поваги до прав людини»

«…Тенденція до подальшого загострення геополітичної конкуренції була цілком прогнозована.

…Стан анархії в міжнародних відносинах, вираженням якого є міжнародні конфлікти, — це похідна від політичних рішень та дій провідних держав. Або наслідок їх бездіяльності.

…У сферах зовнішньої політики і міжнародної безпеки ЄС — відносно слабкий політичний актор.

…Нинішнє становище України дуже складне. Економіка зазнала значних втрат і потерпає від скорочення частки українського експорту на ринки країн СНД. Європейський ринок цих втрат поки що не компенсує.

…Неможливо увійти до ЄС з тягарем теперішніх проблем.

…Нинішня криза, виклики і загрози безпеці України — це не лише скрутні часи, а й шанс та спонука вийти на траєкторію зростання!»

С. Рудюк,
історик

 

 

 

«Україна мусить бути озброєна доти, поки буде озброєна Росія»

«…Ми, українці, надзвичайно чутливі до процесу недотримання сусідніми державами принципів законності й справедливості у відносинах з нами, оскільки неодноразово ставали жертвами обману недобросовісних партнерів.

…Росія у своїй геополітиці завжди робила ставку на силу і сама поступалася лише силі.

…Передумовою миру між Україною та Росією є наявність відповідної військової сили на українському боці. Із досвіду російського імперіалізму, як минулого, так і сучасного, знаємо: цей імперіалізм поважає лише реальну військову силу».

 

 

«Правові та політичні аспекти діяльності зовнішньої розвідки України»

 

В умовах вкрай складної геополітичної ситуації у світі, військової агресії Росії на Донбасі, анексії Криму та постійної інформаційної війни проти нашої держави виникла гостра необхідність у тому, щоб наші студенти навчились користуватися сучасними інструментами критичного мислення і комунікації, аналізувати різноманітну інформацію, давати правильну оцінку ситуації та робити відповідні висновки, які б допомагали їм надалі ефективно працювати.

Для розв’язання саме таких завдань керівництво Національного університету «Києво-Могилянська академія» та президент Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел», кандидат військових наук генерал-лейтенант запасу Віктор Гвоздь запропонували і вперше запровадили новий навчальний курс «Правові та політичні аспекти діяльності зовнішньої розвідки України».

Курс аналізує історичні аспекти формування розвідувальних служб взагалі, історію створення та розвитку української розвідки з часів Київської Русі до сьогодення зокрема; ознайомлює і порівнює правові та політичні аспекти діяльності розвідслужб провідних країн світу; демонструє їх роль у системі гарантування національної безпеки.

Автор і керівник курсу Віктор Гвоздь, який єдиний з українських фахівців свого часу очолював два провідні розвідувальні органи України, мав можливість підкріплювати теоретичний матеріал реальними практичними прикладами з діяльності розвідників.

Завдяки курсу студенти збагатилися загальноосвітніми знаннями, а також змогли дещо дізнатися про окремі спеціальні навички спілкування, моделі поведінки у різноманітних життєвих ситуаціях, що, без перебільшення, стане їм корисним у майбутньому.

 

Журнал видається українською та англійською мовами, матеріали не дублюються на сайті
Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел».

Придбати журнал можна в друкованому або електронному вигляді:

www.reliablecounter.com

Цей матеріал платний

120.00 грн

Авторизуватись для доступу до куплених матерiалiв