15 жовтня 2015

У Литві пройшла конференція з Американо-Європейської трансатлантичної співпраці

8-9 жовтня 2015 року в Литовській військовій академії імені генерала Йонаса Жемайтіса пройшла конференція на тему: «Російська війна нового покоління: її вплив на країни Балтії і Польщі», організатором якої виступив американський науково-дослідний центр Фонд «Потомак». Крім Фонду «Потомак», співорганізатором конференції також виступило Міністерство національної оборони Литовської Республіки.

У заході взяли участь понад півсотні експертів в оборонній сфері, представники академічних кіл з НАТО, України та Литви. Серед промовців були професор Бенедіктас Юодка, голова Комітету із закордонних справ парламенту Литовської Республіки, полковник Саулюс Гузевічюс, начальник Відділу стратегічних комунікацій Литовських збройних сил, Дієго Руїз-Палмер, який представляє штаб-квартиру НАТО та інші.

Виступи та дискусії були зосереджені на військових загрозах Росії по відношенню до країн Центральної та Східної Європи, з метою вироблення оптимальних рішень при мінімальних витратах. Експерти Фонду «Потомак» надали вичерпну військово-політичну оцінку нинішній ситуації в Україні і навколо неї, а також дійшли висновку, що США відіграють важливу роль у пошуку вирішення цього конфлікту.

Коли мова зайшла про нелетальні загрози, експерти відзначили важливість соціального освіти та розвитку моральних цінностей для підтримки сили духу опору. Також учасники конференції обговорили проблему російської пропаганди та її цільову аудиторію в балтійських державах. В якості можливого вирішення цього питання було запропоновано приділяти належну увагу етнічним меншинам.

На тактичному рівні військові експерти розглянули проблему асиметричної («гібридної») війни, функції і завдання радіоелектронної боротьби, а також можливі ядерні сценарії. НАТО було запропоновано максимально зосередитись на скоординованій розробці і здійсненні стратегії стримання, а ніж на реагуванні (діях у відповідь) на загрози з російського боку.

Представники НАТО також підкреслили необхідність підтримки згуртованості і єдності в думках, вдосконалення процесу прийняття спільних рішень та виконання зобов'язання щодо виділення на оборону 2 % від ВВП.

Заступник міністра національної оборони Литви Маріус Велічка у своєму заключному слові підкреслив важливість адекватної оцінки політики Росії, побажавши всім «не заблукати» в умовах дезінформації. Також він висловив сподівання, що заходи такого формату можуть стати традицією і щороку збирати експертів з різних областей безпеки і оборони.

Створений у Сполучених Штатах Америки в 1988 році, фонд «Потомак» є незалежною некомерційною організацією, мета якої полягає в широкому обговоренні актуальних міжнародних питань на основі наукового та раціонального підходів, а також формуванні ключових напрямків політики безпеки. Фонд отримав високу оцінку з боку представників політичних і військових кіл і тісно співпрацює з Конгресом США. Фонд «Потомак» здійснює аналіз інформаційної діяльності міжнародних засобів масової інформації, проводить аналітичні дослідження і видає наукові публікації.

За 25 років своєї роботи Фонд провів тисячі зустрічей та тренінгів за участю експертів різних сфер з Центральної та Східної Європи, організував низку  конференцій.

Оригінал публікації: http://www.kam.lt/