25 лютого 2013

Потрібно уміти відстоювати свої інтереси

Дешевий туркменський газ Україні може бути… невигідним. У цьому немає нічого дивного, а чому — про це говориться в коментарі експерта з енергетичних питань незалежного Центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» Б. Соколовського кореспондентові УНІАН.

Експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський вважає, що отримати туркменський газ Україні— реально, але заяви влади, що питання практично вирішене, будуть доречні, якщо тільки будуть досягнуті домовленості з росіянами. «Ще в 2009 році президент Туркменістану заявляв, що газ Україні готовий продавати, але питання транспортування Україна повинна самостійно вирішувати з Росією. На жаль, у той час уряд так і не зміг вирішити це питання», - сказав Соколовський.

Що стосується доступу до ГТС Росії у рамках зони вільної торгівлі в СНД, що може полегшити ситуацію з постачаннями туркменського газу, то, на думку експерта, "вимагати його — це одне, а добитися — інше. Причому, зону вільної торгівлі з Росією ми маємо вже майже 20 років, але толку з цього ніякого".

«Останнє рішення "Газпрому» щодо переходу своєї ГТС на принцип «транзитуй або плати» говорить про те, що Росія хоче обмежити вільний доступ до труби. Ще варто додати і тарифи, і технічні умови. Усе може призвести до того, що Україні буде не вигідно закуповувати на перший погляд дешевий туркменський газ. Усе буде зроблено для того, щоб Україна не змогла відмовитися від російського газу. Хіба є логіка у тому, щоб Росія віддала такий їй вигідний український ринок Турменістану? А яскраві заяви влада робить тільки тому, що не знає, як вийти з газової ситуації. Вірний шлях диверсифікації — LNG-термінал, сланцевий газ і скорочення споживання палива. Ці аргументи на майбутніх переговорах можуть зіграти на користь України. А переговори повинні проходити тільки тоді, коли перелічені проекти будуть на стадії реалізації. Але поки що цього немає. Тому усі заяви про туркменський газ - тільки заяви. У нас іншого шляху його постачань, окрім як через Росію, немає. А вона вестиме жорстку політику, за що їй честь і хвала — уміє відстоювати свої інтереси», — підкреслив Соколовский.

Фото в заголовку матеріалу http://www.segodnya.ua/economics/enews/Rossiya-podnyala-ceny-na-gaz-dlya-Ukrainy.html