5 травня 2016

05.05.2016. Візит делегації експертів Центру «Борисфен Інтел» до Хорватії

 

Наприкінці квітня ц. р. делегація експертів Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» на чолі з віце-президентом Центру, кандидатом військових наук, доцентом, генерал-лейтенантом запасу Юрієм Івановичем Радковцем відвідала Республіку Хорватія на запрошення керівництва Військової академії ім. Франьо Туджмана (м. Загреб) та «Союзу генералів Республіки Хорватія».

 

 

 

 

Під час візиту відбулась зустріч Ю. Радковця з начальником Військової академії ім. Франьо Туджмана генерал-лейтенантом Славко Барічем і головою ветеранської організації «Союз генералів Республіки Хорватія» генералом у відставці Паволом Мілйавачом — колишнім начальником Генерального штабу Збройних сил Республіки Хорватія (1996-1998 рр.).

Генерал-лейтенант С. Баріч коротко розповів історію створення академії, особливості підготовки спеціалістів (у т. ч. нагадав про підготовку в академії офіцерів Збройних Сил України на початку 2000-х років), а також поділився планами на майбутнє щодо розвитку міжнародного військового співробітництва академії у галузі військової освіти.

Стосовно характеру і змісту збройної агресії Росії проти України, а саме окупації Росією українського Криму та частини східної території Донецької і Луганської областей, генерал-лейтенант С. Баріч наголосив на значній схожості характеру агресивних дій Росії з військовими діями «великосербських сил» проти Хорватії, які активно проводились у 1991-1995 роках. У цьому контексті, на його думку, було б досить доцільно і необхідно провести двосторонній обмін досвідом визвольної боротьби в умовах сучасних війн нової генерації (т. зв. «гібридних війн»). При цьому С. Баріч висловився щодо спроможності та готовності академії у плані можливості продовження підготовки українських військових спеціалістів.

 

Голова ветеранської організації «Союз генералів Республіки Хорватія» генерал Павол Мілйавач, посилаючись на досвід військових дій Хорватії проти «великосербських сил» у Вітчизняній війні 1991-1995 років, підкреслив актуальність та важливість розвитку інформаційної взаємодії між українською та хорватською сторонами в умовах сьогоднішньої російської збройної агресії проти України.

Ю. Радковець подякував генерал-лейтенанту С. Барічу за запрошення та коротко поінформував про діяльність Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел», його задачі, останні дослідницькі розробки та публікації у галузі національної (в т. ч. воєнно-політичної та воєнної) безпеки, а також напрямки роботи у рамках спільних з партнерами проектів. Почитатели азарта ценят игровой автомат Book of Ra Deluxe за интересный сюжет и отличные возможности для выигрышей. В deluxe версии слота есть увлекательный бонусный раунд с фриспинами, и реализована классическая риск-игра на удвоение призов.

 

У подальшому віце-президент «Борисфен Інтел» Ю. Радковець прочитав лекцію для викладачів та слухачів академії, а також представників ветеранської організації «Союз генералів Республіки Хорватія» на тему «Збройна агресія Росії проти України: особливості підготовки і проведення; нові виклики і загрози».

За своїми змістовністю (див. зміст лекції) та виявленими особливостями щодо підготовки і проведення збройної агресії Росії проти України, лекція викликала у присутніх непідробний інтерес.

Практично, це підтверджувалось значною кількістю запитань та порівняльних оцінок з особливостями Вітчизняної війни Хорватії 1991-1995 рр. (хорв. — Domovinski rat — Вітчизняна війна), яка фактично не припинялася аж до 1998 року і була оборонною війною за незалежність і цілісність хорватської держави проти агресії об’єднаних «великосербських сил»: сербських екстремістів (сепаратистів) у Хорватії; добровольців і найманців з Сербії та Чорногорії, а також військових формувань колишньої союзної Югославської народної армії. Як відомо, Вітчизняна війна 1991-1995 рр. у Хорватії завершилась здобуттям державної незалежності Республіки Хорватія на усій хорватській території.

Запитання присутніх на лекції стосувалися як стратегії дій України у плані воєнно-політичного (дипломатичного) та суто безпекового протистояння російській стороні, так і стосовно особливостей тактичних дій різнорідних силових структур України у ході бойових дій проти російсько-сепаратистських (російсько-терористичних) сил в рамках антитерористичної операції України.

По завершенню лекції «Збройна агресія Росії проти України: особливості підготовки і проведення; нові виклики і загрози» всі присутні отримали її друкований варіант, а також інші друковані видання Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел». 

 

Під час візиту відбулись двосторонні зустрічі української делегації з керівниками ветеранської організації «Союз генералів Республіки Хорватія» — колишнім начальником військової розвідки Збройних сил Республіки Хорватія бригадним генералом Іваном Показом та заступником голови ветеранської організації «Союз генералів Республіки Хорватія» — колишнім командувачем ВПС Збройних сил Республіки Хорватія генерал-лейтенантом Йозефом Чулечичем.

 

 

Результати робочого візиту делегації експертів Незалежного аналітичного центру геополітичних досліджень «Борисфен Інтел» до Військової академії ім. Франьо Туджмана та провідної ветеранської організації «Союз генералів Республіки Хорватія» продемонстрували доцільність та необхідність розвитку практичних контактів з представниками Збройних сил та ветеранських організацій Республіки Хорватія в плані вивчення досвіду (а також обміну досвідом) протистояння як внутрішнім сепаратистським силам, так і зовнішній агресії у боротьбі за незалежність, територіальну цілісність та європейську перспективу держави.

 

 

******************

Лекція «Збройна агресія Росії проти України: особливості підготовки і проведення; нові виклики і загрози»

З питань придбання лекції звертатися до Центру «Борисфен Інтел»:

Телефон: +38(044) 221-08-90

Електронна адреса: [email protected]

 

www.reliablecounter.com