19 лютого 2016

Геополітичні основи німецької політики на українському напрямі: вчора і сьогодні-2

Юрій Радковець

 

ФРН — «локомотив» української економіки, або Основний інвестор та торговельно-економічний партнер України

З розпадом Радянського Союзу одним із основних західних партнерів України в інвестиційній та торговельно-економічній сферах стала Федеративна Республіка Німеччина — найбільш потужна європейська країна, що має особливі інтереси в нашій Державі.

З 2010-х років провідним дорадчим та координуючим органом, що займається питаннями взаємного просування економічних інтересів двох країн, є Делегація німецького бізнесу в Україні. Це комерційна структура, а саме — представник Асоціації торгово-промислових палат Німеччини, що працює під мандатом Міністерства економіки та енергетики ФРН.

У жовтні 2015 року в Берліні Делегація разом з іншими партнерами провела українсько-німецький бізнес-форум, що став найбільшою економічною подією в Німеччині, присвяченою нашій Державі. На форумі було укладено двосторонню угоду про заснування німецько-української промислово-торговельної палати, що стало передумовою виходу співробітництва між ФРН та Україною на якісно новий рівень.

Насамперед, це дало можливість активізувати інвестиційну діяльність німецького бізнесу в Україні, який вже сьогодні випереджає більшість інших наших іноземних інвесторів. Так, на початку 2016 року загальний обсяг німецьких інвестицій в українську економіку склав близько 5 млрд євро. За цим показником ФРН переважає США, КНР і Росію та знаходиться на другому місці після Кіпру — міжнародної офшорної зони, через яку проходять капітали з багатьох країн світу, банків та корпорацій (у тому числі міжнародних).

Нині німецьких інвесторів найбільш цікавить будівельна галузь України, легка промисловість, електротехніка, виробництво запасних частин для автомобілів різноманітного призначення, а також сільське господарство. Основними німецькими компаніями, які вже працюють в Україні та мають свої підприємства в нашій Державі, є:

«Klingspor Україна» — провідний виробник абразивних інструментів та матеріалів в Україні, в т. ч. шліфувального обладнання та алмазоріжучих дисків. Продукція підприємства надходить як на український, так і на іноземні ринки. Головне підприємство розташовано у місті Великі Мости Львівської області;

 

 

«KNAUF Гіпс Донбас» — найсучасніше німецьке підприємство у світі та в Україні з виробництва гіпсокартонних плит, декоративних прикрас та сухих сумішей. В основному зорієнтовано на український ринок. Головне підприємство знаходиться у місті Соледар Артемівського району Донецької області. Сьогодні це прифронтова зона, що ускладнює його роботу;

 

«Picard Україна» — підприємство з виробництва сучасної шкіргалантереї німецької якості. Більшість продукції постачається на німецький та інші ринки Європи. Головне підприємство розташоване у місті Мукачів Закарпатської області;

 

 

«Forschner Україна» — завод з випуску схемних електричних джгутів для німецької автомобільної техніки різних типів, у т. ч. легкових автомобілів, міжміських автобусів та будівельної техніки. Підприємство розміщується поблизу міста Свалява Закарпатської області на базі колишнього телевізійного заводу «Електрон»;

 

«Henkel Bautechnik Україна» — підприємство з виробництва будівельних матеріалів. В основному зорієнтоване на український ринок. Завод розташований у місті Вишгород Київської області.

 

Тісні коопераційні зв’язки з німецькими виробниками, насамперед автомобільної продукції, підтримує і ряд українських підприємств з національними та німецькими капіталами, зокрема:

Виробниче об’єднання «Карпати» — виробник електротехнічного обладнання для німецьких автомобільних підприємств, у т.ч. Porsche, Mercedes та Volkswagen. Розташоване у місті Івано-Франківськ;

 

 

дочірнє підприємство міжнародного виробника електроніки TE Connectivity — TycoElectronicsUkraine — виробник коннекторів та електричних джгутів для німецьких автомобільних компаній BMW, Opel та Mercedes. Розташоване у місті Івано-Франківськ;

 

 

компанія BADER в Україні — виготовляє автомобільні чохли для групи компаній Volkswagen та Audi. Знаходиться у місті Городок Львівської області;

 

підприємство «Точприлад» — виробник електричних джгутів, акустичної апаратури та електронного обладнання для німецьких компаній BMW, Mercedes та Volkswagen. Знаходиться у місті Мукачів Закарпатської області;

дочірнє підприємство німецької компанії KOSTAL — «Костал Україна» — виготовляє електронне обладнання для німецьких автомобільних підприємств BMW, Mercedes та Volkswagen. Знаходиться у місті Переяслав-Хмельницький Київської області;

 

відділення міжнародного виробника кабельної продукції Sumitomo Electric Bordnetze — кабельний завод «Sumitomo» — постачальник обладнання для німецької компанії Volkswagen та інших європейських автомобільних підприємств. Підрозділи заводу розташовані у містах Тернопіль та Чернівці;

 

філія німецької компанії Bosch BoschUkraine — виробник стартерів та іншої електротехнічної продукції для німецьких компаній BMW, Mercedes та Volkswagen. Знаходиться у місті Краковець Львівської області.

