7 липня 2015

Корнеліу Піваріу: Які тенденції розвитку тероризму в світі?

Продовжуємо публікувати матеріали наших румунських партнерів з компанії «INGEPO Consulting».

Попередня публікація: «Кобані у вирі геополітичних інтересів»


 

На спеціальному брифінгу 19 червня 2015 року Держдепартамент США представив щорічну доповідь по боротьбі з тероризмом у світі в 2014 році.

На майже 400 сторінках документу містяться відомості про більш ніж 70 терористичних організацій; про терористичні загрози в різних країнах світу за континентами; про країни, що підтримують тероризм; про небезпеки використання зброї масового ураження (хімічної, біологічної, радіоактивної та ядерної) у терористичних цілях і т. д.

Як і очікувалося, однією із головних загроз, згідно документу, є діяльність «Ісламської держави Іраку і Леванта» (ІДІЛ). Терористам організації, що продовжує поповнювати свої ряди іноземними бойовиками, вдалося «на безпрецедентному рівні захопити території» в Іраку і Сирії.

«Незважаючи на розкол «Аль-Каїди» та пов'язаних з нею угруповань, слабке управління або взагалі його відсутність дозволяє створити сприятливі умови для відновлення екстремізму, радикалізму і насильства, насамперед у Ємені, Сирії, Лівії, Нігерії та Іраку», — йдеться в доповіді.

Терористичні атаки ІДІЛ у Тунісі 26 червня ц. р., в результаті яких загинуло більше 30 іноземних туристів і тисячі інших були змушені негайно покинути туніські курорти, а також напад на мечеть у Кувейті, підкреслюють масштабність загроз з боку цієї організації.

Доповідь наголошує на збереженні з 2013 року тенденції застосування терористичними угрупованнями все більш агресивних методів і тактики при здійсненні терактів. З метою залякування противника, бойовики ІДІЛ вкрай жорстоко поводяться з представниками громад на підконтрольних їм територіях, застосовуючи методи екстремального насильства, такі як обезголовлення або розп'яття (також див. «Considerations», «Geostrategic Pulse» issue 181 / 20.12.2014, p.17 and issue 188 / 05.04.2015, p.24).

Від обезголовлення, як форми страти, світ почав поступово відмовлятися, але мало хто знає, що в Ірані, Катарі та Ємені існують закони, що дозволяють таке покарання. Тим не менше, і в цих країнах офіційно припинили використовувати такий метод покарання.

Проте, незважаючи на створення міжнародної коаліції проти ІДІЛ та прийняту у вересні 2014 року постанову № 2178 Ради Безпеки ООН, чисельність бойовиків угруповання продовжує збільшуватися. Так само демократичні країни й досі не можуть запобігти потоку терористів в/з конфліктних зон.

У доповіді наводиться, що довготривалий конфлікт у Сирії став одним із основних чинників поширення тероризму по всьому світу в 2014 році. За даними станом на кінець грудня 2014 року, в Сирію виїхали близько 16 тисяч іноземних бойовиків з більш ніж 90 країн світу. Це число в рази перевищує ту кількість іноземних терористів, які прямували в Афганістан, Пакистан, Ірак, Ємен або Сомалі за останні 20 років. Переважна більшість цих людей приєдналася до ІГДІЛ. Організації вдалося захопити суміжні території на заході Іраку і на сході Сирії, проголосивши на захоплених територіях «Ісламську державу Іраку і Леванта» (зі столицею в Ракка — Сирія).

Бойовики «Ісламської держави Іраку і Леванта» продемонстрували «майстерність» у використанні ЗМІ та інтернет-ресурсів для того, щоб привернути увагу широкого кола користувачів, у тому числі арабських сунітів, новобранців, можливих членів коаліції та іншого англомовного населення світу. Для цього вони використали найпопулярніший медіа простір (YouTube, Facebook і Twitter). У 2014 році, ІДІЛ продовжив свою стратегію меседжів, демонструючи широкому загалу ідеалізований варіант життя за їхніми законами і досягнутий прогрес у процесі зміцнення державних інститутів під їх безпосереднім керівництвом.

За оцінками експертів університету штату Меріленд, які додаються до доповіді Держдепартаменту США, число терактів в 2014 році збільшилося на 35 %; внаслідок терактів в Іраку, Афганістані та Нігерії загальна кількість жертв, у порівнянні з 2013 роком, зросла на 81 %. Більше 60 % терактів сталися в п'яти країнах: Іраку, Пакистані, Афганістані, Індії та Нігерії. Найбільша кількість постраждалих (а це 78 %) — в Іраку, Нігерії, Афганістані, Пакистані та Сирії.

Тут варто відзначити один достатньо цікавий коментар Ентоні Х. Кордесмена, відомого автора та аналітика Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), опублікований 23 червня ц. р., де він вкрай критично відгукується про представлену Госдепортаментом США інформацію щодо глобального тероризму в 1982-2014 рр. «Незалежно від ситуації, очевидно, що прогресу в розробці та реалізації необхідних законів і програм з попередження екстремістського насильства немає», — підкреслив Е. Х. Кордесмен.

http://www.ingepo.ro/en/materials/825/editorial-to-geostrategic-pulse-no-194-global-terrorism-trends