16 жовтня 2015

8-9.10.2015. Участь у європейсько-американській конференції з трансатлантичного співробітництва.

8-9 жовтня ц. р. експерти Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» взяли участь у роботі європейсько-американської конференції з трансатлантичного співробітництва на тему: «Російська війна нового покоління: її вплив на країни Балтії та Польщу».

Організаторами цієї конференції, яка була проведена на базі Литовської воєнної академії імені генерала Йонаса Жемайтіса (м. Вільнюс), виступили американський науково-дослідницький центр (Фонд «Потомак») та Міністерство оборони Литовської Республіки.

Робота конференції була побудована в рамках п’яти робочих секцій (сесій), а саме: політична диверсія; «гібридна жорстокість» і роль спеціальних сил; загроза військового втручання Російської Федерації; ядерна спекуляція Російської Федерації; переговори під тиском.

У роботі конференції брали участь провідні аналітики та спеціалісти в оборонній та безпековій сфері, представники експертного, медійного та академічного середовища з країн НАТО, Швеції, Балтії (Литви, Латвії, Естонії) і України.

Виступи і дискусії на п’яти секціях головним чином були зосереджені на виявленні, аналізі та оцінках воєнних загроз Росії по відношенню до країн Центральної і Східної Європи з метою моделювання та вироблення найбільш раціональних (адекватних реальній та прогнозованій обстановці) рішень при мінімальних ресурсних витратах. При цьому головна увага приділялася викликам, ризикам і загрозам для країн Балтії.

У своєму вітальному слові віце-міністр оборони Литви Маріус Велічка привітав учасників конференції на литовській землі та висловив сподівання, що залучення такого потужного експертного середовища для оцінки загроз національній безпеці країн Балтії на досвіді російської воєнної агресії проти України надасть можливість знайти відповідь на питання щодо гарантування їх безпеки в сучасних умовах і на важкопрогнозовану перспективу.

У своєму вступному слові провідний експерт із питань міжнародної безпеки та військової стратегії, президент Фонду «Потомак» (США) доктор Філіп Карбер привітав учасників конференції і наголосив на актуальності питань, що заплановані до розгляду та обговорення в рамках форуму та фактично надав стратегічного контексту змістовності та спрямованості конференції у своєму програмному виступі на тему: «Російсько-українська війна. Досвід і уроки для НАТО та країн Балтії». Його доповідь була структурно систематизована, добре аргументована та підкріплена матеріалами, що підтверджували факт підготовки і проведення Росією окупації та наступної анексії Криму, а також відображала особливості та характер агресії Росії проти України на Донбасі, в т. ч. в умовах та на фоні спроб реалізації Мінських домовленостей («Мінськ-1» та «Мінськ-2»). Виступ був побудований як на особистих враженнях за результатами неодноразового відвідування ним зони антитерористичної операції, так і на власних матеріалах досліджень щодо стратегії і тактики російської сторони у «війні нового покоління».

Він також закликав учасників у своїх виступах приділяти особливу увагу практичним рекомендаціям з протидії можливій агресії Росії проти країн Балтії саме на ранній стадії, враховуючи сумний досвід України та Грузії.

У своїх коментарях на початку конференції директор російських програм американського фонду «Потомак», віце-президент з досліджень доктор Філіп Пітерсен детальніше зупинився на аналізі особливостей підготовки, проведення та уроків воєнної агресії Росії проти України, а також на пошуку практичних шляхів адекватної реакції країн НАТО і загалом Заходу щодо можливої агресії Росії проти країн Балтії у всіх її проявах.

 

З майже 20 виступів та доповідей учасників конференції протягом двох днів (на всіх п’яти секціях) на посилену увагу (серед інших) заслуговували наступні виступи:

голови комітету з питань зовнішніх зв’язків парламенту Литовської Республіки професора Бенедіктаса Юодки («Час для переосмислення, переоцінки та зміни відношення: уроки на майбутнє»);

 

начальника департаменту стратегічних комунікацій Литовських Збройних сил полковника Саулюса Гузевічюса («Інформаційна війна в сучасних умовах»);

 

представника штаб-квартири НАТО Діего Руїз-Палмера («Досягнення консенсусу в протистоянні «гібридним» загрозам»);

 

 

 

представників Національного центру стратегічних досліджень /Польща/ Войцеха Залєвського та Фонду «Потомак» /США/ Ніколаса Майєрса («Російські військові операції в Балтійському регіоні»);

 

 

 

представника американського дослідницького центру «Ренд Корпорейшн» /«RAND Corporation»/ Пітера Вілсона («Чи стане «холодна війна» НАТО з Росією «гарячою»?);

 

 

 

представника лабораторії прикладної фізики дослідницького Університету Джонса Хопкінса в США (англ. Johns Hopkins University) Майка Франкеля («Надія на ядерні сили тактичного призначення у російській Воєнній доктрині»);

 

директора російських програм американського фонду «Потомак», віце-президента з досліджень доктора Філіпа Пітерсена («Маніпуляція Росії «припиненням вогню» в Україні») та інші.

 

Окремо слід підкреслити, що експерти і аналітики американського дослідницького фонду «Потомак» надали достатньо вичерпну воєнно-політичну оцінку сучасної ситуації в Україні та довкола неї, а також прийшли до висновку, що саме США відіграють провідну роль і займають чільне місце у пошуку вирішення російсько-українського конфлікту.

 

 

Посилену увагу та неприховану зацікавленість викликали виступи представників української сторони, а саме: начальника Управління Сил спеціальних операцій ЗС України Сергія Кривоноса («Роль спеціальних сил у подавленні спротиву») та віце-президента Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» кандидата військових наук, доцента, генерал-лейтенанта запасу Юрія Радковця («Можливі варіанти агресії Росії проти країн Балтії в світлі досвіду її воєнних дій проти України»). Це можна було пояснити як практичним досвідом української сторони у більш ніж півторарічному протистоянні воєнній агресії Росії проти України, так і ґрунтовністю результатів аналізу, оцінок та прогнозів щодо можливих варіантів агресії Росії проти країн Балтії та Польщі.

 

Дискусії з окремих актуальних питань продовжувались як в ході запланованого обговорення виступів, так і в кулуарах та під час перерв конференції.

На завершення конференції президент Фонду «Потомак» (США) доктор Філіп Карбер подякував усім учасникам європейсько-американській конференції з трансатлантичного співробітництва за роботу та наголосив уже зараз розпочати роботу з підготовки проектів робочих питань для наступної конференції у 2016 році. При цьому він звернув особливу увагу на збереженні актуальності дослідження воєнно-політичних (політико-дипломатичних, економічних, безпекових) та суто військових питань російської агресії проти України на фоні реалізації/нереалізації усього комплексу задач, визначених у рамках Мінських домовленостей.

У заключному слові віце-міністр оборони Литви Маріус Велічка подякував керівництву американського фонду «Потомак» за участь в організації європейсько-американського форуму в Литві, а також учасникам конференції за активну роботу. Крім того, він не виключив можливість перетворення формату форуму на щорічну конференцію та його проведення в Литві або в одній із країн Балтії почергово.

 

Невеликий фоторепортаж з конференції
З Філіпом Пітерсеном З Діего Руіз-Палмером Робочий момент конференції З Пітером Вілсоном З Маріусом Велічком