26 жовтня 2015

24.10.2015. Зустріч з президентом американського дослідницького фонду «Потомак» Ф. Карбером

24 жовтня 2015 року Незалежний аналітичний центр геополітичних досліджень «БОРИСФЕН ІНТЕЛ» відвідав провідний експерт з питань міжнародної безпеки та військової стратегії, президент американського дослідницького Фонду «Потомак» доктор Філіп Карбер.

 

 

 

 

 

 

Довідка:

Доктор Філіп Карбер (Phillip Karber) у фонді «Потомак» з 1988 року, з березня 2012 року є президентом Фонду.

Експерт із питань міжнародної безпеки та військової стратегії, професор Джорджтаунського університету.

Очолював Центр розвитку стратегічних концепцій (Інститут національних стратегічних досліджень при Університеті національної оборони США), працював радником міністра оборони США зі стратегічних питань. Проводив дослідження та готував рекомендації щодо стратегії оборони для посадових осіб уряду та конгресменів США, консультував уряди країн-членів та керівництво НАТО.

На прохання уряду України, в 2014-2015 роках більше 15 разів відвідував зону АТО в окремих районах Донецької та Луганської областей України, вивчав накопичений українськими військовими досвід ведення бойових дій. Разом із колишнім Головнокомандувачем ОЗС НАТО в Європі генералом У. Кларком постійно проводить аналіз ситуації в сфері безпеки в Україні та оцінку потреб Збройних Сил України у летальному оборонному озброєнні.

 

В ході зустрічі віце-президент центру «БОРИСФЕН ІНТЕЛ» кандидат військових наук, доцент, генерал-лейтенант запасу Юрій Радковець ознайомив гостя зі структурою, напрямами та задачами роботи Центру, останніми дослідницькими розробками та публікаціями в галузі національної (в т. ч. воєнно-політичної та воєнної) безпеки, а також партнерами Центру та результатами діяльності в рамках їх спільних проектів. Юрій Радковець також поділився планами роботи Центру на наступний рік та на найближчу перспективу.

Зі свого боку, доктор Філіп Карбер особливу увагу приділив питанням підготовки та особливостям проведення Росією «війн нового покоління» («війн нової генерації»), впровадження та випробування нею новітніх форм збройної боротьби проти України (стратегії і тактики російської сторони у «війні нового покоління»), випробування та застосування новітнього сучасного озброєння та боєприпасів, а також діяльності окупантів на інформаційному напрямі російсько-українського конфлікту.

В ході робочої дискусії були обговорені результати участі експертів Центру «БОРИСФЕН ІНТЕЛ» у роботі європейсько-американської конференції з трансатлантичного співробітництва на тему: «Російська війна нового покоління: її вплив на країни Балтії та Польщу», яка відбулася 8-9 жовтня ц. р. у м. Вільнюс та була організована за сприяння Фонду «Потомак». Доктор Філіп Карбер надав високу оцінку участі українських експертів у роботі цього форуму та висловив зацікавленість у продовженні такого роду співробітництва.

Він також повідомив про основні напрями роботи Фонду «Потомак», презентував заплановані на наступний рік фондом симпозіуми та семінари з питань безпеки, за участю представників країн Східної Європи (у т. ч. України).

У зустрічі також взяв участь президент Фонду ветеранів воєнної розвідки України генерал-майор Юрій Левченко, який розповів про роль ветеранського і волонтерського рухів в Україні. Ф. Карбер з цікавістю сприйняв роботу, проведену Фондом щодо допомозі ветеранам, виданню книг спогадів військових розвідників і архівних документів. Сторони обмінялися думками з широкого кола питань.

За результатами зустрічі була висловлена взаємна зацікавленість у роботі в рамках спільних проектів з оцінки воєнно-політичної та безпекової обстановки довкола України, аналітичного супроводження питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, реформування та модернізації її Збройних сил і т. ін.

 

Довідка:

Фонд «Потомак» (The Potomac Foundation) — був заснований в 1988 році; це авторитетна аналітична незалежна некомерційна організація зі штаб-квартирою у Вьенні (Вірджинія, США).

Експерти Фонду вивчають питання розвитку ВПК пострадянських країн, проблеми конкурентоспроможності національних економік, військове зростання Китаю, питання європейської та євроатлантичної інтеграції країн Східної Європи і колишнього Радянського Союзу. До своєї роботи «Потомак» залучає ключових осіб, які приймають рішення у Конгресі, Міністерстві оборони США та інших органах виконавчої влади, а також представників урядів країн-членів НАТО.