 

В інтересах німецької автомобілебудівної промисловості працюють також і інші українські підприємства, зокрема: Kromberg&SchubertUkraine місто Луцьк Волинської області, електронна продукція; «SEWS Україна» — місто Чернівці, кабельна продукція; W.E.T. AutomotiveUkraine— місто Виноградов Закарпатської області, системи підігріву сидінь, сенсорні датчики, автомобільні джгути тощо.

Робота згаданих підприємств сприяє розвитку української економіки, створенню нових робочих місць, залученню в Україну сучасних західних технологій, а також її виходу на іноземні ринки. Крім того, згідно із законодавством України, а також за власною ініціативою, німецькі підприємства беруть активну участь у розвитку місцевої інфраструктури, комунального господарства, системи охорони здоров’я та професійної освіти у містах їх розташування. У багатьох випадках саме німецький виробничий бізнес виконує головну роль при вирішенні даних питань внаслідок нестачі власних (українських державних або місцевих) бюджетних коштів.

Поряд з цим, німецький бізнес цікавиться також іншими провідними галузями української економіки, зокрема, авіаційним будівництвом та енергетикою. Так, уряд та військове відомство ФРН високо оцінюють досвід використання українських транспортних літаків сімейства «Антонов» у справі логістичного забезпечення діяльності німецьких військових підрозділів в Афганістані. У свою чергу, це розглядається як основа для реалізації спільних німецько-українських проектів у авіабудівництві.

Водночас важливе значення для України має і розвиток інвестиційного співробітництва з ФРН в енергетичній галузі. Передусім, це стосується участі німецьких інвесторів у модернізації газотранспортної системи України, а також створенні відновлювальної енергетики та впровадженні енергозберігаючих технологій. Ці питання вирішуються в рамках програм так званої «платформи енергоефективності», що реалізуються за участю Делегації німецького бізнесу в Україні, Німецької енергетичної агенції, Східного комітету німецької економіки та інших зацікавлених організацій та структур. Їх діяльності сприяють Федеральне міністерство економіки та енергетики ФРН, а також Європейський банк реконструкції та розвитку.

Загалом ФРН посідає одне з провідних місць у двосторонній торгівлі з Україною з обсягом понад 5 млрд євро на рік.

Основою експорту України до ФРН є продукція українських підприємств металургійної та хімічної промисловості, а також спільних німецько-українських компаній з виробництва автомобільних запчастин та окремих видів товарів легкої промисловості.

У свою чергу, ФРН постачає до України продукцію машинобудування, електроніки та телекомунікаційних технологій, а також товари, матеріали і сировину легкої, харчової, фармацевтичної та косметичної промисловості.

Найбільшим німецьким інвестором у цій галузі вважається компанія Metro Cash&Carry. Вона вклала 550 млн євро у розвиток сучасної мережі супермаркетів в Україні. Поряд з цим, в Україні працює щонайменше дві тисячі компаній та підприємств у галузі торгівлі, з питань вивчення ринків, надання юридичної допомоги, бізнес-консультацій тощо.

Зокрема, серед них можна відзначити: REMONDISUkraine (комунальне господарство, переробка та утилізація вторинної сировини); GEA Westfalia SurgeUkraine (технології виробництва молочної продукції); O.L.T. Consult GmbH (консультативні послуги з реалізації європейських проектів в Україні); TÜV SÜD Ukraine LLC (незалежні промислові інспекції, сертифікація обладнання, навчання персоналу); PETKUSTechnologie GmbH (виготовлення обладнання для сортування, очищення та зберігання насіння); AMKmAcademyforManagement (академія менеджменту); Arzinger (юридична компанія з надання послуг у питаннях корпоративного права, нерухомості, антимонопольного права, судового та арбітражного представництва тощо); BEITEN BURKHARDT (надання юридичних послуг з корпоративного права, нерухомості, реструктуризації та банкрутств, податкового і митного права); WürthUkraine (постачальник з’єднувальної арматури та інструментів для будівельних робіт); Demag Cranes & ComponentsUkraine GmbH (виробник та постачальник підйомних кранів і механізмів); представництвоLandesbank Berlin AGUkraine (кредитування бізнес-проектів); Roland Berger Strategy Consultants (надання консультацій з питань стратегічного менеджменту) тощо.

За оцінками представників бізнесових кіл ФРН, основними чинниками, що роблять діяльність німецьких інвесторів в Україні вигідною, є порівняно низька вартість робочої сили за її досить високої кваліфікації та загалом європейська ментальність. Крім того, відзначається нижча за європейську вартість українських енергетичних, земельних, водних та інших ресурсів. Враховується також територіальна близькість України до Європи, що значно спрощує та скорочує транспортне сполучення з країнами-членами Європейського Союзу.

