20 червня 2018

19.06.2018 Об’єднуємось для співпраці

19 червня ц. р. в офісі Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» відбулася зустріч президента Центру В. І. Гвоздя з директором Інституту проблем штучного інтелекту (ІПШІ) Міністерства освіти і науки України і Національної Академії наук України професором А. І. Шевченком. Під час конструктивної бесіди, що проходила у дружній атмосфері, керівники обговорили завдання і роботу Центру «Борисфен Інтел» та Інституту ІПШІ, перспективу налагодження партнерських стосунків, умови подальшої співпраці між обома установами.

 

Зокрема, В. Гвоздь розповів про історію виникнення, становлення та перспективи подальшої діяльності аналітичного центру «Борисфен Інтел», про друковане видання — журнал геополітичної аналітики «Бінтел». Було, зокрема, вказано, що робота аналітиків «Борисфен Інтел» здійснюється за трьома основними напрямами:

  • сприяння розвитку геополітичної школи в Україні, створення майданчика для обговорення геополітичних питань та ролі і місця України в світових геополітичних процесах;
  • робота з молоддю в Україні та за її межами із зазначених вище питань, а також викладання студентам — майбутнім політологам та правникам Києво-Могилянської академії — унікального курсу на теренах Східної Європи та колишнього СРСР: «Правові та політичні аспекти зовнішньої розвідки»;
  • інформаційна робота, що виконується за допомогою друку журналу «Бінтел» та супроводження в Інтернеті сторінки Центру «Борисфен Інтел».

Крім того, В. Гвоздь розповів, що фахівці Центру постійно беруть участь у профільних публічних заходах, а саме — у конференціях, лекціях, семінарах, міжнародних зустрічах, що присвячені проблематиці сучасної геополітики, забезпеченню національної безпеки України, обговоренню проблем завершення війни в Україні тощо.

 

Своєю чергою, професор А. Шевченко розповів про історію виникнення (ще за радянських часів) та еволюцію розвитку Інституту проблем штучного інтелекту, який було створено на базі закритого конструкторського бюро у Донецьку. Вже за тих часів перед науковцями ставилися завдання щодо вивчення процесів, які відбуваються у людському мозку, здійснення цілеспрямованого впливу на свідомість окремих людей тощо.

До слова, зараз науковий колектив інституту вимушено перемістився з Донецька до Києва, де продовжує свою роботу у напрямках забезпечення потреб, у першу чергу, військового характеру.Серед іншого, завершено розробку проекту «Шолом», що призначений для психофізіологічної реабілітації та корекції психічного стану бійців у зоні ведення бойових дій.

Розповідаючи про напрями розвитку та сучасний стан розробок штучного інтелекту (ШІ) в Україні і в світі, професор А. Шевченко повідомив, що зараз у повному розумінні поняття ШІ поки що не існує ніде у світі. Поки що жодній країні, науковій установі чи приватному досліднику не вдалося його створити, оскільки він може існувати лише внаслідок створення та функціонування штучної свідомості. ШІ, з кібернетичної точки зору, є функцією свідомості, її похідною та, водночас, алгоритмом вирішення завдань, сформульованих свідомістю, що справедливо й для поняття ШІ.

Крім того, під час спілкування обговорювалися питання взаємозв’язку між природою життя людини, функціонуванням робота зі ШІ та науковим пошуком відповідей на запитання щодо умов створення першого інтелекту.

Професор А. Шевченко пояснив також свою позицію щодо теологічних підходів до вивчення інтелекту у сучасних умовах, та таке унікальне явище в історії України як козацтво тощо.

 

Окремо також визначалися напрямки можливої співпраці. Зокрема, говорилося про взаємне зацікавлення авторів-науковців від обох сторін до написання матеріалів для журналів «Бінтел» та «Наука. Релігія. Суспільство», що видається ІПШІ (постановою президії ВАК України його внесено до переліку фахових наукових видань України з філософських та історичних наук).

За підсумками зустрічі керівник НАЦГД «Борисфен Інтел» В. Гвоздь та директор ІПШІ А. Шевченко підписали угоду про співробітництво і взаємодопомогу. Серед головних цілей і завдань угодою визначено, зокрема, спільну участь у випуску фахових видань — журналу «Наука. Релігія. Суспільство» та журналу геополітичної аналітики «Бінтел».

Фото Володимира Раєвського

web site visitor counter