17 листопада 2014

Скандал з південноафриканським вугіллям

Схоже на те, що скандал із розслідуванням придбання південноафриканського вугілля для українських електростанцій, із залученням до цього Міністра Юрія Продана, організований не лише задля тотальної дискредитації всіх і всього, не лише для відвернення уваги від більш вагомих злочинних вчинків, але й для того, щоб змусити українську сторону купувати його або у Росії, або у бойовиків.

По-перше, придбання вугілля не у РФ є вимушеним кроком, і орієнтація на міжнародні вугільні ринки Південної Африки, Австралії чи Південно-Східної Азії є чи не єдиною можливістю для електросистеми України вистояти, з огляду на його меншу тамтешню вартість (якщо порівнювати з іншими ринками).

По-друге, не можна забувати, що нині не всі компанії готові, всупереч тиску Кремля, до співпраці з Україною. А особливо у вугільній галузі, яка є важливою складовою енергетики, що, своєю чергою, використовується Кремлем для досягнення зовнішньополітичних цілей.

По-третє, в цій купівлі йдеться про сумнівні МІЛЬЙОНИ доларів США, в той час, як тому ж агресорові було заплачено або ним привласнено МІЛЬЯРДИ доларів. І жодних кримінальних справ, як правило, не відкривалося. А якщо й відкривалося, то до логічного кінця не доведено.

Можна передбачити, що чергова публічна схема закінчиться нічим, але відіб’є бажання потенційним іноземним

Хіба не зрозуміло, що, власне, про це партнерам співпрацювати з Україною. Не виключено, що у підсумку нам і всьому світові стане відомо, що ми переплатили кілька мільйонів. Наголошую: СТАНЕ ВІДОМО про мільйони, А НЕ ПОВЕРНЕМО ЇХ! До того ж втратимо шанс і людей, що не можна обрахувати ніякими грішми.мріють у Кремлі. Мріють і намагаються діяти!

Очевидно, що правоохоронним органам України варто було б зосередитися на виявленні і покаранні антиукраїнських агентів впливу в Україні — як, хто і з якою метою дискредитував і дискредитує нашу державу, її керівництво, Кабмін і його очільників тощо. Натомість вони займаються явно не пріоритетними на сьогодні справами, які можна і необхідно розслідувати згодом, тоді, коли зміцніє Україна. Адже життя вже показало, що в нашій державі жодне звинувачення не щезає, не забувається.