Незважаючи на поточні економічні проблеми в Україні внаслідок збройної агресії з боку Росії, німецькі експерти прогнозують, що українську економіку та ринок можна відновити вже у найближчій перспективі — розпочинаючи з 2016 року. За оцінками німецької сторони, потужним позитивним фактором, що сприятиме виведенню України з економічної кризи та розвитку її відносин з ЄС, буде практична реалізація Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом.

Тому Україна – більш привабливий партнер для німецьких інвесторів, ніж КНР та інші країни, що розвиваються, всупереч відповідним розходам на ведення бізнесу.

Разом з тим, німецькі експерти визначають ряд серйозних проблем, що досить суттєво перешкоджають подальшому поглибленню інвестиційного та торговельно-економічного співробітництва між ФРН та Україною.

Насамперед, до таких проблем відноситься високий рівень корумпованості органів української влади. Як вважають німецькі експерти, після заміни керівництва України у 2014 році корупція вже майже не спускається зверху, однак міцно тримається на середньому та нижньому рівнях.

 

Другою з ключових проблем в Україні німецькі експерти вважають недосконалість її юридично-правової системи. У цьому контексті найбільше невдоволення у німецького бізнесу викликають непрозорість українського законодавства (постійні та непрогнозовані зміни «правил гри» на українському ринку), а також неможливість ефективно (гарантовано!) відстояти свої права в українських судах. Хоча, відзначаються і певні позитивні зрушення в плані можливого виграшу німецькими підприємцями судових справ у других та подальших інстанціях.

 

І, нарешті, третьою та найбільш загрозливою проблемою для німецького бізнесу в Україні є триваючий збройний конфлікт на Донбасі, а також загроза більш масштабного військового вторгнення Росії до нашої держави. Так, певна кількість німецьких компаній, що працювали у Донецькій та Луганській областях, вже припинили свою роботу через невизначеність правового поля окупованих територій, а також внаслідок втрати/знищення матеріально-технічної бази через бойові дії та «експропріацію» з боку бойовиків і російських конкурентів.

Крім того, російська збройна агресія проти України разом із повномасштабною економічною війною з боку Москви, суттєво загострили економічну ситуацію в Україні. Виникли значні додаткові проблеми в іноземного бізнесу та інвесторів. Внаслідок специфіки німецького бізнесу в нашій державі, передусім це стосується зниження споживчого потенціалу українського ринку як через об’єктивне ускладнення роботи українських підприємств, так і падіння купівельної спроможності населення країни.

І, як наслідок, вже у 2014 році товарообіг між ФРН та Україною скоротився більш ніж на 30%. Насамперед, зазнали збитків імпорт німецьких автомобілів та іншої машинобудівної продукції, а також експорт до ФРН продукції української металургії та хімічної продукції. У зв’язку з триваючою російською збройною агресією проти України, аналогічні проблеми мали місце й у 2015 році.

 

Разом з тим, зазначені вище ризики діяльності німецького бізнесу в Україні компенсуються урядом ФРН завдяки реалізації спеціальних державних програм, що, зокрема, передбачають страхування німецьких інвестицій у нашій Державі та надання їм відповідних гарантій.

Державна підтримка німецького бізнесу в Україні урядом ФРН дала змогу дещо мінімізувати відтік німецьких капіталів. Фактично жодна з німецьких компаній — реальних виробників товарів та послуг — не покинула український ринок з початком агресії Росії.

При цьому перспективи відновлення та подальшого розширення масштабів економічної діяльності ФРН в Україні гарантуються потужним потенціалом німецької економіки, що демонструє стійку позитивну динаміку зростання. Незважаючи на економічні проблеми в Європі, у 2015 році ВВП ФРН зріс на 1,7 %, що стало рекордним показником за останні 4 (чотири) роки.

Крім того, ФРН є одним із основних фінансових донорів України. У 2014 році, в зв’язку зі збройною агресією Росії проти України, пряма фінансова допомога ФРН збільшилася втричі — до 96 млн євро. У 2015 році німецький уряд збільшив обсяг фінансової допомоги Україні ще майже в 1,5 рази — до 136 млн євро. При цьому 88 млн євро з них були виділені на реалізацію проектів двостороннього фінансового співробітництва у вигляді позики, а 48 млн євро — на проекти фінансової допомоги безповоротно.

Водночас ФРН, як головуюча у «Великій сімці» (G7) у 2015 році, виступила головним лобістом з надання фінансової допомоги Україні Міжнародним валютним фондом. Саме така позиція ФРН, за підтримки та сприяння США, дала змогу Україні отримати кредит від МВФ у обсязі приблизно 3 млрд дол. США. У свою чергу, це допомогло нашій державі не лише уникнути дефолту, але й створити передумови для відновлення свого економічного розвитку.